Početna » Pacijenti sa kamenjem u žuči u čak 50 odsto slučajeva nemaju nikakve simptome

Pacijenti sa kamenjem u žuči u čak 50 odsto slučajeva nemaju nikakve simptome

od strane bukovac

Prof. dr Slavko Matić iz MediGroup sistema o jednom od najčešćih hirurških oboljenja digestivnog trakta

Kamen u žučnoj kesi se javlja kod svake desete osobe ženskog i svake petnaeste osobe muškog pola u Srbiji. Postoje tri stadijuma razvoja kamena u žuči – asimptomatski, simptomatski i stadijum sa komplikacijama. Kod 50 odsto pacijenata, koji se nalaze upravo u prvom stadijumu, ne postoje nikakvi specifični simptomi. Neretko se dešava da se prisustvo kamena u žuči otkrije potpuno slučajno i to prilikom sistematskog ili ultrazvučnog pregleda abdomena. Prema rečima prof. dr Slavka Matića, lekara specijaliste opšte hirurgije i direktora Opšte bolnice MediGoup, iako mnogi pacijenti nemaju praktično nikakve smetnje, preporučuje se hirurški tretman.

Kako prepoznati simptome kamena u žučnoj kesi?

Retki su pacijenti kod kojih dolazi do nagle pojave simptoma. Najčešće se javljaju dugotrajne nespecifične smetnje u predelu digestivnog trakta. Pacijenti se uglavnom žale na otežano varenje, pojavu gasova u crevima, poremećaj u radu creva (neredovna stolica), i bol koji je specifičan za prisustvo kamenova u žučnoj kesi. To je bol u trbuhu koji je veoma jak i javlja se ispod desnog rebarnog luka. Najčešće nastaje posle masnog ili težeg obroka i obično traje između pola sata ili jedan sat, a potom spontano prolazi. Osim toga, bol može biti prisutan i u srednjem delu trbuha, u leđima ili desnoj lopatici.

banner

Kome se preporučuje operacija kamena u žuči?

“Nakon što se dijagnostikuje kamen u žučnoj kesi pacijentima koji se jave zbog simptoma, svakako se preporučuje hirurško otklanjanje žučne kese. U situacijama slučajnog otkrivanja kamena, ukoliko pacijenti pripadaju jednoj od grupa koje su rizične, odnosno sklone razvoju komplikacija, bez obzira na odsustvo simptoma, uvek savetujemo operaciju. Pre svega, mislimo na decu i adolescente, zatim dijabetičare, i pacijente koji boluju od određenih vrsta hemolitičkih stanja ili onih koji primaju neku imunološku terapiju zbog različitih autoimunih oboljenja. U takvim situacijama ne želimo da čekamo i razmišljamo koji spektar komplikacija se može desiti i dovesti do veoma složenog stanja koje se kasnije teže hirurški rešava”, naglašava prof. dr Matić.

Prednosti laparoskopske operacije kamena u žuči

Prema njegovim rečima, jedna od najefikasnijih metoda za uklanjanje kamena u žučnoj kesi je laparoskopska operacija. Reč je o minimalno invazivnom pristupu zahvaljujući kome nema velikog hirurškog reza na trbušnom zidu. To takođe znači neuporedivo brži postoperativni oporavak u odnosu na klasičnu operaciju. Pacijenti već nakon 24 časa izlaze iz bolnice.

“Pored toga što je oporavak neuporedivo brži i što su postoperativni bolovi daleko manji nego kada se operacija izvodi na klasičan način, ono što je veoma značajno je to da, sada iz jednačine kada nemamo veliki operativni rez, izbacujemo celu grupu komplikacija koje su vezane za operativnu ranu, poput krvarenja u predelu rane, infekcija same rane i stvaranja postoperativne hernije na mestu reza na trbušnom zidu. Pored svega, ne ostaje gotovo nikakav ožiljak na trbušnom zidu. Nakon što se žučna kesa sa kamenovima izvadi, ušije se samo jedna incizija na pupku. Taj estetski efekat apsolutno nije beznačajan i veoma razlikuje pacijente koji imaju veliki rez i nekoliko sitnih rezova”, ističe prof. dr Matić.

Prof. dr Slavko Matić

U MediGroup sistemu ove vrste operacija izvode najiskusniji hirurzi na čelu sa prof. dr Slavkom Matićem, doajenom laparoskopske hirurgije u Srbiji. Operacije se izvode u opštoj anesteziji uz primenu najsavremenije tehnologije.

“U našem sistemu pod jednim krovom smo kompletno opremljeni – od laboratorije, preko najsavremenijih instrumenata za samu operaciju, dijagnostiku i to na način koji je visoko profesionalan, bezbedan i medicinski zaokružen. Pacijentima je tokom 24 časa na raspolaganju tim lekara koji uključuje hirurga, anesteziologa i internistu, kao i iskusno i posvećeno medicinsko osoblje”, zaključuje prof. dr Matić.

MediGroup preporuka  “MediGroup preporuka” je serijal u kojem gostuju vrhunski stručnjaci iz različitih oblasti medicine, pokreću važne teme i odgovaraju na mnoga pitanja. Najnovija epizoda podkasta posvećena je temi “Abdominalne laparoskopske hirurgije”, a na ovu temu govorio je prof. dr Slavko Matić, specijalista opšte hirurgije i direktor Opšte bolnice MediGroup.

VIDEO:

Kako izgleda život posle laparoskopske operacije kamena u žučnoj kesi?

Operacija žučne kese podrazumeva hirurško uklanjanje cele žučne kese sa kamenovima unutra, bez obzira na to da li je reč o jednom krupnom ili sitnom kamenu ili pak više njih.

Nakon operacije, pacijenti imaju određeni period privikavanja, koji uglavnom traje između četiri i šest nedelja. Tokom tog perioda, savetuje se korigovana ishrana koja podrazumeva izbegavanje konzumiranja masne hrane, poput jaja, svinjskog mesa, ali i određene vrste povrća koje zahteva veću količinu žuči za varenje, kao što su kupus, pasulj, boranija, sveži krastavac.

Posle perioda adaptacije, pacijenti se vraćaju uobičajenom načinu života.

Autor fotografija i videa: Arhiva MediGroup

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti