Početna » U Užicu održan skup ‘Da učimo punim plućima’

U Užicu održan skup ‘Da učimo punim plućima’

od strane bukovac

UNICEF i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), uz podršku Vlade Norveške, održali su u Užicu skup „Da učimo punim plućima“ u cilju podsticanja dijaloga u društvu o kvalitetu vazduha i uticaju zagađenja i klimatskih promena na zdravlje i dobrobit dece i mladih.

Zagađenje vazduha se dovodi u vezu sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema kod dece, kao što su upala pluća, bronhitis i astma. Ova oboljenja mogu da oslabe organizam, da dovedu do izostajanja dece iz škole, pa čak i da izazovu dugoročnu štetu po njihovo zdravlje i dobrobit. UNICEF i Vlada Norveške pokrenuli su inovativni projekat „Škole za bolji kvalitet vazduha“ sa ciljem da se u 15 jedinica lokalne samouprave, u slivu reka Drine i Zapadne Morave, deca i mladi bolje upoznaju sa kvalitetom vazduha u svojoj lokalnoj zajednici. Pored toga, cilj je da se u najmanje tri opštine podstakne stvaranje povoljnog okruženja koje bi vodilo promenama u lokalnoj politici, budžetu i programima zaštite životne sredine, uključujući i očuvanje kvaliteta vazduha, uz učešće mladih i uz davanje prioriteta najboljem interesu dece.

Elen Sti, zamenica ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji, istakla je da su najranjivije grupe koje su izložene zagađenju vazduha deca i mladi i dodala da udisanje nevidljivih toksičnih čestica koje zagađuju vazduh može da utiče na njihov razvoj, uključujući i njihov kognitivni razvoj. „Prema konvenciji Ujedinjenih nacija svako dete ima pravo da udiše zdrav vazduh i da bude zaštićeno od zagađenja. Merenjem zagađenja vazduha, i korišćenjem merača koji su u okviru projekta postavljeni, mi nevidljive zagađivače možemo da učinimo vidljivim. Upravo nam to može pomoći da shvatimo koji su nam propisi potrebni i da u skladu sa tim reagujemo. Svesni svih ovih činjenica, uz podršku naših prijatelja iz UNICEF-a, shvatili smo da moramo da radimo na podizanju svesti o zagađenju vazduha pre svega među decom, mladima, nastavnim kadrom i među svim građanima. Zbog toga su Norveška i UNICEF pokrenuli ovaj projekat 2021. godine, a Vlada Norveške je izdvojila 90.000.000 dinara za podršku ovom projektu.”

U svom obraćanju Josi Ečevari Burkhard, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji je poručila: „Zagađenje vazduha jedan je od najvećih zdravstvenih i ekoloških problema u svetu. Globalno, 93% dece mlađe od 15 godina udiše zagađen vazduh koji je opasan po njihovo zdravlje, a izlaganje zagađenju vazduha svake godine ubije preko 600.000 dece. Ovaj problem može da dovede do respiratornih problema kod dece, može ih primorati da izostaju iz škole i uticati na njihov život kao odraslih osoba. Pred nama je mnogo posla jer je rešavanje problema zagađenja vazduha dugotrajan proces. Projekat „Škole za bolji kvalitet vazduha” je korak u pravom smeru jer pruža školama i nastavnicima nove pristupe ekološkim temama kroz STEM nastavu, a lokalnim samoupravama pruža podršku da poboljšaju politike i akcije u vezi sa zagađenjem vazduha. Takođe, u okviru projekta, mladi kroz rad sa mentorima, radionice i umrežavanja sa omladinskim aktivistima u zemlji i svetu unapređuju i znanja i veštine za njihovo učešće u donošenju odluka.“

banner

Zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović, govoreći o doprinosu projekta nastojanjima

grada da svojim građanima, uključujući mlade i decu, omogući da udišu čistiji vazduh je istakao: “Naš grad u jednom momentu jeste bio u samom vrhu liste najzagađenijih gradova u Srbiji, ali zahvaljujući ogromnim naporima i finansijskim sredstvima iz godine u godinu beležimo sve manje dana sa visokim zagađenjem. Naravno, pored svih mera koje kao lokalna samouprava preduzimamo u skladu sa kratkoročnim i dugoročnim planovima, značajna podršku imamo od strane resornih ministarstva i partnera iz Evropske unije. Zahvaljujući opremi koju su u okviru ovog projekta dobile tri naše škole, a reč je o uređajima za merenje kvaliteta vazduha , imaćemo jasnu sliku o tome na kojim lokacijama je zagađenje najveće i koliki je uticaj na kvalitet vazduha lokalnih zagađivača. Takođe, važan segment odnosi se na edukaciju koja se realizuje uz posredovanje Kancelarije za mlade grada Užica.“

„Naši današnji domaćini, grad Užice, zajedno sa Pribojem i Loznicom tri su lokalne samouprave koje kroz Projekat dobijaju direktnu tehničku podršku za izradu dokumenata javne politike čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha, unapređenje zaštite životne sredine i zdravlja. Kroz konsultativne sastanke sa mladima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, trudili smo se da ukažemo na

značaj učešća mladih i njihov doprinos u procesima usvajanja javnih politika”, rekao je Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). On je dodao da su gradovi i opštine izrazili spremnost da podrže participaciju mladih u procesima donošenja javnih politika, a da iskustva SKGO sa terena pokazuju dobre rezultate, jer osim pomenutog učešća u konsultativnom procesu, mladi stiču konkretna znanja o problematici kvaliteta vazduha i veštine potrebne za uključivanje u dijalog sa javnim vlastima, kao što su kritičko mišljenje, jasna formulisanje stavova i postizanje dogovora putem konsenzusa. UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine i partnerskim organizacijama u prethodnih godinu i po dana održao direktne konsultacije o kvalitetu vazduha u Srbiji sa 900 mladih okupljenih oko inicijative „Youth4Air“ u 20 gradova u Srbiji, sa ciljem izrade autentičnih preporuka koji mladi upućuju donosiocima odluka. Rezultat tog procesa je Prva omladinska deklaracija o kvalitetu vazduha u Srbiji.

Takođe, u okviru projekta, u 46 škola u 15 jedinica lokalne samouprave ugrađeni su ekonomični uređaji za merenje kvaliteta vazduha i donirani kompleti nastavnih sredstava, a do sada je preko 13.000 školske dece i 350 nastavnika uz pomoć ovih sredstava učestvovalo u realizaciji školskih projekata na temu kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine u okviru grupe prirodno-matematičkih predmeta. Za učenike osnovnih i srednjih škola kreirana su 3 interdisciplinarna onlajn kursa zasnovana na zvaničnim programima nastave i učenja, a nastavnici su imali priliku za razmenu inspirativnih primera iz prakse.

Nakon skupa, učesnici će posetiti UNICEF-ov Sajam nauke u Osnovnoj školi Slobodan Sekulić iz Užica na kojem će se upoznati sa projektima realizovanim u ovoj školi.

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti