Početna » Održan muzičko-likovni događaj ‘Dijalog zvuka i slike’ u Galeriji Art55

Održan muzičko-likovni događaj ‘Dijalog zvuka i slike’ u Galeriji Art55

od strane bukovac

Galerija Art55 Niš organizovala je u petak, 19. maja 2023. godine muzičko-likovni događaj pod nazivom „Dijalog zvuka i slike“ u kome su učestvovali slikar Joškin Šiljan i džez muzičar Dejan Ilijić.

Bez prethodnih dogovora Joškin Šiljan  je izvodio performans oslikavanja, Ilijić je kreirao muzičku „podlogu“ a prisutni ljubitelji umetnosti, njih 90, je uživalo.

“Postoji li veza između vizuelne umetnosti i muzike? Strogo govoreći, dve umetničke forme govore dva potpuno različita jezika. Likovna umetnost pokazuje boje i oblike i usmerava se na čulo vida; Muzika se sastoji od tonova i usmerena je na čulo sluha.

Da li su muzika i umetnost dve srodne discipline koje utiču na umetnički izraz i stvaralaštvo?”

banner

Joški Šiljan (1953) je vodeći predstavnik srpske art brut scene i njegovo stvaralašto  zauzima autentičnu poziciju u oblasti autsajderske, marginalne i naivne umetnosti. Slikarstvom počinje aktivno da se bavi 1987. godine, dok zvanično izlaže od 1994. godine. Realizovao je preko 60 samostalnih  izložbi u zemlji i inostranstvu: Austrija, Makedonija, Češka, Švajcarska, Madjarska,….  Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2000. godine. Živi i stvara u Grdelici.

Dejan Ilijić (1979) kompozitor i pijanista više od 2 decenije se bavi autorskim muzičkim stvaralaštvom. Samostalno i kao lider sastava EYOT nastupao je u vise od 25 zemalja širom sveta: Amerika, Rusija, Kina, Engleska, Švajcarska, Francuska, Nemačka… i komponovao muziku koja je uspela svojom energijom i emotivnošću da pronađe put do brojnih poklonika. Dejan Ilijić je komponovao muziku za televiziju i dokumentarne filmove. U njegovoj muzici se ističu emotivnost i energija, koja je postala zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solističkog rada.

Foto: Galerija Art55 Niš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti