Početna » Otvoreno novoopremljeno Razvojno savetovalište za decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihove porodice u Domu zdravlja Kraljevo

Otvoreno novoopremljeno Razvojno savetovalište za decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihove porodice u Domu zdravlja Kraljevo

od strane bukovac

Između 1.500-2.000 dece iz Kraljeva i okolnih mesta zahteva neki vid razvojne podrške

U sklopu saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije u Domu zdravlja Kraljevo svečano je otvoreno novoopremljeno Razvojno savetovalište. Cilj je da se omogući pravovremena podrška deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama kroz rad intersketorskog tima za porodično orjentisane rane intervencije.

„Naš prvi kontakt je bio nestvaran zato što sam prvi put naišla na neočekivanu podršku i, pre svega, razumevanje. Posle završenog intervjua, od kojeg počinje naša transformacija, život moje porodice dobija novi smisao. Kućne posete su bile od velikog značaja, kao i niz drugih aktivnosti, koje sam sprovodila planiranim programom. Bila sam na izmaku snage i borbe, ali porodično orjentisane rane intervencije su nešto najbolje što može da se pruži porodicama koje se susreću sa sličnim problemima“, smatra Sandra Pešić, majka deteta koje je bilo uključeno u PORI program.

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije, a dokazano je da ako su prepoznate na vreme razvojne poteškoće mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece.

banner

„Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu predviđa da u svakom okrugu postoji makar jedno razvojno savetovalište koje pruža podršku porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do 6 godina, kako u svom mestu, tako i putem mobilnih timova i telesavetovanjem. U prethodnim godinama uspeli smo da, u saradnji sa UNICEF-om, unapredimo kapacitete domova zdravlja i razvojnih savetovališta u 15 od 25 okruga u Srbiji, u ukupno 19 opština. Kraljevo je jedna od njih i čestitam im na postignutim rezultatima. Nastavićemo i dalje da zajedno radimo na širenju ove mreže savetovališta, obezbeđivanju i zakonodavne i finansijske podrške za njihovu održivost i kvalitet, a najpre na povećanju kadrovskih kapaciteta, da bi usluge bile dostupne svakom detetu i porodici kojima je podrška potrebna“, rekla je dr Jelena Janković, pomoćnica Ministra zdravlja za sektor javnog zdravlja i programske zdravstvene zaštite.

Porodično orijentisan model podrške se odvija pre svega kroz rad na terenu i kućne posete u porodici i u vrtiću, odnosno u vršnjačkoj zajednici, kao najprirodnijem ambijentu za dete u kojem ono najbolje uči i napreduje u razvoju.

„Rana intervencija povezuje sisteme i stručnjake iz zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite i uvažavajući snage i potrebe roditelja pruža neophodnu i intenzivnu podršku detetu i porodici. Da bi se cilj postigao neophodne su opremljene, savremene i održive usluge i kompetentni profesionalci. Naš cilj je da, zajedno sa resornim ministarstvima i partnerima, stvorimo uslove koji će omogućiti da usluge koje pružaju razvojna savetovališta i timovi za rane intervencije dopru do svakog deteta sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovih roditelja u Srbiji, odnosno do svih 25 okruga u našoj zemlji”, izjavila je dr Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za zdravlje i rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Novi prostor razvojnog savetovališta opremljen je nameštajem, digitalnom opremom i didaktičkim materijalima čime se omogućava visoko kvalitetan rad sa malom decom i njihovim porodicama. Planira se da razvojno savetovalište u Kraljevu preraste u regionalni centar za podršku deci i porodicama iz Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške.

„Verovali smo da najsavremenije i najefikasnije pristupe u radu sa decom sa teškoćama i smetnjama u razvoju, takozvane PORI usluge, treba da približimo deci i roditeljima kojima su one potrebne i učinimo dostupnim tu gde oni žive, gde rastu, igraju se i uče sa svojim vršnjacima – u njihovom domu, vrtiću, i lokalnoj zajednici. Udružili smo resurse i stručnjake iz doma zdravlja, predškolske ustanove i centra za socijalni rad da bismo obuhvatili što veći broj dece i porodica i da bismo ujednačenim timskim pristupom odgovorili na što više njihovih potreba“, veruje dr Mirjana Krčevinac, v.d. direktora Doma zdravlja Kraljevo. 

Pored UNICEF-a u Srbiji, Ministarstva zdravlja i grada Kraljeva, Razvojno savetovalište opremljeno je i zahvaljujući podršci privatnog sektora. Čak 30 kompanija iz Kraljeva i okoline dalo je finansijsku podršku i doniralo sredstva UNICEF-u kako bi Razvojno savetovalište bilo opremljeno prema najsavremenijim standardima. Pored kompanija iz lokalne zajednice, opremanje Razvojnog savetovališta, podržala je i kompanija H&M.

„Virdžinija je porodična kompanija koja je godinama posvećena poboljšanju kvaliteta života svojih zaposlenih i njihovih porodica, ali i čitave lokalne zajednice. Mi čvrsto verujemo da je princip pomaganja zajednice u kojoj poslujemo jedan od najvažnijih poslovnih principa, a humanost i briga o najosetljivijima su ključni kako bismo se zajednički izborili sa svakodnevnim teškoćama. Živimo u vremenima velikih kriza i izazova, kada je održivo poslovanje najvažnije. A održivosti nema ako zaboravimo da i deca imaju prava i da smo i mi privrednici odgovorni da im pomognemo da svoja prava ostvare. Sa radošću smo prihvatili poziv UNICEF-a i odlučili da učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta. Otvaranje Razvojnog savetovališta u Kraljevu koje će biti podrška deci sa smetnjama u razvoju pokazuje kako solidarnost može da promeni tok nečije sudbine. Veliko nam je zadovoljstvo što smo, zajedno sa drugim preduzećima iz Kraljeva i okoline, ujedinjeni, kroz saradnju sa UNICEF-om, obezbedili da deca i porodice iz našeg regiona dobiju neophodan oslonac i podršku. Kompanija Virdžinija nastavlja da širi kulturu solidarnosti i ostaje posvećena stvaranju i razvoju zdrave i jake zajednice kako bi čitavo društvo moglo da raste i napreduje”, izjavio je Ljubinko Trifunović, vlasnik kompanije Virdžinija DOO iz Kraljeva.

UNICEF i Ministarstvo zdravlja, zajedno sa ministarstvima prosvete, socijalne zaštite, za brigu o porodici i demografiju, do sada su podržali primenu porodično orjentisanih ranih intervencija u 19 gradova i opština u Srbiji. Obučeno je više od 500 profesionalca iz zdravstvenog i sistema socijalne zaštite i predškolskih ustanova od kojih je 120 uključeno u direktan rad sa porodicama. Više od 3.000 dece i njihovih porodica dobilo je podršku u prethodnih godinu dana, od čega je više od 240 uključeno u intenzivne usluge porodično orijentisane rane intervencije. Svi ovi centri dobili su digitalnu opremu, deo asistivnih tehnologija i didaktičke materijale.

Kroz kampanju Tata, mama, mi smo sa vama!, UNICEF je zahvaljujući donacijama građana i kompanija prikupio 12 miliona dinara, od čega je više od 2 miliona dinara uloženo u opremanje razvojnog savetovališta, predškolske ustanove i centra za socijalni rad i obučavanje tima za PORI u Kraljevu.

Foto: ©UNICEF Srbija/Vaš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti