Početna » Besplatno psihološko savetovanje dostupno mladima na sajtu Svejeok.rs

Besplatno psihološko savetovanje dostupno mladima na sajtu Svejeok.rs

od strane bukovac

Unapređena platforma za informisanje i podršku mentalnom zdravlju

Zbog nedostatka usluga psihološkog savetovanja za decu i mlade, posebno u manje razvijenijim opštinama u Srbiji, UNICEF je u partnerstvu sa Centrom za zaštitu odojčadi, dece i omladine, omogućio prvo besplatno onlajn savetovanje za mlade od 15 do 30 godina. Njima su od sada dostupne onlajn psihološke sesije u video formatu, koje mogu da zakažu na platformi Svejeok.rs. Na ovaj način biće obezbeđena dugoročnija psihosocijalna podrška adolescentima, posebno onima koji dolaze iz socijalno ugroženih kategorija kojima su ovakve vrste usluga nedostupne.

Globalni podaci ukazuju na to da se čak 75 odsto svih mentalnih poremećaja javlja do 24. godine starosti, a još više zabrinjava podatak da 70 odsto mladih sa problemima mentalnog zdravlja ne dobije adekvatnu podršku na vreme.

Platforma Svejeok.rs razvijena je tokom 2022. godine i namenjena je mladima koji se suočavaju sa poteškoćama koje mogu da utiču na njihovo mentalno zdravlje. Platforma je koristan izvor informacija i za roditelje, nastavnike, socijalne radnike i sve koji pružaju podršku mladima. Na ovom sajtu nalaze se različite pouzdane i proverene informacije u vezi sa svim izazovima sa kojima se suočavaju adolescenti. Dodatno, na platformi su dostupni i brojevi telefona na kojima je moguće dobiti kvalitetnu i besplatnu savetodavno-telefonsku podršku, kao i uslugu čet savetovanja koju UNICEF realizuje u saradnji sa Nacionalnom dečijom linijom (NADEL).

banner

Usluga je kreirana u skladu sa zakonodavnim okvirom kojim se reguliše politika privatnosti i osigurava maksimalno poštovanje prava mladih. Pilotiranje i pokretanje usluge podržalo je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

UNICEF zajedno sa svim partnerima nastoji da radi na unapređivanju sistema psihosocijalne podrške, kako bi se obezbedilo dobro mentalno zdravlje i blagostanje dece, adolescenata i njihovih roditelja i staratelja u Republici Srbiji.

Foto: UNICEF Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti