Početna » Film ‘Bela ćao’ otvara 8. Dok’n’Ritam

Film ‘Bela ćao’ otvara 8. Dok’n’Ritam

od strane bukovac

Ostvarenje o biografskom putu pesme „Bela ćao“ otvara 8. Festival muzičkog dokumentarog filma

Dok’n’Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarog filma – biće održan od 20. do 23. septembra u Domu kulture „Studentski grad“ (Novi Beograd).

Festival će u sredu, 20. septembra u 20 časova svečano otvoriti film „Bela ćao“ (Bella ciao) rediteljke Đulije Đaponezi iz Italije.

Decenijama su ljudi, kada god su se borili protiv nepravde, pevali pesmu Bela ćao. Neki kažu i da je to bila himna talijanskih partizana u borbi protiv fašista u Drugom svetskom ratu, ali poreklo pesme ostaje nejasno. Ideja ovog filma proizlazi iz potrebe da se istraži biografski put pesme, koja je postala međunarodna. Uspomene preživelih članova pokreta otpora prepliću se s aktivistima koji pjevaju Bela ćao na protestima u Čileu, Turskoj, Iraku i Kurdistanu. Dinamiičan film donosi mnoštvo glasova i dokazuje da se ta pesma, bez autora ili zemlje, danas smatra baštinom svih onih koji se osećaju potlačeno i podseća nas da je najveća posveta sećanju na pokret otpora upravo nastavak borbe za slobodu.

banner

Trejler filma:

Istog dana, u Velikoj Sali DKSG u 18.30h biće održana projekcija filma „3211“ u režiji Danila Bećkovića i Andrijane Stojković.

Film „3211“ je istinita priča o uspešnom muzičaru Stefanu Đuriću Rasti koji jednog dana gubi sve i odlazi u zatvor gde od njegovog ranijeg života ostaju samo njegove pesme. 3211 je priča o pravdi, otuđenosti, prepoznavanju životnih prioriteta, o životnoj snazi koja prevazilazi sve prepreke i žudnji za slobodom koja je iznad svega, ali najpre se izdvaja po tome što Rasta kroz ovu situaciju proživljava suočavanje sa vlastitim radom, svojim pesmama i načinom na koje one obogaćuju život njihovih slušalaca. Film 3211 prikazuje jedno transformativno iskustvo koje je dinamično, traumatično i zaključuje se iskupljenjem i jednom izoštrenom slikom sveta.

Trejler filma:

Na otvaranju festivala biće održan i koncert Ivan Ščapec SEINE (koji će na festivalu nastupiti kao Eine u akustičnoj varijanti).

VIDEO:

SEINE je otpočeo kao autorski projekat Ivana Ščapeca (frontmen nekadašnjeg alternativnog sastava Vlasta Popić). Pobedom na Demofestu, sastav je dobio pažnju koju zaslužuje – tri albuma snimljena u zadnjih sedam godina. Ovaj trio, kao i svako iz trija ponaosob, posebna je pojava na muzičkoj sceni – indie zvuk ipesničke igre reči, izgled, imidž, glas, način sviranja,  scenski nastup – sve je specifično. SEINE nije neko koga je moguće pomešati sa bilo kim. On je od početka svoj, tekstovi su sveži i nadahnjujući, glas i način pevanja autentični.

I ove godine festivalsku publiku očekuje bogat takmičarski program, mogućnost da zaviri u svet filmova koji tek nastaju, zanimljive tribine, kao i tri koncerta – (S)Eine, Monah i Kanda Kodža i Nebojša.

Festival je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, SOKOJ-a, nacionalne platforme Srbija stvara.

Program možete pogledati na adresi https://www.doknritam.com/

Fotografije, trejleri filmova i promo vizuali: Dok’n’Ritam festival

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti