Početna » Oskarovac Michael Dudok de Wit gost na 20. jubilarnoj Balkanimi

Oskarovac Michael Dudok de Wit gost na 20. jubilarnoj Balkanimi

od strane bukovac

Jubilarno izdanje Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, trajaće od 2. do 8. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“.

U ponedeljak, 2. oktobra, kao prolog festivala, biće prikazan dugometražni animirani film “Crvena kornjača” iz 2016. oskarovca za kratki animirani film “Otac i ćerka” iz 2001. godine, Mikaela Dudoka de Vita (Michaël Dudok de Wit), koji je ove godine gost na BALKANIMI. On će se publici predstaviti i svojim kratkim animiranim filmovima uz diskusiju, u subotu, 7. oktobra u 18 časova u DKSG-u. Pored programa i prezentacije, autor će održati masterklas za studente animacije.

Festival će zvanično biti otvoren 3. oktobra, kada će ljubitelji Balkanime moći da uživaju i u dve izložbe postavljene u Velikoj i Maloj galeriji Doma kulture Studentski grad.

Izložba pod nazivom “BALKANIMA: 20 godina” predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, uz posvetu idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru, Nikoli Majdaku. Druga izložba pod nazivom “Float”, autorke Jelene Milunović, je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

banner

Nakon svečanog otvaranja u Velikoj sali, sledi Prvi takmičarski program, a nakon toga projekcija muzičkih spotova, u Amfiteatru.

MIKAEL DUDOK DE VIT

AUTORSKA PREZENTACIJA

Rođen je 1953. godine, odrastao u Holandiji, a od 1980. živi u Londonu, režirajući nezavisne animirane filmove i TV reklame. Specijalizovao se za ručno crtanu animaciju, a njegovi kratki filmovi su osvojili brojne međunarodne nagrade, uključujući Oskara i BAFTA nagradu 2001. za film “Otac i ćerka”. Njegov najnoviji projekat, dugometražni film, “Crvena kornjača” bio je koprodukcija Wild Bunch I Studija Gibli, produciran u Francuskoj sa Prima Linea Productions. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija ”Izvestan pogled” na Filmskom festivalu u Kanu (2016) i bio je nominovan za Oskara 2017. Majkl takođe ilustruje knjige za decu i odrasle I drži predavanja o animaciji, kreativnosti i srodnim temama na univerzitetima u Velikoj Britaniji i inostranstvu.
U razgovoru sa autorom nakon projekcije filmova, učestvovaće Andrijana Ružić, istoričarka umetnosti i autorka knjige ”Michael Dudok de Wit: A Life in Animation” I Milen Alempijević, umetnički direktor festivala Animanima, Čačak.

MASTERKLAS

Mada smo svi mi upoznati sa tim šta je kreativnost, znamo i da ona može biti iznenađujuće tajanstvena i teška za definisanje. U okviru ovog masterklasa Mihael će podeliti sa publikom rezultate svog istraživanja kreativnog procesa i predstaviće nekoliko načina za unapređivanje kreativnosti.

CRVENA KORNJAČA
Francuska, Japan, 2016
Režija/Director: Michaël Dudok de Wit

Dugometražno debitantsko ostvarenje Oskarovca Majkla Dudok de Vita, robinzonkrusoovska je priča o čoveku nasukanom na napuštenom tropskom ostrvu, nastanjenog samo kornjačama, ljuskarima I pticama. “Crvena kornjača” je animirana alegorija o stvaranju života vrednog življenja, bez suvišnih efemernosti I komplikovanja, ispričana kroz naizlged bezizlaznu situaciju čoveka na pustom ostrvu. Film belgijsko-japanske produkcije nam, na vrlo emotivan i jednostavan način, oslikava ljubav i međusobno uvažavanje – bez ijedne izgovorene rečenice I dijaloga. Film “Crvena kornjača” osvojio je specijalnu nagradu žirija u kategoriji Izvestan pogled na filmskom festivalu u Kanu 2016.

IZLOŽBE

BALKANIMA: 20 godina

Dve decenije od početka, dvadeseto izdanje kao najava dugovečnosti, našeg Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, koji je nastao kao ideja u mislima profesora Nikole Majdaka, prvog umetničkog direktora, a zatim dobio i svoj „fizički“ oblik u Domu kulture Studentski grad. Izložba predstavlja arhivski materijal festivala, od vizuala i džinglova, preko prijavljenih filmova i drugih kancelarijskih materijala, do fotografija i video zapisa na kojima su zabeleženi najbitniji momenti festivalskih događanja, ali i nezaboravni razgovori i druženja svih gostiju, autora, studenata i ljubitelja animacije.

FLOAT
Jelena Milunović

U fokusu izložbe je augmented reality instalacija koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk. Keramičke skulpture su “proširene” kroz virtuelni svet 2D animacije i zvuka u pokušaju stapanja pokretne slike i prostora u jednu celinu. Kroz slike je prikazana priča o bliskom članu porodice koji se nosi sa iznenadnim psihičkim oboljenjem. Instalacija se sastoji od pet stanica, od kojih svaka opisuje različitu fazu ovog iskustva. Ova instalacija kao i prateće animacije deo su tematske celine šireg projekta, filma po nazivu “Lebdenje”, koji je trenutno u produkciji.

Foto: BALKANIMA

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti