Početna » U Nišu obeležen dan sećanja na žrtve organizovanog kriminala

U Nišu obeležen dan sećanja na žrtve organizovanog kriminala

od strane bukovac

U Nišu je obeležen 21. mart, Dan sećanja na žrtve organizovanog kriminala. Ovaj važan datum je prvi put obeležen 1996. godine u Italiji, zbog velikog broja žrtava Mafije, i od tada se redovno obeležava na prvi dan proleća, a od 2017 je to nacionalni praznik u Italiji. Na taj dan se organizuju veliki protesti i marševi u znak sećanja na žrtve kriminala, i na tim skupovima se okupi nekoliko stotina hiljada ljudi. Ove godine je zahvaljujući međunarodnoj mreži organizacija za borbu protiv kriminala “CHANCE” ovaj dan obeležen i u dvadesetak gradova Evrope, u Nemačkoj, Francuskoj, Bugarskoj, Belgiji, Malti, Španiji, a zahvaljujući aktivistima PROTECTA-e, koja je članica ove mreže, ovaj dan je obeležen i u Srbiji, u Nišu.

PROTECTA je organizovala dve simbolične akcije, edukaciju srednjoškolaca o građanskoj borbi protiv organizovanog kriminala i važnosti sećanja na žrtve, i uličnu edukativnu akciju gde je nekoliko hiljada građana upoznato sa opasnostima koje donosi organizovani kriminal, posebno zelenašenje, koje je u Srbiji veliki problem.

Iz PROTECTA-e kažu da je sećanje na žrtve organizovanog kriminala jako važno, zato što samo tako žrtva nije uzaludna. Dok se o vođama kriminalnih grupa koji nastradaju snimaju filmovi, crtaju grafiti, a često se i glorifikuju u medijima kao urbane legende, o žrtvama kriminala retko ko izveštava i retko ko daje podršku njihovim porodicama. Žrtva organizovanog
kriminala može biti svako, od ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, preko nastradalih policaja, inspektora, sudija, tužioca, hrabrih novinara koji otkrivaju afere, do običnih građana koji su nastradali u toku neke pljačke, ili su bile žrtve trgovine ljudima, prodaje droge, zelenašenja…

Žrtve nastradale u borbi protiv organizovanog kriminala zaslužuju posebno mesto u našem društvu, a njihove porodice svu potrebnu pomoć. Obeležavanje 21. marta je samo mali iskorak u tom pravcu.

banner

Foto: PROTECTA

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti