Početna » Kućni ljubimci u kancelariji – izvor osmeha i uspeha

Kućni ljubimci u kancelariji – izvor osmeha i uspeha

od strane bukovac

Kompanija Mars ističe značaj pet-friendly kulture na Svetski dan životinja

Kućni ljubimci su za mnoge vlasnike odavno preuzeli uloge članova porodice, a odnedavno se smatraju i najboljim kolegama. Životinje pozitivno utiču na naše mentalno zdravlje, motivaciju i samopouzdanje, a Svetski dan životinja je savršena prilika da se ovoga i prisetimo.

Kompanija Mars, jedna od najvećih svetskih kompanija sa više od sto godina tradicije i nekim od najpoznatijih brendova za ljude i kućne ljubimce, vodi se principima koji ujedinjuju i usmeravaju više od 130.000 poslovnih saradnika ove kompanije širom sveta. Svoju posvećenost ka zaštiti i brizi o životinjama kompanija je i ove godine pokazala donacijom pet tona hrane za životinje azilima u Srbiji. Azili koje je kompanija Mars podržala kroz donaciju su azil Riska, Jessica, Felix, Draževac, Bela i Vučjak. Ovo je samo još jedan vid podrške koji je kompanija Mars pružila ove godine pored tradicionalnog volontiranja oktobru, tokom kojeg zaposleni kompanije volontiraju u partnerskom azilu.

Sa ciljem da već danas pomogne sa stvaranjem boljeg sutra, kompanija Mars već dugi niz godina nastoji i da zaposlenima pomogne u održavanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana životinja, Kremena Lefterova, menadžerka za ljudske resurse za region Balkana, podelila je dobre prakse i prednosti za zaposlene u kompaniji kao što je dovođenje kućnih ljubimaca u kancelarije i mogućnost provođenja radnog vremena sa ljubimcima kod kuće, što je već godinama uobičajena praksa kompanije.

banner

Znamo da u kompaniji Mars kućni ljubimci mogu biti prisutni u kancelariji. Zašto mislite da je to korisno? Zar to nije teško za četvoronožne prijatelje?

Kućni ljubimci pružaju značajnu emocionalnu podršku i radost, što dovodi do višestrukog smanjenja stresa i povećanja efikasnosti rada. Istraživanja su takođe pokazala da prisustvo kućnih ljubimaca na radnom mestu pozitivno utiče na timski rad, poboljšavajući koheziju, poverenje i saradnju.

Imati psa ili drugu životinju u kancelariji podstiče međusobnu komunikaciju i zbližava zaposlene, stvarajući prijatniju i prijateljskiju atmosferu. Zaposleni u takvim kompanijama sa mnogo više radosti odlaze na posao. Na pitanje da li je životinji teško da izdrži ceo radni dan u kancelariji, imamo kancelarije sa otvorenim prostorom, pa su prostorije dovoljno prostrane da pas po volji trči i da se igra, a ne samo da leži pored svog vlasnika, iako im se to u većini slučajeva najviše sviđa.

Studije pokazuju da kućni ljubimci poboljšavaju našu produktivnost i kreativnost – uvođenje ljubimaca u radno okruženje može pomoći u poboljšanju fokusa i koncentracije zaposlenih. Osim toga, organizacije i kompanije koje dozvoljavaju prisustvo ljubimaca obično primećuju povećanu angažovanost zaposlenih i veće zadovoljstvo na radnom mestu. Ono što je takođe interesantan benefit – interakcija sa kućnim ljubimcima u kancelariji može doprineti boljem opštem zdravlju zaposlenih, što može rezultirati smanjenjem broja dana bolovanja.

Mislim da posao zauzima veliki deo naših života. Često smo toliko zauzeti svojim zadacima i mislimo da ponekad više ni ne vidimo šta se dešava oko nas. Kućni ljubimac u kancelariji doprinosi smanjenju napete atmosfere i „tera“ vas da se s vremena na vreme odvojite od posla i odmorite. Nije slučajno što studije pokazuju da su ljudi koji žive ili rade sa kućnim ljubimcima i redovno ih maze mirniji i nasmejaniji. Osim toga, oni su razlog da izaberete šetnju na svežem vazduhu umesto sedenja na telefonu tokom pauze za ručak.

Recite nam kako inače izgleda radno okruženje u kompaniji?

Radno okruženje u Marsu je otvoreno, kolegijalno i zabavno, bez odvajanja privilegija za menadžerske i saradničke pozicije. Naša kompanija takođe razvija plan za fleksibilno radno vreme i raznoliko radno okruženje kako bi održala zdraviji, uravnoteženiji i srećniji život svojih zaposlenih. Jedan od naših pet principa u koje verujemo jeste sloboda, pa tako imamo mogućnost i slobodu da dan kreiramo prema svojim potrebama. Radni dan proveden sa kućnim ljubimcem je samo jedan od primera. Sve ovo je deo formule za trajnu, uspešnu i vrednu karijeru.

Svoje utiske o inkluzivnom radnom okruženju i utisak o provođenju vremena sa ljubimcima tokom rada, podelile su i druge kolege iz kompanije Mars:

Maja Radosavljević, Activation Lead Mars UBBAI

“Fantastičan je osećaj biti deo kompanije koja podržava rad od kuce i ohrabruje pet-friendly kancelarije! Dešavalo se da nam u glavnoj kancelariji mačka uskoči u krilo dok smo na sastanku ili nam zlatni retriver donese lopticu za igranje. U mom slučaju, dok sedim za lap topom kod kuće, Svetozar uglavnom spava pored mojih nogu, a kad mu je bas dosadno, izgrize po koji komad namestaja.“

Sanja Novaković, Physical Logistics Analyst Mars Balkans

“Mnogo mi znači što je kompanija u kojoj radim pet-friendly i što imam mogućnost da svoj radni dan provodim u društvu svog psa (čak mu je i ime Mars).

Mogućnost maženja sa psom između sastanaka pozitivno utiče na produktivnost, ali i na smanjenje pritiska, i ima izuzetan uticaj na radnu atmosferu;Takođe jako mi je bitno što kompanija u kojoj radim, ceni i neguje vrednosti koje i sama podržavam, a to su pre svega bolji uslovi za ljubimce i životinje širom sveta.“

Veljko Lubarda, Demand Planner Mars Balkans

„Svakom vlasniku pasa poznat je onaj osećaj radosti koji psi ne umeju da sakriju kada im se vlasnici vrate kući nakon posla. Iako je osećaj čiste sreće divan, mnogo je bolje biti u prilici da sa svojim psom provodite vreme i tokom rada. Kao i za mnoge stvari, bio je neophodan period privikavanja, Mila sada obožava da prisustvuje sastancima.“

Marija Jovanović, Office Service Coordinator Mars Balkans

“Kada provedem radni dan sa kućnim ljubimcem, dan mi postaje mnogo prijatniji i ispunjeniji. Obično počinjem jutro sa svojim psom, bilo da je u pitanju šetnja, igra ili jednostavno uživanje u njenom društvu dok pijem jutarnju kafu. Zatim se posvetim radnim zadacima, ali napravim i kratke pauze da joj obezbedim neophodne zalihe ili malo vremena za igru i maženje.

Mogućnost rada od kuće i provođenje radnog dana sa kućnim ljubimcem mi omogućava bolju ravnotežu između svog profesionalnog i privatnog života. Takođe, izbegavam da gubim vreme putujući na posao, što mi omogućava da radim u mirnoj i prijatnoj atmosferi. Prisustvo kućnog ljubimca čini radno mesto prijatnijim i manje usamljenim.“

Foto: Kompanija Mars

Naslovna fotografija: Free images

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti