Početna » Održan razgovor s umetnicom Širin Nešat u okviru programa umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti

Održan razgovor s umetnicom Širin Nešat u okviru programa umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti

od strane bukovac

U okviru programa umetničkog filma “Artist’s Film” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, održan je razgovor sa umetnicom Širin Nešat, koja se beogradskoj publici predstavlja filmovima Zemlja snova (The Land of Dreams) od 13. do 16. oktobra, Bes (The Fury) 18. i 19. oktobra, i Trilogija Sanjari (Dreamers Trilogy) od 20. do 22. oktobra. U razgovoru sa kustoskinjom ovog programa i direktorkom MSUB, Marijanom Kolarić, Širin Nešat govorila je o svojoj celokupnoj dosadašnjoj praksi kao i specifičnim procesima rada na filmu.

Marijana Kolarić i Širin Nešat, foto: Bojana Janjić, MSUB

Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i kustoskinja programa “Artist’s Film” je o Širin Nešat rekla: “Na naše ogromno zadovoljstvo u prilici smo da ugostimo i po prvi put u Srbiji prikažemo filmove Širin Nešat kao ovogodišnje gošće programa umetničkog filma. Širin je svetska zvezda čiji rad je izuzetno cenjen i poštovan, ali i višestruko nagrađivan. Razgovor koji smo danas održali sa Širin bio je prilika da publici predstavimo ovu izuzetnu umetnicu i njenu dugogodišnju praksu koja se vezuje kako za film i video, tako i za fotografiju, i tom prilikom saznamo više o stvaralačkom razvoju, procesima rada, poetikama i aspiracijama umetnice koja u medijima u kojima stvara gradi uvek veoma prepoznatljiv i karakterističan vizuelni jezik, koji iz pozicije intimnog govori o mnogim društvenim i političkim pitanjima današnjice”.

Širin Nešat, foto: Bojana Janjić, MSUB

banner

Širin Nešat je povodom gostovanja u Muzeju savremene umetnosti izjavila: “Veoma sam srećna što sam konačno u Srbiji. Jedna od mojih najboljih prijateljica je Marina Abramović, i godinama sam želela da dođem u Beograd. Zahvalna sam zbog dve večeri koje ću provesti ovde. Ovo je odličan uvod, posebno za mlade umetnike i studente koji možda nisu upoznati s mojim radom, jer nisam ranije izlagala ovde. Večeras smo napravili sažet presek mog rada i evoluciju od fotografije, do video radova, filmova i opere”.

Širin Nešat je vizuelna umetnica iranskog porekla koja živi u Njujorku. Nešat se bavi i trajno eksperimentiše medijima fotografije, videa i filma, u kojima kroz vrlo poetične slike i politički obojene narative preispituje teme moći, religije, rase, pola, kao i odnos između prošlosti i sadašnjosti, Istoka i Zapada, pojedinca i kolektiva kroz prizmu svojih ličnih iskustava kao Iranke koja živi u egzilu.

Rad Širit Nešat, foto: Bojana Janjić, MSUB

Nešat je održala brojne samostalne izložbe u muzejima širom sveta, među kojima su Pinakothek der Moderne, Minhen; Muzej moderne umetnosti Fort Vorta; The Broad, Los Anđeles; Museo Correr, Venecija, Italija; Muzej Hiršhorn, Vašington i Institut umetnosti u Detroitu.

Nešat je režirala tri dugometražna filma: Žene bez muškaraca (2009), koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, Tražeći Oumu Kulthum (2017) i najnovije ostvarenje Zemlja snova, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Veneciji (2021).

Širin Nešat, foto: Bojana Janjić, MSUB

Nešat je dobitnica Zlatnog lava, Prve međunarodne nagrade na 48. Bijenalu u Veneciji (1999), Nagrade slobode Hirošime (2005), Nagrade Doroti i Lilijan Giš (2006), a 2017. dodeljena joj je prestižna nagrada Praemium Imperiale u Tokiju. Zastupaju je Galerija Gledston u Njujorku i Galerija Gudman u Londonu.

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti posvećen je pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi, sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način.

Razgovor sa Širin Nešat, foto: Bojana Janjić, MSUB

Kustoskinja programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić, a asistentkinja Kristina Armuš.

Generalni sponzor programa je Raiffeisen banka, a program je tehnički omogućio EPSON.

Foto: Bojana Janjić

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti