Početna » Osam dana nakon razornih zemljotresa, milionima dece je i dalje potrebna hitna humanitarna pomoć

Osam dana nakon razornih zemljotresa, milionima dece je i dalje potrebna hitna humanitarna pomoć

od strane bukovac

4,6 miliona dece živi u pogođenim područjima u Turskoj, a još 2,5 miliona dece je pogođeno zemljotresima u Siriji

NJUJORK/AMAN/ŽENEVA, 14. februar 2023. godine – Osam dana nakon dva razorna zemljotresa i više od 1.600 naknadnih potresa koji su pogodili jugoistočnu Tursku i Siriju – i doveli do ogromnog razaranja i smrti na hiljada ljudi – UNICEF upozorava da je milionima dece hitno potrebna humanitarna pomoć.

Iako i dalje nije poznat ukupan broj pogođene dece, 4,6 miliona dece živi u 10 provincija u Turskoj koje su pogođene zemljotresima, a više od 2,5 miliona dece je pogođeno zemljotresima u Siriji.

„Deca i porodice u Turskoj i Siriji suočeni su sa nezamislivim poteškoćama nakon tih razornih zemljotresa“, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel. „Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se postaramo da svi koji su preživeli ovu katastrofu dobiju spasonosnu podršku, uključujući ispravnu vodu, sanitarne usluge, osnovnu ishranu i zdravstvene potrepštine, kao i podršku za mentalno zdravlje dece. Ne samo trenutno, već dugoročno.“

banner

Broj stradale i povređene dece tokom potresa i nakon njih još uvek nije potvrđen ali se verovatno meri u hiljadama. Ukupan zvanični broj stradalih je sada premašio 35.000.

Foto: Belal i Al-Asadi (UNICEF)

Uticaj zemljotresa na decu i porodice u regionu je katastrofalan i stotine hiljada dece je ostavljeno da živi u očajnim uslovima. Mnoge porodice su izgubile svoje domove i sada žive u privremenim skloništima, često u ledenim uslovima, a sneg i kiša samo pojačavaju njihovu patnju. Zemljotresi su izazvali i veliku štetu na školama i drugoj ključnoj infrastrukturi, pa je time dodatno ugrožena dobrobit dece i porodica. Pristup ispravnoj vodi i sanitarnim uslovima je jedno od ključnih pitanja, uz zdravstvene potrebe pogođenog stanovništva.

UNICEF danonoćno radi na pružanju spasonosne pomoći ljudima pogođenim zemljotresima. UNICEF-ovi timovi na terenu rade sa partnerima na podeli osnovnih potrepština, kao što su ključne zdravstvene potrepštine, ćebad, odeća i ispravna voda za piće i higijenske potrepštine, a uz to deci obezbeđuju i bezbedne prostore u kojima se mogu igrati i oporaviti od traumatičnih događaja koje su doživela.

Uprkos tim naporima, potrebe pogođenog stanovništva su ogromne, a izazovi su mnogobrojni i složeni. Oštećenje i uništenje ključnih puteva i infrastrukture, uz ledene uslove, sneg i kišu, otežali su pružanje pomoći onima kojima je pomoć neophodna. Mnogi zaposleni i radnici na prvim linijama iz UNICEF-ovih partnerskih organizacija su stradali, povređeni su ili raseljeni, a njihove kancelarije i oprema su uništeni, oštećeni ili neupotrebljivi.

U narednim danima i nedeljama, UNICEF će nastaviti da radi sa partnerima kako bi što više dece i porodica dobilo spasonosnu pomoć.

U Siriji, UNICEF radi na pružanju preko potrebne pomoći stanovništvu pogođenom zemljotresima. UNICEF već ima unapred pripremljene potrepštine na severozapadu Sirije i započeo je sa njihovom raspodelom što većem broju ljudi. Neposredni prioriteti obuhvataju obezbeđenje pristupa ispravnoj vodi za piće i sanitarnim uslovima, koji su od ključnog značaja za sprečavanje bolesti u početnim danima krize. UNICEF radi na proceni uticaja zemljotresa na glavne stanice za vodosnabdevanje i na obezbeđivanju ispravne vode za piće raseljenom stanovništvu. UNICEF je rasporedio mobilne timove za zdravlje i ishranu kako bi pružio potrebne usluge i potrepštine u vezi sa zdravljem i ishranom stanovništvu kojem su one potrebne, uključujući ljude koji su spas našli u skloništima.

Foto: Belal (UNICEF)

I u Turskoj i u Siriji, dečija zaštita je visok prioritet za UNICEF, i obuhvata identifikaciju i spajanje dece razdvojene od roditelja ili staratelja i dece bez pratnje, kao i pružanje psihosocijalne podrške deci koja su mogla biti izložena traumatičnim iskustvima.

Neposredni prioritet UNICEF-a u Turskoj je da osigura da pogođena deca i porodice dobiju podršku koja im je očajnički potrebna. UNICEF-ov odgovor se fokusira na dečiju zaštitu, pružanje neposredne psihosocijalne podrške u dečijim kucima, procenu glavnih stanica i usluga za vodosnabdevanje, potrebe u pogledu zdravlja i ishrane, raspodelu zimske odeće za decu, ćebadi i higijenskih kompleta za porodice i ljude u pokretu. UNICEF i Ministarstvo omladine i sporta takođe su angažovali dodatnih 5.000 volontera koji će raditi zajedno sa timovima za odgovor. Oni će pomoći volonterima koji već pomažu u odgovoru i kojih je preko 3.000.

UNICEF radi i na tome da osigura povratak dece učenju čim to bude moguće. Naša organizacija radi na proceni štete u školama i vrši pripreme za obnovu i uspostavljanje privremenih prostora za učenje. U pogođenim delovima Sirije, škole će biti zatvorene najranije do 18. februara 2023. godine, a u Turskoj do 1. marta u 10 pogođenih provincija, dok su u toku traganje, spasavanje i oporavak.

Ustupljene fotografije: UNICEF Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti