Početna » Ganja Nikolić i Nenad Kostić pobednici književnog konkursa ‘Studentsko pero’

Ganja Nikolić i Nenad Kostić pobednici književnog konkursa ‘Studentsko pero’

od strane bukovac

Kolač od čokolade, priča Ganje Nikolić, apsolventkinje srbistike i master komunikološkinje, najbolji je prozni rad pristigao na konkurs “Studentsko pero”. Prva nagrada za poeziju dodeljena je Nenadu Kostiću, apsolventu srbistike, za pesme Dugogodišnji post, Mesta koja inače volimo i Zaboravljena fotografija.

Na treći po redu književni konkurs “Studentsko pero”, koji raspisuju Studentski kulturni centar Niš i Akademski list Presing, pristiglo je oko 200 radova. Ocenjivao ih je stručni žiri – Aleksandra Gojković, novinarka, književna kritičarka i urednica rubrike Kultura u Narodnim novinama, Aleksandar Kostadinović, književni kritičar i urednik Gradine i Velibor Petković, novinar i pisac.

Nenad Kostić iz Vlasotinca, apsolvent srbistike na Filozofskom fakutletu u Nišu, je prema mišljenju žirija poslao tri najbolje pesme i osvojio 1. mesto u kategoriji poezija.

“Dugogodišnji post, Mesta koja inače volimo i Zaboravljena fotografija tvore uspešan pesnički mini-ciklus posvećen putovanju kroz prizore detinjstva”, naveo je žiri.

banner

Druga nagrada za poeziju dodeljena je Dani Đorđević iz Babušnice, koja je studentkinja druge godine na Departmanu za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, za višeznačnu pesmu Koraci. Treća nagrada dodeljena je Nišliji Aleksi Boškoviću, studentu treće godine master studija na PMF-u, za pesmu Ljudi sa fotografije, koja poetski posmatra odnos prema prošlosti i uspomenama.

Prema odluci žirija, prva nagrada za prozu dodeljena je Nišlijki Ganji Nikolić, apsolventkinji srbistike i master komunikološkinje na Filozofskom fakultetu u Nišu, za priču Kolač od čokolade.

“Priča se bavi oporom temom usamljenosti uz fino dozirani humor ukombinovan sa empatijom, ne zanemarujući pritom realnost”, stoji u obrazloženju.

Druga nagrada za prozu dodeljena je Nišlijki Nini Arsić, studentkinji četvrte godine komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu, za priču Hipokratova deca. Junakinja priče je mlada žena pred krupnom životnom odlukom. Treća nagrada dodeljena je Danijeli Nikolić iz Vučja, studentkinji četvrte godine PMF-a, za priču Dragi, postmodernu parabolu o književnosti kao pismu bez adresata.

“Primetno je poboljšanje kvaliteta poezije i proze pristigle na ovogodišnji konkurs, što je verovatno uslovljeno povratkom knjizi i čitanju, a usuđujemo se da pretpostavimo da ovakvi izazovi predstavljaju podstrek kreativnom pisanju mladih”, navode članovi žirija.

Oni su pohvalili i radove Jovane Kostadinović i Aleksandra Vukića.

Inače, pravo na učešće imali su studenti osnovnih, master i doktorskih studija Univerziteta u Nišu.

Svečana dodela nagrada pobednicima svih dosadašnjih takmičenja (jer prethodna dva puta dodela nije održana zbog epidemioloških uslova) biće održana u ponedeljak, 3. aprila sa početkom u 13 časova u maloj sali SKC-a u zgradi Univerziteta.

Foto: Portal Media Press Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti