Početna » Razvojno savetovalište u Subotici dobilo vozilo za kućne posete deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju

Razvojno savetovalište u Subotici dobilo vozilo za kućne posete deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju

od strane bukovac

Vojput donirao 4 miliona dinara i obezbedio kompletno opremanje Razvojnog savetovališta

Razvojno savetovalište u Subotici dobilo je danas vozilo namenjeno kućnim posetama porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do 6 godina koja žive u regionu Subotice. Zahvaljujući donaciji kompanije Vojput u iznosu od 4 miliona dinara, ovo Razvojno savetovalište je već dobilo digitalnu biblioteku i nameštaj, i uz vozilo koje je danas isporučeno, Razvojno savetovalište je opremljeno za pružanje najsavremenijih usluga namenjenih deci koja pokazuju znake kašnjenja u razvoju.

“Savetovalište u Subotici osnovano je davne 1961. godine kao Psiho-pedagoško savetovalište, a 1991. godine dobija naziv Razvojno savetovalište. Godišnje obezbeđuje podršku za oko 1.500 dece i porodica uzrasta do 6 godina, dvojezično na srpskom i na mađarskom jeziku. Kontinuirano radimo na unapređenju našeg rada i od septembra 2021. godine smo uključeni u inovirani intenzivni program Porodično orijentisane rane intervencije. Namera nam je da postepeno što veći broj dece uključimo u inovirani program u skladu sa napredovanjem Tima Porodično orijentisane rane intervencije. Izuzetno smo zahvalni UNICEF-u i kompaniji Vojput na podršci i donaciji vozila koje će omogućiti profesionalni iskorak za stručnjake i rad u porodičnom i vrtićkom okruženju, tamo gde dete uči, igra se i živi, čime se značajno unapređuje kvalitet i pristupačnost podrške svoj deci i njihovim porodicama“ izjavila je Eržebet Kiškarolj, koordinatorka tima za Porodično orijentisanu ranu  intervenciju u Subotici .

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije, a dokazano je da prepoznate na vreme, razvojne poteškoće mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece. UNICEF je prošle godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerima, pokrenuo kampanju Tata, mama, mi smo sa vama! da bi se timovi za porodično orjentisane rane intervencije pri razvojnim savetovalištima u celoj Srbiji, od Subotice do Vranja, opremili asistivnom tehnologijom, računarima i digitalnom opremom za rad na daljinu, didaktičkim materijalima, nameštajem prilagođenim potrebama dece i roditelja i vozilima za kućne posete.

banner

„Uvođenjem porodično orijentisanih ranih intervencija u rad naših razvojnih savetovališta, obezbeđujemo da najsavremeniji pristupi u radu sa decom, zasnovani na dokazima u neuronauci, budu dostupni porodicama u Subotici i gradovima i opštinama širom Srbije. Cilj je da svako dete ima pristup podršci u periodu detinjstva kada se razvoj događa najburnije kako bi moglo da ostvari svoje pune potencijale, što  je uvek i najveća želja svakog roditelja. Zato rana intervencija povezuje sisteme i stručnjake iz zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite i uvažavajući snage i potrebe roditelja pruža neophodnu i intenzivnu podršku detetu i porodici. Da bi se cilj postigao, neophodne su opremljene, savremene i održive usluge i kompetentni profesionalci. Zahvaljujemo Ministarstvu zdravlja na posvećenosti ostvarenju ovog cilja i našem pouzdanom partneru Vojputu što nam je pomogao da opremimo Razvojno savetovalište u Subotici i omogućimo punu primenu savremenih pristupa u svakodnevnoj praksi savetovališta“, poručila je Jelena Zajeganović-Jakovljević Rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj u UNICEF-u u Srbiji.

UNICEF i Ministarstvo zdravlja zajedno sistematski rade na unapređenju razvoja u ranom detinjstvu još od 2010. godine. Cilj je da se uspostavi međusektorski pristup u pružanju podrške porodici u skladu sa najsavremenijim naučnim praksama koje decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihove roditelje stavljaju u centar pažnje stručnjaka.

„Ulaganje u najranije godine života deteta je dokazano najisplativija investicija za zdravlje i budućnost društva i zato smo još 2016. godine usvojili Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu. Ovim Programom predviđa se da u svakom okrugu postoji makar jedno razvojno savetovalište koje pruža podršku porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do 6 godina, kako u svom mestu, tako i putem mobilnih timova u manjim mestima u svom okruženju. U prethodnim godinama uspeli smo da, u saradnji sa UNICEF-om, unapredimo kapacitete domova zdravlja i razvojnih savetovališta u 15 od 25 okruga u Srbiji. Nastavićemo i dalje da zajedno radimo na širenju ove mreže savetovališta, obezbeđivanju i zakonodavne i finansijske podrške za njihovu održivost i kvalitet da bi usluge bile dostupne svakom detetu i porodici kojima je podrška potrebna. Čestitam Subotici na uspešnom dugogodišnjem radu razvojnog savetovališta koji će sada, sa vozilom za rad na terenu, biti još kompletniji. Nadam se da će ovakav standard uskoro zaživeti širom Srbije i povećati pristupačnost uslugama, posebno deci koja žive van većih gradova. Zahvaljujem donatoru što je pomogao da se obezbedi vozilo. Posebno zahvaljujem UNICEF-u na ogromnoj posvećenosti da oko istog cilja ujedini brojne partnere“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko.

Donacija namenjena Razvojnom savetovalištu u Subotici, odakle je kompanija Vojput, primer je kako privatni sektor može da podrži razvoj lokalne zajednice u kojoj posluje.

„Vojput podržava lokalnu zajednicu godinama unazad i mi verujemo da je princip davanja zajednici u kojoj poslujemo, jedan od najvažnijih poslovnih principa. Jer, ravnomeran razvoj celokupne zajednice može da stvori dugoročnu perspektivu za društvo u kome svako dete ima iste šanse i svaka osoba uživa jednaka prava. U vremenima kriza i velikih izazova u kojima sada živimo, privreda treba da ima sluha za najosetljivije članove našeg društva i ja potvrđujem našu dalju opredeljenost da budemo oslonac i podrška deci i UNICEF-u koji prepoznaje gde postoje potrebe koje je potrebno urgentno ispuniti“, izjavio je Goran Janković, direktor kompanije Vojput.

UNICEF i Ministarstvo zdravlja, zajedno sa Ministarstvima prosvete, socijalne zaštite, za brigu o porodici i demografiju , do sada su podržali primenu porodično orjentisanih ranih intervencija u 19 gradova i opština u Srbiji (ukupno 15 okruga) od 36 planiranih. Obučeno je više od 500 profesionalca iz zdravstvenog i sistema socijalne zaštite i predškolskih ustanova od kojih je 120 uključeno u direktan rad sa porodicama. Više od 2400 dece i njihovih porodica dobilo je podršku tokom 2022. godine, od čega je više od 200 uključeno u intenzivne usluge porodično orijentisane rane intervencije. Svi ovi centri dobili su deo digitalne opreme i didaktičkih materijala, a 3 razvojna savetovališta, uključujući i u Subotici, i nameštaj.

Autor fotografija: Goran Srdanov

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti