Početna » Dom zdravlja Kragujevac dobio vozilo za posete patronažnih sestara porodicama sa decom

Dom zdravlja Kragujevac dobio vozilo za posete patronažnih sestara porodicama sa decom

od strane bukovac

Patronažna služba pri Domu zdravlja u Kragujevcu dobila je danas vozilo koje će patronažnim sestrama omogućiti da redovno posećuju porodice sa decom u Kragujevcu i okolini. Vozilo Ford Fiesta obezbeđeno je iz donacije koju je kompanija dm namenila UNICEF-u, kako bi podržala opremanje i osnaživanje patronažne službe u našoj zemlji.

Moje koleginice, patronažne sestre i ja, već godinama imamo priliku da se profesionalno usavršavamo i budemo u toku sa najsavremenijim znanjima u oblasti ranog razvoja dece i roditeljstva, zahvaljujući podršci UNICEF-a. U Srbiji svaki roditelj očekuje posetu patronažne sestre po povratku mame i bebe iz porodilišta. Pored saveta o zdravlju i ishrani, patronažna sestra podržava mame i tate da razumeju i podrže psihički razvoj deteta i uspostave interakciju sa detetom kroz igru i zajedničko čitanje. Rad patronažne sestre upotpunjen je brigom o roditeljima i podrškom kako da se nose sa stresom i savladaju izazove. Za nas je donacija vozila od naših prijatelja iz UNICEF-a i njihovog partnera, kompanije dm ogroman podsticaj i poruka da se naš rad i posvećenost vrednuju i cene. Upotpunjen vozni park osigurava da stignemo i do najudaljenijih porodica i budemo uz njih u najvažnijim trenucima”,  izjavila je Glavna sestra patronažne službe DZ Kragujevac Slavica Nikolić.

UNICEF i dm udružili su snage da bi podržali rad Patronažne službe, jer svaka porodica u Srbiji ima pravo na podršku patronažne sestre.

Roditelji imaju veliko poverenje u stručnost i znanje patronažnih sestara i njihove savete rado prihvataju i primenjuju. Od toga koliko je roditelj podržan da detetu pokazuje ljubav, pruža utehu i toplinu, emocionalnu podršku, brine o zdravlju deteta, stvara prilike da dete uči kroz zajedničku igru i dnevne aktivnosti, zavisiće tok i ishodi razvoja deteta. Zato je pravovremena, kvalitetna, usmerena podrška patronažne sestre roditeljima od neprocenjivog značaja i mi se zahvaljujemo našem partneru, kompaniji dm što je prepoznala da je ulaganje u patronažu i zdravstveni sektor u najboljem interesu roditelja i naših najmlađih sugrađana“, izjavila je Mila Jovanović-Vuković iz UNICEF-a u Srbiji.

banner

Svaka porodica u Srbiji ima pravo na jednu posetu tokom trudnoće, 5 poseta u novorođenačkom dobu, dve u periodu odojčeta, i po jednu u drugoj i četvrtoj godini deteta.

Nama u dm-u je izuzetno drago što putem ove donacije imamo priliku da osnažimo rad patronažne službe u Srbiji, a samim tim omogućimo i deci i roditeljima iz najudaljenijih mesta da dobiju adekvatnu podršku kada je najpotrebnija. Svesni smo koliko je pomoć patronažnih sestara dragocena u onim prvim, najosetljivijim trenucima, zato smatramo da svaka porodica zaslužuje stabilan oslonac. Društvo i zajednica u kojoj poslujemo okosnica su našeg poslovanja, zbog čega je važno da u fokus stavimo roditelje i na taj način utičemo i na oblikovanje budućnosti naše dece. Partnerstvo sa UNICEF-om i ova sjajna inicijativa su put kojim će kompanija dm nastaviti da ide i u budućnosti, izjavila je Svetlana Jovanović Mitić, resorna menadžerka marketinga i komunikacija dm Srbija i Severna Makedonija.

Razvoj patronažne službe deo je strateškog opredeljenja i Nacionalnih programa Ministarstva zdravlja koje je usvojila Vlada Republike Srbije.

Srbija ima dobro uspostavljenu, kvalitetnu mrežu polivalentne patronaže na nivou primarnog sistema zdravstvene zaštite. Ova služba bavi se isključivo preventivnom zdravstvenom zaštitom i dostupna je za svaku novorođenu bebu i porodicu koja dobije dete, dok ugrožene porodice mogu dobiti i dodatne posete. Patronaža sarađuje sa drugim institucijama u zajednici i zato ima važnu ulogu i u smanjivanju socijalnih nejednakosti, a Ministarstvo zdravlja je posvećeno tome da unapredi pristupačnost i kvalitet usluga za sve građane. Briga o zdravlju cele porodice, uključujući i mentalno zdravlje dece i roditelja, prioriteti su Ministarstva i jako smo zadovoljni što smo zajedno sa UNICEF-om pokrenuli program „Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Milošević.

Kompanija dm ukupno je donirala UNICEF-u 5.860.500 dinara za nabavku dva vozila za porodične posete kako bi patronažne sestre stigle i do najudaljenijih krajeva u Boru i Kragujevcu, do svake trudnice, mame, tate i bebe.

Autor fotografija: Emil Vaš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti