Početna » Dodeljene nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu na 32. Međunarodnoj tribini kompozitora

Dodeljene nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu na 32. Međunarodnoj tribini kompozitora

od strane bukovac

Uspešno je završena 32. Međunarodna tribina kompozitora, koja je trajala od 3. do 7. oktobra. Tradicionalno, tokom trajanja Tribine, Udruženje kompozitora Srbije dodeljuje nagrade za najbolje u prethodnoj godini.

Na otvaranju je dodeljena nagrada “Stevan Mokranjac” kompozitorki Tatjani Milošević Mijanović a na trećoj večeri su predstavljeni laureati nagrada koje nose imena Pavla Stefanovića i Aleksandra Pavlovića.

Nagrada koja nosi ime Aleksandra Pavlovića, jednog od najistaknutijih pregalaca u promociji savremenog srpskog stvaralaštva, violiniste, kamernog muzičara, dirigenta i pedagoga, dodeljuje se pojedincima i ansamblima za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu. Predsednik žirija, kompozitor Vladimir Tošić, uručio je nagrade sledećim dobitnicima:

pijanisti Vladimiru Gligoriću za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostrastvu tokom prethodne godine

banner

– specijalnu zahvalnicu za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike Snežani Nikolajević i mladim umetnicima iz kvarteta Pneuma (Dimitrije Beljanski, klavir, Nina Henig Beljanski, violončelo, Stefan Milović, klarinet i Katarina Badnjar, violina).

Ovogodišnju nagradu „Pavle Stefanović”, koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije za muzičku esejistiku i kritiku, dobila je muzikolog dr Ivana Miladinović Prica, za kritički esej „Igra označitelja u Igri senke Berislava Popovića”, objavljen u knjizi “Difrakcije kompozitorskog, muzičko-teorijskog, pedagoškog i društveno-kulturnog stvaranja”,  Berislava Popovića.

32. Tribinu kompozitora su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Grad Beograd, Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije i Opština Vračar. Osnivač i izvršni producent je Udruženje kompozitora Srbije.

Foto: Bojan Živojinović

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti