Početna » Prinsova basistkinja prvi put u Srbiji: Ida Nielsen and Funkbots na Nišvilu

Prinsova basistkinja prvi put u Srbiji: Ida Nielsen and Funkbots na Nišvilu

od strane bukovac

Danska bas gitaristkinja Ida Nielsem, svetski poznata kao nekadašnja članica pratećih bendova čuvenog Prinsa, i čije ime se u referentnim magazinima nalazi u top 10 muzičara na ovom instrument – nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu sa svojim sastavom Funkbots 10. avgusta 2023. godine.

Basistkinja, kompozitorka i pevačica Ida Kristine Nielsen (poznata i kao Bas Ida, Bassida ili Ida Funkhouser) rođena je 1975. godine u Danskoj. Bas gitaru je počela da svira sa 16 godina. Godine 1998. diplomirala je elktrični bas na Danskoj Kraljevskoj Akademiji. Pažnju je skrenula kao članica danskog pop rock benda “Michael Learns to Rock” i kultne belgijske grupe “Zap Mama”.

Prvi album (“Marmelade”) pod svojim imenom objavila je 2008. godine, a onda je 2010 godine usledio poziv od Prinsa da se priključi njegovom bendu “New Power Generation”, sa kojim je snimala albume i nastupala na koncertima sve do Prinsove smrti 2016. godine. Takođe bila je i članica Prinsove ženske prateće grupe “3rdeyegirl” (pokrenute 2012. godine) u kojoj su bile i američka bubnjarka Hannah Wellton kao i kanadska gitaristkinja Donna Grantis.

Za saradnju sa muzičkom legendom Ida je rekla da se to magično muzičko putovanje za nju bilo ostvarenje najvećih mladalačkih maštanja i sigurno najveći poklon koji je dobila u životu, a iskustvo koje je stekla – nemerjivo. „Najvažnija stvar koju me je Prins naučio je da sviram srcem. Uvek!” – rekla je Ida u intervjuu za Dansku televiziju.

banner

Nakon godina sa Prinsom, Ida se fokusirala na solo karijeru. Objavila je nekoliko albuma i veoma često nastupa na koncertima i festivalima zajedno sa svojim bendom “Funkbots” čiju muziku opisuju kao “viokoenergetski funk šou prepun dobrih vibracija, čvrstog gruva i suptilnih referenci na njenog bivšeg poslodavca i učitelja.

U anketi uticajnog muzičkog portala Music Radar za 2019. godinu, uvrštena je na listu najboljih deset svetskih basista, na kojoj se nalaze i jedan Stanley Clark ili Victor Wooten.

Ustupljene fotografije redakciji Media Press-a: Nišville

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti