Početna » Asian Dub Foundation na Nišvilu

Asian Dub Foundation na Nišvilu

od strane bukovac

Britanski sastav Asian Dub Foundation, za koji kritičari kažu da je žanr za sebe,  nastupiće na predstojećem Nišvilu, u subotu 12 avgusta. Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, a sve to prekriveno  referencama na njihove južnoazijske korene i militantnog repa, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu. Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Bois i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sinead O’ Connor, Iggyi Pop, Chuck D…

Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih devedeseti, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music. Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), klao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa. Gradeći reputaciju fenomanlnog benda  uživo sredinom devedesetih, posebno u Francuskoj, na kraju su se etablirali kao važan faktor na svetskoj sceni i posebno – kao eksplozivna alternativa zaostaloj opsesiji brit-popom u Velikoj Britaniji.

Pored fenomenalne reputacije koju “uživo”, ADF su bili jedan od prvih bendova koji je eksperimentisao sa sada već uobičajenim “live film re-score”, odnosno, izvođenjem nove muzike uz neke stare filmove, što su započeli 2001. godine  sa francuskim filmskim klasikom “La Haine”. Među filmovima čiji su soundtrack osvežili (uz odbrenje i ohrabrenje samog autora)  je i rediteljski debi Džordža Lukasa, film “THKS 1138” iz 1971. godine, za koji je, inače,  originalnu muziku napisao čuveni Lalo Schifrin.

Asian Dub Foundation su na jesen 2020. godina, a posle petogodišnje diskografske pauze, objavili, po mišljenju kritike i publike još jedno remek delo, studijski album (deveti u njihovom opusu)  „Access Denied” – beskompromisnu muzičku, ali tekstualnu refleksiju na Bregzit i sve negativne posledice koje je izlazak Velike britanije iz EU, među kojima je i ponovno bujanje rasizma, vidjivo i u istupima političara.

banner

Koliko su “pogodili metu” vidsi se i po činjenici da je  „Access Denied” bio najprodavaniji (i “najskidaniji”) album u Velikoj Britaniji početkom 2021. godine.

VIDEO:

Izvor: Asian Dub Foundation

Autor fotografija: Umberto Lopez

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti