Početna » Zdravstveni benefiti orgazma

Zdravstveni benefiti orgazma

od strane bukovac

OK, zaista nema potrebe govoriti o tome kakav je osećaj doživeti orgazam. No, ono o čemu treba govoriti jesu njegove zdravstvene prednosti – znate već, za slučaj da vam je uopšte potreban razlog da se upustite u ovu akciju!

Orgazam popravlja raspoloženje

Ukoliko se iz bilo kog razloga osećate loše, potišteno ili neraspoloženo, rešenje vam je zaista nadohvat ruke – orgazam! Ne samo da je osećaj dooobar, već se tom prilikom dešavaju i neke stvarne, fizičke reakcije u telu koje pospešuju raspoloženje, podstiču opuštanje i samopouzdanje. Najpre, tu je lučenje dopamina (hormona sreće), zatim epinefrina, koji vam pomaže da se opustite, i na kraju oksitocina, koji pomaže u vezivanju i emocionalnom blagostanju. Redovni orgazmi, tako, vremenom vam mogu pomoći da stalno budete dobro raspoloženi.

Bolje ćete spavati

banner

Mnogi seksolozi će se složiti da je jedna od najvećih zdravstvenih prednosti orgazma upravo njegov uticaj na san. Dakle, ako imate problema sa nesanicom, upravo ste dobili razlog da se radujete – orgazam je najbolji, najlakši i najbrži trik da brzo i lako zaspite koji postoji! Na ovaj efekat utiču već pomenuti hormoni, ali i povećavanje nivoa estrogena koji poboljšava REM fazu i obezbeđuje dublji san. Zato, kada sledeći put “vrtite” Netfliks ili TikTok jer ne možete da zaspite, setite se da postoji i drugi način.

Orgazam umanjuje bol

Budući da orgazam opušta mišiće i ublažava napetost, sasvim je prirodno da bude i odličan “lek” protiv bolova, bez obzira na to da li vas boli glava, mišići ili stomak. Hormoni koji se tom prilikom oslobađaju, poput endorfina, pomažu ne samo u poboljšanju raspoloženja, već i u ublažavanju bolova! Naravno, ukoliko imate ozbiljne bolove, posetite doktora, ali ako vas muči blaga napetost, znate šta vam valja činiti.

Unapređujete zdravlje srca

Svi se pitamo – da li se seks računa u vežbanje? Pa, može biti – bilo kakva seksualna aktivnost meri se sa aerobnom vežbom umerenog intenziteta (odnosno, umerenim kardio treningom), te su mnoga istraživanja pokazala da na taj način snižavamo krvni pritisak i poboljšavamo kardiovaskularnu funkciju.

Produžavate život

S obzirom na to da orgazam poboljšava opšte zdravlje, neizbežan benefit ovog sjajnog osećaja je i – dugovečnost. Istraživanja su pokazala da je rizik od smrtnosti bio 50% manji u grupi sa visokom učestalošću orgazma + druga studija sprovedena 1941. otkrila je da su žene koje su doživljavale više orgazama živele duže od onih koje su izjavile da su manje seksualno ispunjene.

Dakle, jasno je – orgazam utiče na celo telo. I baš zato, samozadovoljavanje nije nešto skandalozno, a orgazam nije nešto što treba lažirati da bi se podržao partnerov ego – zadovoljstvo je ključni deo dobro zaokružene wellness rutine koja će vam pomoći da budete zdravi i da se osećate dobro dugo godina.

Foto: Free image

Izvor: Grazia.rs

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti