Početna » Premijera predstave ‘Nedostajanje’ u niškom Pozorištu lutaka

Premijera predstave ‘Nedostajanje’ u niškom Pozorištu lutaka

od strane bukovac

U petak, 9. decembra održaće se premijera predstave „Nedostajanje“ reditelja Nikole Zavišića, kojom će i glumac Toma Bibić obeležiti 10 godina rada u niškom Pozorištu lutaka.

O predstavi:

Predstava „Neodstajanje“ rađena je po motivima priča izvanrednog holandskog pisca Tona Telehena koje predstavljaju mudre, duhovite, nežne, osećajne, ljubavne traktate o pravom prijateljstvu, povezanosti, romantičnom pogledu na život i svet, drugačijem posmatranju vremena i života oko nas.

Sve se dešava u izuzetno živahnom i živopisnom carstvu raznih životinja koje sve zajedno žive u šumi i grade u njoj svoje odnose, dele svoje probleme, savladavaju teškoće, zabavljaju se, uče da se druže i vole i provode zajednički svoje vreme.

banner

Za razliku od sveta koji nam sve više (čini se) izmiče ispod prstiju i postaje digitalan i neuhvatljiv, u šumi među prezabavnim svetom životinja Tona Telehena kao da ponovo dobijamo sigurno tle pod nogama i počinjemo da se otvaramo za istinske emocije i šale, na šta smo skoro već svi zaboravili. Njegove priče nas vraćaju u bezbrižnost detinjstva. I smejemo se tome.

Autorski tim: Dramatizacija priča, režija i dizajn svetla – Nikola Zavišić, muzika i songovi – svi glumci i reditelj, korepeticija i aranžmani – Jovan Živković, klavijaturista, asistent reditelja – Toma Bibić, lektor – Nataša Ilić, dizajn i izrada scenografije i lutaka – Dragana Đurić i Dušan Stanković, koautori scenskog jezika – svi glumci.

Uloge tumače: Toma Bibić, Stanislava Staša Joković, Mirjana Đorđević, Teodora Stojković (k.g.) i Jovan Živković (k.g.).

Predstava je namenjena deci uzrasta od pete godine.

Četvrtak, 8. decembar

18.00   „Nedostajanje“, pretpremijera

Petak, 9. decembar

19.30   „Nedostajanje“, premijera

Nedelja, 11. decembar

11.30   „Nedostajanje“, prva repriza

Nedostajanje, reč reditelja

Važno je stvarati sopstvene priče koje niko ne zna osim nas i nama najbližih.

Važno je izmišljati svet koji je samo naš, koji ima svoja pravila i svoju realnost, drugačiju od ove oko nas.

Obavezno taj svet treba naseliti čudnim izmišljenim bićima, sasvim različitim od ljudi, bićima koja imaju svoj (uvrnut) pogled na realnost, bićima koja nastaju i nestaju po logici sna, tiho ili preglasno, naglo ili sasvim polako, kako im se prohte u određenom trenutku.

Kada se takav svet, samo naš, tajni svet, stvori, mnogo se lakše živi u ovom drugom svetu, ozbiljnom svetu koji nazivamo realnost, ili stvarnost, ili prosto život.

Inspirisani pričama holandskog dečijeg doktora i oca male Kvien, Tona Telehena, mi smo napravili naš svet u koji smo sa radošću i uzbuđenjem pustili vas, da ga za vreme trajanja predstave „Nedostajanje“ delimo. Ali ipak, želimo da i vi napravite svoj svet, da izmišljate i pričate svoje priče, sebi i drugima, baš kao što to rade ćerka Kvien i tata Ton, sa svojim pomagačima, blesavim životinjama iz njihove šume polusna, šume koja nastaje pre nego što sasvim utonemo u san, dok smo još na pola puta i mislimo da nismo zaspali. A jesmo.

Mora da se sanja. Nema druge. Inače – krka mapa! – što bi rekao jedan od junaka ovih priča, Rak, koji je Grk, znači G-rak, dakle G-rakos, grčki GrakoŠ… Misleći na izraz „mrka kapa“.

Dobrodošli u naš svet, dragi gleda-oci, gleda-majke, gleda-braćo i gleda-sestre, gleda-deco i gleda-odrasli i svi ostali gledači snova koje smo za vas spremili.

U potpisu:
Veverica, Mrav, Slon, Čaplja, Galeb, Kit, Besna Žaba, Grakoš, Ton i Kvien ali i Tea, Staša, Mira, Jocko, Toma i Niksi.

Foto: Đorđe Marković
Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti