Početna » Večeras počinje 12. međunarodni festival muzike ‘Constantinus’

Večeras počinje 12. međunarodni festival muzike ‘Constantinus’

od strane bukovac

12. Međunarodni festival muzike “Constantinus” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš, počinje večeras, a trajaće do 7. juna. Poseban užitak i za publiku i za izvođače biće to što se po prvi put festival održava u arheološkom parku “Medijana”. Koncerti počinju u 19.30, a ulaz je slobodan.

Od osnivanja festivala “Constantinus” 2010. godine, ideja je bila da se on održava upravo u “Medijani”. Ponovnim otvaranjem kapije ovog arheološkog nalazišta za javnost, zamisao je i omogućena, pa će publika sve tri večeri u programu uživati upravo tamo.

„12. „Constantinus“ će biti upravo tamo gde treba da bude“, navodi umetnički direktor festivala Igor Aleksić.

Prvi dan festivala rezervisan je za poznatu nišku vokalnu grupu Konstantin, koja je ove godine za PGP RTS izdala drugi album „Nasleđe“. Koncert počinje u 19.30, a na repertoaru će biti poznate numere u karakterističnom aranžmanu niških umetnika poput „Zvižduk u 8“, „Tamo daleko“, „Jefimija“…

banner

U utorak, drugog dana festivala, nastupiće Gudački kvintet grada Zaječara. Ovi muzičari, profesori muzičke škole „Stevan Mokranjac“, rade u okviru Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“. Kamerni ansambl osnovan je 2022. godine, a na festivalu je njihov premijeran nastup pred niškom publikom.

Legendardni klavijaturista Kokan Dimuševski, jedan od osnivača grupe „Leb i Sol“, je ovogodišnje glavno ime festivala i nastupiće poslednje večeri – 7. juna. Dimuševski za sebe kaže da je „pijanista koji je postao klavijaturista“ i nastoji da stvara originalnu, elektronski sintetizovanu muziku koja zvuči akustično.

Koncert će biti promocija projekta „The back of beyond“ iz 2020. koji će na vinilu u Srbiji izaći do kraja ove godine u izdanju „Constantinusa“.

„Festival organizujemo 12. put i publika zna da smo svih ovih godina pravili sjajne koncerte. Nadam se da će i ove godine prepoznati kvalitet programa i doći u velikom broju što na koncerte, što u posetu arheološkom parku ’Medijana’“, kaže Aleksić.

Promocije knjiga pre koncerata

U ponedeljak i sredu, pre zvaničnog programa festivala, u arheološkom parku „Medijana” održaće se promocije knjiga.

5. jun je rezervisan za promociju novog romana niškog pisca Miloša Grozdanovića – „Mali roman o Konstantinu Velikom 2 – Papino nasleđe“. Promocija počinje u 18 sati.

„Poslednji dan 2022. i prvi dan 2023. godine povezuju dve smrti. Jedna, prirodna, u Vatikanu i druga, nasilna, u Nišu… Roman nas, na mahove, vuče u bližu i dalju istoriju, otkrivajući nam novo svetlo o potrazi koja se vodi već vekovima i za koju niko nije u potpunosti siguran da li je mit ili stvarnost“, navodi se u recenziji.

U sredu 7. juna na istom mestu u 18 sati biće predstavljena knjiga „Tomi Stil i druge niške priče“, autora Dragoslava B. Petrovića.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje kvalitetne muzike i pisane reči da dođu u arheološki park „Medijana“ i uživaju u onome što su im „Constantinus“ i Studentski kulturni centar Niš pripremili.

Inače, „Constantinus“ je osnovan sa ciljem da se obogati kulturni život Niša i okoline afirmišući pre svega muzičku umetnost kroz izvođače, produkciju i edukaciju na najvišem profesionalnom nivou.

Promo vizuali: Studentski kulturni centar Niš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti