Početna » Mladi za bezbedne mlade u vanrednim situacijama

Mladi za bezbedne mlade u vanrednim situacijama

od strane bukovac

U prepunoj sali Oficirskog doma u organizaciji PROTECTA-e održan je skup “Mladi za bezbedne mlade u vanrednim situacijama” u okviru istoimenog projekta koji je podržan od strane Uprave za društvene delatnosti Grada Niša. Velikom broju prisutnih učenika iz desetak niških srednjih škola koje su uzele aktivno učešće na projektu su predstavljene institucije i organizacije koje su aktivne na teritoriji grada i reaguju u vanrednim situacijama.

Između ostalih, na ovom skupu su predstavljene aktivnosti Gorske služba spasavanja, Saveza izviđača grada Niša, Gradskog Vatrogasnog Saveza, Vojske Srbije. Učesnici skupa su imali mogućnost da vide i upoznaju se sa načinom koriščenja opreme za spasavanje, opreme za pružanje medicinske pomoći i forenzičke opreme koju koriste pomenute službe. O tome kako Grad Niš reaguje u vanrednim situacijama prisutne je informisao Gradski većnik resorno zadužen za oblast vanrednih situacija Nenad Stanković, a za mlade koji pokazuju posebno interesovanje za ovu temu, školske programe za reagovanje u vanrednim situacijama su prezentovali predstavnici Pravno-poslovne škole Niš, smer tehničar zaštite od požara, i visoko obrazovne ustanove Fakultet Zaštite na radu i Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić.

Cilj ovog skupa je jačanje kapaciteta mladih da prepoznaju i reaguju u vanrednim situacijama  i povećanje njihove informisanosti i svesti o značaju uloge i delovanja institucija, organizacija i obrazovnih ustanova  u vanrednim situacijama. Skupu je predhodio veliki broj radionica održanih u poslednjih tri meseca u deset niških srednjih škola, u organizaciji PROTECTA-e a na temu vanrednih situacija, kroz koje je informisano i edukovano nekoliko stotina srednjoškolaca.

Kako kažu iz PROTECTA-e, zbog velike važnosti teme i stalno prisutnih opasnosti kao što su pandemije, poplave, požari isl, planiraju dalje aktivnosti na ovu temu, umrežavanje sa organizacijama koje se bave ovom temom na nivou Srbije i izradu preporuka i jedinstvene baze volontera za pomoć u vanrednim situacijama.

banner

Foto: PROTECTA

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti