Početna » OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji prestižnog magazina ‘The Banker’

OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji prestižnog magazina ‘The Banker’

od strane bukovac

OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker. Prestižnu nagradu primio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija na gala ceremoniji u Londonu, koja je održana u okviru Globalnog bankarskog samita.

Godišnja priznanja za najbolju banku finansijskog magazina The Banker, sa skoro stogodišnjom tradicijom poslovanja u okviru svetske finansijske grupe Financial Times, važe zatržišni standard za izvrsnost u bankarstvu i za najprestižnija priznanja u finansijskom svetu. Tim povodom, Joy Macknight, urednica ovog magazina izjavila je: „Završeno spajanje tako velikih razmera usred globalne pandemije zaslužuje svako poštovanje, i iz tog razloga nagrada za Najbolju banku u Srbiji 2022. godine dodeljuje se OTP banci. Dodatno, ovu nagradu OTP banka je osvojila i zbog svojih snažnih finansijskih rezultata, ESG strategije i učinjenog napretka u oblasti digitalne transformacije.“

Prilikom donošenja odluke o najboljima, finansijski eksperti i analitičari upoređuju poslovanje banaka i procenjuju uspešnost na osnovu jasno postavljenih kriterijuma tržišne pozicije, rasta i performansi, povraćaja na kapital, strateških inicijativa, tehnološkog razvoja i kvaliteta i inovativnosti ponude proizvoda i usluga.

“Nagrada svetskog magazina The Banker za najbolju banku u Srbiji je još jedna potvrda naše apsolutne posvećenosti i ekspertize. Uspeli smo da ostvarimo rekordne rezultate poslovanja i dvocifren rast u svim poslovnim segmentima. OTP banka ostvarila je u prvih devet meseci ove godine profit pre oporezivanja u iznosu od 92 miliona evra, uz povraćaj na kapital od 15 odsto. Dodatno smo učvrstili poziciju najvećeg kreditora privrede i stanovništva, kao i lidera na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga. U istoj godini dobili smo dve najprestižnije nagrade za najbolju banku u Srbiji – prvo Euromoney nagradu za izvrsnost 2022, a sada i od magazina The Banker. Izuzetno sam ponosan kad kažem da je 2022. najuspešnija godina u istoriji poslovanja OTP grupe u Srbiji. Imajući u vidu izazovne  okolnosti sa kojima se ceo svet susreće, ove nagrade imaju veći značaj i ulivaju nam optimizam da spremni dočekujemo narednu godinu, odlučni da i dalje pružamo snažnu podršku privredi i građanima“, izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

banner

Pored priznanja za najbolju banku u Srbiji koju je dobila OTP banka Srbija, magazin The Banker prepoznajući ambicioznu strategiju ekspanzije, digitalne transformacije i usmerenosti na klijente, nagradio je i matičnu OTP banku u Mađarskoj, kao i članice OTP Grupe u Bugarskoj, Sloveniji i Albaniji. To dokazuje međunarodnu ekspertizu i lidersku poziciju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Poslednjeg dana septembra 2022. godine, aktiva je iznosila 6,26 milijardi evra, što predstavlja porast neto aktive za 15,1 odsto u odnosu na treći kvartal 2021. godine. Kada je reč o kreditima, OTP banka je zabeležila ukupan iznos od skoro 4,8 milijardi evra što predstavlja porast od 15,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Time je zadržano prvo mesto na srpskom tržištu sa učešćem od 17,6 odsto. Stambeni krediti iznose preko milijardu evra, sa godišnjim rastom od 15,5 odsto i imaju tržišni udeo od 22,2 odsto. Veliki skok zabeležen je i u oblasti gotovinskih kredita, gde je sa rastom od 6,7 odsto dosegnut iznos od 1,1 milijardu evra, što predstavlja 20,1 odsto tržišnog učešća. Značajno povećanje ostvareno je i u segmentu poslovanja sa privredom, gde je sa 2,5 milijardi evra, zabeležen rast od 21 odsto u odnosu na treći kvartal 2021. Na taj način OTP banka ostaje na prvom mestu sa 16,8 odsto tržišnog učešća u kreditiranju privrede. Kad je reč o depozitima, Banka je ostvarila u prethodnom periodu i u ovoj oblasti odlične rezultate, sa godišnjim rastom od 11,7 odsto i tržišnim učešćem od 11,8 odsto. Trend ostvarenja odličnih rezultata nastavlja se i u svim segmentima transakcionog bankarstva, u faktoringu Banka  ostvaruje rast od 33 odsto u izloženosti i 13 odsto u volumenu finansiranja. U dokumentarnom poslovanju banku klijenti prepoznaju kao značajnog partnera, što se oslikava u rastu izloženosti od 29 odsto na kraju trećeg kvartala u odnosu na isti period prošle godine.

U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Leasing Srbija i OTP Osiguranje koji takođe beleže odlične rezultate. U odnosu na isti period prošle godine, u operativnom lizingu je ostvaren rast od rekordnih 72 odsto dok je u finansijskom lizingu u pogledu iznosa finansiranja ostvaren je rast od 40 odsto uz povećano tržišno učešće na 20,1 odsto. OTP Osiguranje je ostvarilo u prvih devet meseci 2022. godine rast ukupne bruto premije od 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je tržište životnog osiguranja poraslo za dva odsto.

Zahvaljujući prisutnosti OTP banke u 91 gradu sa 155 ekspozitura i 271 bankomata, klijentima širom Srbije dostupna je široka lepeza proizvoda i usluga, kao i efikasan servis i ponude prilagođene njihovim konkretnim potrebama.

Foto: Magazin The Banker

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti