Početna » Odluka stručnog žirija X festivala PIP 2022

Odluka stručnog žirija X festivala PIP 2022

od strane bukovac

Žiri 10. festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, koji je radio u sastavu: dr Miroslav Radonjić, teatrolog, član , dr Milivoje Mlađenović, teatrolog, član i Biljana Nikolić, glumica, predsednica, na završnoj sednici održanoj 26. novembra 2022 godine

ZAKLJUČIO JE

da je izbor predstava u takmičarskom programu koji je načinio selektor GORAN IBRAJTER pružio aleksinačkoj publici odnegovanog ukusa, zbirku estetski vanredno vrednih prvoizvedenih  pozorišnih događaja nastalih u našim  pozorišnim centrima. Najveća vrlina predočenih predstava jeste modernost i dotok svežih teatarskih ideja. U tematskom pogledu zajednička osobina ovogodišnjeg izbora je presipitivanje problema identiteta koji je nametnuo i slogan  festivala U traganju za samim sobom.

 Sagledavajući umetničke domete predstava u takmičarskoj selekciji, Žiri je doneo sledeće

banner

ODLUKE

-da se nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najboljeg mladog glumca dodeli NIKOLI MIJATOVIĆU za ulogu Klaudija u predstavi DEČKO IZ POSLEDNJE KLUPE Huana Majorge u režiji Tijane Vasić, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Nikola Mijatović  je demonstrirao izuzetnu osetljivost za sve nijanse kompleksnog lika učenika Klaudija.

-da se nagrada za  najboljeg glumca dodeli DANIELU KOVAČEVIĆU za ulogu Hermana u predstavi DEČKO IZ POSLEDNJE KLUPE Huana Majorge u režiji Tijane Vasić, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Gradeći ulogu profesora Hermana Daniel Kovačević je vešto uspeo da izbegne zamke neodoljivog stereotipa koji nameću uloge moćnih i autoritativnih likova.

-da se nagrada „Olga Ivanović“ za najbolju glumicu dodeli ALEKSANDRI ARIZANOVIĆ  za ulogu u predstavi FLEKE Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića,  Kraljevačkog pozorišta. Aleksandra Arizanović je pokazala raskoš svog talenta u dočaravanju verodostojnosti ove setne  lirične poeme o odrastanju.

-da se specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodeli glumačkom ansamblu predstave POSLEDNJE DEVOJČICE Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice. Ekspresivna, dinamična i energična glumačka virtuoznost kompletnog ansambla čini jedan od najupečatljivijih kvaliteta subotičke predstave.

-da se nagrada za najbolju režiju dodeli KOKANU MLADENOVIĆU  za režiju predstave POSLEDNJE DEVOJČICE Maje Pelević, Pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice. Kokan Mladenović je predstavu „Poslednje devojčice“ režirao kao dramsku simfoniju i globalnu metaforu naše sumračne civilizacije. 

-da se nagrada za najbolju predstavu dodeli Kraljevačkom pozorištu za predstavu FLEKE Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića. Emotivna, crnohumorna i nostalgična pozorišna priča o večno aktuelnim fenomenima života i smrti zaokružena je inventivnim rediteljskim rešenjima  i snažnim glumačkim izrazom.

-da se nagrada “Slobodan Selenić” za najbolji dramski tekst dodeli TIJANI GRUMIĆ za dramu FLEKE u režiji Juga Đorđevića, Kraljevačkog pozorišta. Pisana iz perspektive deteta, drama “Fleke” ima lirsku fakturu u kojoj se izvanredno smenjuju vedri, setni, nežni, asocijativni nizovi dramski potentnih slika.

dr Miroslav Radonjić

dr Milivoje Mlađenović

Biljana Nikolić

Aleksinac, 26. 11. 2022.

Svečana dodela nagrada je zakazana za večeras u 20 sati u sali Doma kulture u Aleksincu, pred početak predstave u čast nagrađenih “Noć u kući gospodina Kolaka”.

Foto: CKU Aleksinac

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti