Početna » Redovni intimni odnosi izuzetno važni za zdravlje

Redovni intimni odnosi izuzetno važni za zdravlje

od strane bukovac

Intimni odnosi su neiscrpan izvor inspiracije, ali nikako samo iz perspektive zadovoljstva. Koliko god pripadali grupi tabu tema, oni su izuzetno važni za naše zdravlje, bilo da je to njihova „sirova“ funkcija (potomstvo), fizičko zdravlje ili mentalna (ne) stabilnost i kvalitet života uopšte.

Prednost stabilnih ljubavnih veza: zašto par živi duže i zdravije?

Ne ulazeći dublje u temu koja je dovoljno opsežna da su do sada o njoj napisane brojne knjige, jer ovde ima malo mesta, izdvojićemo 10 prednosti seksa koje su naučnici nabrojali. Naravno, ovde se radi o zdravim seksualnim odnosima u kojima nijedna strana nije uskraćena za zadovoljstvo. Pored toga, naglasićemo: ne zaboravite da vodite računa o zaštiti od polno prenosivih bolesti!

Prednosti za imunitet i krvni pritisak

banner
  1. Jača imunološki sistem
  • Ljudi koji imaju redovan seks imaju manje šanse da obole. Seks stimuliše proizvodnju antitela na imunoglobulin A (IgA), koji učestvuje u odbrani tela od bakterija, virusa i drugih patogenih mikroorganizama.
  1. Dobar seksualni život jača libido
  • Redovni seksualni odnosi će poboljšati seks i ojačati vaš libido, ističu ginekolozi. Seks kod žena stimuliše vlažnost vagine, čini je elastičnijom i poboljšava cirkulaciju, što će vremenom neizbežno povećati zadovoljstvo i podstaći veću želju.
  1. Sprečava pojavu inkontinencije
  • Jaki mišići karličnog dna važni su za kontrolu mokrenja, odnosno za izbegavanje inkontinencije, sa kojom će se suočiti oko trideset odsto žena u nekom trenutku života. Dobar seks je poput vežbe za ovu mišićnu grupu – tokom orgazma ovi mišići se grče, što ih takođe jača.
  1. Smanjuje krvni pritisak
  • Naučnici su primetili povezanost između pola i nižeg krvnog pritiska. Sprovedene su brojne studije, a jedna od njih je otkrila da seksualni odnosi (a ne masturbacija) smanjuju vrednost sistolnog krvnog pritiska.
  1. Dobra vežba
  • Seks je zaista sjajan oblik fizičke aktivnosti. Ne može zameniti traku za trčanje, ali doprinosi fizičkoj spremnosti. Tokom seksualnog odnosa unosimo približno pet kalorija u minuti, a puls se ubrzava i mnogi mišići se aktiviraju. Najbolji efekti se postižu ako su seksualne aktivnosti redovne.
  1. Seksualni odnosi smanjuju rizik od srčanog udara
  • Dobar seksualni život dobar je i za srce. Pored poboljšanja srčane frekvencije, održava i ravnotežu nivoa estrogena i testosterona. Ako imate nizak nivo bilo kog od ova dva hormona, to će na kraju prouzrokovati zdravstvene probleme poput osteoporoze ili čak bolesti srca.

Manje bola i stresa

  1. Ublažava bol
  • Pre nego što posegnete za analgetikom, pokušajte da ublažite bol orgazmom. Stimulacija bez orgazma takođe može pomoći. Američki stručnjaci su otkrili da vaginalna stimulacija može da blokira hronične bolove u leđima i nogama. Žene su takođe potvrdile da masturbacija može da ublaži menstrualne grčeve, artritični bol i glavobolju.
  1. Može smanjiti rizik od razvoja karcinoma prostate
  • Muškarci koji imaju česte ejakulacije (najmanje 21 puta mesečno) imaju niži rizik od razvoja karcinoma prostate, prema studiji objavljenoj u Journal of American Medical Association. Svaka ejakulacija se računa, sa i bez samog odnosa. Međutim, treba reći da nije potpuno jasno da li je seks jedini razlog koji smanjuje rizik, jer postoje mnogi drugi faktori.
  1. Seks poboljšava kvalitet spavanja
  • Verovatno ste se uverili da bolje spavate nakon dobrog seksa. Razlog leži u hormonu prolaktinu koji se oslobađa nakon orgazma i ima opuštajući efekat.
  1. Ublažava stres
  • bliskost sa partnerom može ublažiti stres i anksioznost. Samo dodirivanje i grljenje mogu osloboditi „hormone sreće“. Seks i intimnost mogu povećati vaše samopouzdanje i sreću. Stoga se polni odnosi preporučuju ne samo za postizanje zdravog već i srećnog života.

Foto: Free images

Izvor: Zdravljeprevencija.rs

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti