Početna » Promocija romana ‘Daske’ autora Uroša Dimitrijevića u sali SKC-a

Promocija romana ‘Daske’ autora Uroša Dimitrijevića u sali SKC-a

od strane bukovac

Promocija romana “Daske”, čiji je autor niški novinar i pisac Uroš Dimitrijević, održaće se u četvrtak, 27. jula u 20 sati u sali Studentskog kulturnog centra Niš (Šumatovačka bb, poslednji sprat).

Na promociji učestvuju:

  • Ivan Dinić, sociolog
  • Tamara Mitrović, urednica knjige
  • Uroš Dimitrijević, autor

“Glavnog junaka Dimitrijevićeve proze znamo iz njegovog prvog romana „Siroti mali ratovi”, koji nas je iznenadio veštinom kojom je napisan, britkošću izraza, nesvakidašnjom razigranošću i duhovitošću. U novom romanu videćemo kakve su bile formativne godine ovog junaka jer „Daske” opisuju njegovu važnu godinu, tačnije jedno vrelo leto. Grupa mladih i njihov život u srpskom gradu Nišu ni po čemu se ne razlikuje od, recimo, onog u Sakramentu. Dobro, Niš ima i banju, ima pljeskavice, i pomalo turobnosti, ne tako karakteristične za ostatak svetskog poretka početkom dvehiljaditih, godina u kojima junak odrasta. Odrasta – delom u kući, tačnije na terasi svog stana, a nešto više na ulici tj. na skejtu odnosno dasci. Odrasta, uz sve uobičajene konflikte na tragu bildungsromana: s roditeljima, nastavnicama, prijateljima, bivšom (i željenom) devojkom…”, navode iz Doma kulture Studentski grad, koji je izdavač knjige.

Uroš Dimitrijević (1991, Niš) autor je romana „Siroti mali ratovi“ (2020.) i „Daske“ (2023). Njegov prvi roman se našao u užem izboru za Ninovu nagradu.

banner

U Beogradu je radio kao novinar portala Vajs Srbija i Bi-Bi-Si Njuz na srpskom jeziku. Kao novinar-saradnik, i dalje piše za Bi-Bi-Si i Oblakoder iz Pariza, gde trenutno živi i radi u strip industriji.

Promo vizual: SKC Niš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti