Početna » Polazak ekipe Radničkog na pripreme u Bansko

Polazak ekipe Radničkog na pripreme u Bansko

od strane bukovac

Nakon dve nedelje rada u Nišu, ekspedicija Fudbalskog kluba Radnički u subotu putuje u bugarsko planinsko odmaralište Bansko, gde će obaviti glavni deo priprema pred početak nove sezone. U Banskom će ekipa provesti deset dana i odigrati tri pripremne utakmice. Po povratku u Niš uslediće generalna proba, a ime protivnika znaće se nakon žrebanja parova za Super ligu.

Nikola Trajković, šef stručnog štaba Radničkog, sumirao je utiske od dolaska u klub, analizirao je prvi deo priprema i najavio dalje planove do početka sezone.

  • U uvodnom delu priprema najviše pažnje posvećujemo fizičkom aspektu i uz to, u hodu pokušavamo da korigujemo i neke taktičke i tehničke detalje koje primetimo u radu. U suštini, dobio sam odgovore koje sam želeo. Najvažnije mi je što su igrači motivisani, disciplinovani, sa mnogo više elana su ušli u ove pripreme u odnosu na ono što sam čuo da je bila praksa. Sa te strane vidi se apsolutni pomak.

Pred ekipom je deset dana u Bugarskoj, gde će se intenzivno raditi na uigravanju tima:

  • Imamo kraći vremenski period da spremimo ekipu. Pet nedelja rada je minimalni period u kome ekipa može doći do optimalne fizičke snage. Zato smo i isplanirali ovakve pripreme, sa tri kontrolne utakmice u Bugarskoj. Rezultat na njima neće biti prioritet, naravno. Rotiraćemo sastav na njima, kako bi došli do najboljih 11 i dobre forme. Želeo sam da generalnu probu, ipak, odigramo tek po povratku u Niš. Klimatski uslovi će biti drugačiji, želimo da zaista imamo pravu sliku pred početak takmičenja.

Igrači su na treninzima već osetili nov sistem rada i kakve taktičke zamisli Trajković želi da pred ljih postavi:

banner
  • Imam potpuno poverenje u stručni štab koji predvodim. Okupio sam kvalitetne i vredne osobe, koji žele da napreduju. Rekao sam već, Vladimira Đorđevića poznajem preko 15 godina i bili smo i saigrači. Sa nama je sada i Milan Stegnjaić, koji je bio trener u školi Crvene zvezde i predvodio njihov omladinski sastav. On dolazi sa najvišim ocenama pri obuci za PRO licencu. Želimo da profesionalizam i odnos prema poslu krene od nas trenera, da takav stav prenesemo i na igrače. Vidimo njihovu reakciju, maksimalno su angažovani i posvećeni na treninzima. Radimo na bržoj igri, ali to neće doći odmah, u prvim nedeljama priprema. Ohrabruje nas što je vidljivo da se ideja koju imamo polako sprovodi na terenu.

Trajković je nastavio o stilu igre koji će krasiti ekipu Radničkog u narednoj sezoni:

  • Juče smo prvi put na treningu radili visoki pritisak na protivnika, kasnije i razgovarali o tom aspektu igre sa igračima. Reakcija je bila jako dobra, oni su postavljali pitanja koja mi govore da su koncentrisani na to i razumeju zahteve u igri. Na današnjoj trening utakmici smo upravo iz takve igre postigli gol, i jako je pozitivno to što prihvataju sve što postavimo kao zadatak pred njih. Insistiraću na energiji, profesionalizmu, želim da taj potencijal koji je ekipa imala i u prethodnoj sezoni kapitalizujemo. Problem je bila disciplina. Za mene je to ključ, moramo doći u fazu da utakmica za nas bude spektakl, a ne stres.

Zatim je strateg Radničkog govorio o dosad odrađenom u prelaznom roku i kakav profil igrača još nedostaje u timu:

  • Tražimo poziciju na desnoj strani terena, nekoga ko bi mogao da odgovori i kao bek i kao krilni bek, u zavisnosti od sistema centralnih igrača u odbrani. Ekipi uvek dobro dođe i još poneki izbor kvalitetnog bonus igrača, kako bismo rasteretili postojeće bonus igrače. Nije jednostavno odmah naći kvalitetnog igrača koji je potreban ekipi, ozbiljno pristupamo skautiranju njihovih sposobnosti i kvaliteta, kako igračkih, tako i kao ličnosti. Ima nekoliko zanimljivih rešenja, nadam se da ćemo ih pronaći i pridodati timu.

Na kraju, Trajković je nagovestio kakav Radnički navijači mogu da očekuju u sledećoj sezoni.

  • Treba biti realan, ne možemo svih 90 minuta igrati atraktivno i u visokom presingu, ali moramo uvek imati ideju u igri, periode meča u kojima protivnicima pokažemo da nemaju šta da traže protiv nas. Ako želimo da vratimo navijače na stadion, moramo imati pošten odnos prema radu i prema klubu u svakom trenutku – u kancelariji, svlačionici, na terenu. To je ono što će Nišlije prepoznati. Naša publika poznaje fudbal, klub i grad imaju izuzetnu tradiciju. Želimo da im damo veru u bolji Radnički. Ako svi daju maksimum, igrali samo jedan ili 90 minuta, rezultat neće izostati.

Iz Niša u subotu, 1. jula u Bugarsku putuje 26 fudbalera i kompletan stručni štab Radničkog, na čelu sa šefom Nikolom Trajkovićem i sportskim direktorom Aleksandrom Jovanovićem. Nakon poslednjeg treninga određen je spisak fudbalera za ovaj deo priprema. Na njemu su:

golmani Dragan Rosić, Dimitrije Stevanović, Uroš Kitanović;

igrači Bazile Jamkam, Vasilije Bakić, Aleksandar Vojnović, Maka Gaku, Andreja Stojanović, Milorad Stajić, Saša Marjanović, Petar Mićin, Aleksandar Pejović, Lazar Pavlović, Nemanja Belaković, Stefan Cvetković, Pavle Ivelja, Miljan Škrbić, Sava Petrov, Vanja Ilić, Ognjen Ajdar, Saša Jovanović, Filip Frei, Stefan Lazović, Džejmi Rašić, Luka Marjanac, Đuro Zec.

Foto: FK Radnički Niš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti