Početna » Održana tribina ‘Seksualnost kod osoba sa autizmom’

Održana tribina ‘Seksualnost kod osoba sa autizmom’

od strane bukovac

U organizaciji Udruženja ”Dan, a uz pomoć organizacije ”Nauči me” sinoć je u DELI prostoru u Nišu održana tribina na temu ”Seksualnost kod osoba sa autizmom”.

Udruženje Dan čine roditelji dece sa autizmom, roditelji i volonteri puni entuzijazma koji sve to rade punim srcem zbog svoje dece i njih samih. Predavanje je bilo potpuno besplatno, drugo u nizu, za roditelje ali i za sve ostale koji rade sa njihovom decom, ne samo terapeuti nego i lični asistenti, učitelji, školski psiholozi.

Roditelji su možda na ovom polju amateri, ali tribina je organizovana na visokom i veoma profesionalnom nivou.

U prepunoj sali tražilo se mesto više, a publika je slušala gotovo hipnotisano. Sama tema je u okviru tabua i bilo je krajnje vreme da o ovome počne da se priča.

banner

Tribinu je otvorila Jelena Petković predsednica Udruzenja Dan i Bojana Pucarević docent na departmanu za socijalnu politiku i socijalni rad Filozofskog fakulteta u Nišu ispred organizacije Nauči me (koja pruža veliku podršku i bez čije pomoći ciklusi predavanja ne bi bili mogući).

Organizacija „Nauči me“ iz Niša, biće podrška Udruženju Dan, kako bi udruženim resursima doprineli da značajne teme u vezi sa brigom o deci sa invaliditetom i/ili teškoćama u razvoju budu dostupne što većem broju roditelja/staratelja. Umrežavanje i deljenje informacija doprineće da što veći broj roditelja/staratelja dobije podršku, a samim tim i što veći broj dece adekvatniju negu i ostvare svoja prava.

Skupu se zatim obratila dr Biljana Stojanović, jedna od članica Udruženja Dan, zadužena za organizaciju tribine:

“Potreba za ovakvim skupom se javila jer primarnu odgovornost za seksualno obrazovanje tinejdžera sa poremećajima  iz autističnog spektra imaju roditelji, a sa druge strane stručna literatura koja nam je na raspolaganju je oskudna.

Zbog nerazumevanja normalnog puberteta i odsustva odgovarajućeg seksualnog obrazovanja, u zavisnosti od težine poremećaja, javljaju se neprikladna ponašanja.

Postoji i velika potreba za poboljšanjem kliničkih usluga – senzibilisano zdravstvo, a takodje i sudstvo i policija- da bi mladi sa autizmom izbegli rizike i da bi uz sve kapacitete-  lične i okoline i zdravu seksualnost, prošli kroz ovaj period ka odraslom dobu.

Edukacija je potrebna i za nas roditelje, zbog naše dece, počinjemo večeras, profesore Glumbiću, Tamara, naučite nas…”

Eminentni predavači su bili prof. dr Nenad Glumbić – doktor defektoloških nauka i redovni profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i Tamara Đorđević – diplomirani psiholog i sertifikovani psihoterapeut kognitivno-bihejvioralne orjentacije.

Ustupljene fotografije: Udruženje ”Dan” i Organizacija ”Nauči me”

Izvor: Prolog.rs

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti