Početna » Ana Ivanović u poseti Beogradu i Razvojnom savetovalištu u Zemunu

Ana Ivanović u poseti Beogradu i Razvojnom savetovalištu u Zemunu

od strane bukovac

Poznata sportiskinja nastavlja saradnju sa UNICEF-om

Ana Ivanović, svetska teniska zvezda i dugogodišnja nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, potpisala je ugovor o nastavku saradnje u naredne dve godine sa tom organizacijom, a tokom svoje posete Razvojnom savetovalištu u Zemunu pružila je podršku roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju.

Ana Ivanović se susrela sa članovima porodica koje dobijaju usluge podrške u tom savetovalištu i razgovarala sa zaposlenima koji rade u okviru programa Rane intervencije. Ističući značaj rada razvojnih savetovališta, Ana Ivanović je ukazala na to koliko je važna pomoć porodicama dece sa smetnjama u razvoju.

Ana Ivanović je angažovana kao nacionalna ambasadorka UNICEF-a od 2007. godine. Tokom saradnje Ana je pružila dragocenu podršku programima zaštite dece od nasilja, razvoju u ranom detinjstvu, jačanju kapaciteta jedinica za neonatologiju, inkluzivnom obrazovanju, kao i pomoć u vanrednim situacijama.

banner

Počastvovana sam što nastavljam saradnju sa UNICEF-om u Srbiji i što pružam svoj doprinos ostvarivanju prava za svako dete. Znam koliko ljubavi, brige i zaštite je potrebno da bi deca rasla i bila srećna. A zajedno sa partnerima, decom i mladima, možemo da osmislimo nova rešenja kako bi svako dete imalo podršku u ranom razvoju, pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju, zaštitu, kao i podršku u očuvanju mentalnog zdravlja. Sada je trenutak da delujemo da bismo obezbedili budućnost svoje dece i sveta kakav želimo, smatra Ana Ivanović.

Prilikom potpisivanja ugovora o nastavku saradnje, Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, zahvalila je Ani Ivanović na kontinuiranoj i svesrdnoj podršci koju kao nacionalna ambasadorka pruža deci u Srbiji, kao i na promovisanju vrednosti i ideja UNICEF-a.

Privilegija je imati Anu Ivanović za nacionalnu ambasadorku UNICEF-a u Srbiji. Tokom naše dugogodišnje saradnje, Ana je pokazala nepokolebljivu posvećenost dobrobiti dece. Svih ovih godina pružala je dragocenu podršku UNICEF-ovim programima, a svojim ličnim donacijama pružila je pomoć i deci u vanrednim situacijama. Srećni smo što nastavljamo partnerstvo koje ima za cilj da svako dete u Srbiji dostigne svoj puni potencijal, istakla je Deyana Kostadinova. 

Prema podacima UNICEF-a, svake godine u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za dodatnom podrškom zbog razvojnih rizika, smetnji ili kašnjenja u razvoju. Pravovremenim uključivanjem u program ranih intervencija, kod više od 70 odsto dece sa razvojnim rizicima i teškoćama, razvoj se može vratiti u tipične tokove, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20 odsto dece. UNICEF i Ministarstvo zdravlja su pre tri godine pokrenuli program porodično orijentisanih ranih intervencija kako bi unapredili postojeće usluge podrške porodicama i deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju. Do sada je 19 razvojnih savetovališta u domovima zdravlja u Srbiji podržano da, u saradnji sa predškolskim ustanovama i centrima za socijalni rad, uvedu inovativni program ranih intervencija u svoju svakodnevnu praksu.

Dom zdravlja zajedno sa pedijatrima i patronažnim sestrama ima jedinstvenu ulogu u podršci roditeljima u najznačajnijim prvim godinama života deteta. Za decu koja se suočavaju sa razvojnim rizicima i teškoćama i njihove roditelje, saradnici u razvojnom savetovalištu imaju poseban značaj. Kroz saradnju sa UNICEF-om, zdravstvenim radnicima i saradnicima godinama unazad omogućen je pristup najsavremenijim znanjima i praksama zasnovanim na dokazima u oblasti zdravlja i ranog razvoja dece. Zadovoljni smo što kroz program ranih intervencija možemo da pružimo najbolje usluge za decu i roditelje, a kroz povezivanje sa drugim sektorima osiguramo kontinuitet, kvalitet i intenzitet podrške koja im je potrebna, istakla je dr Dražena Babić, direktorka Doma zdravlja Zemun.

Prilikom posete UNICEF-u, Ana Ivanović susrela se i sa nekim od članova Kluba prijatelja UNICEF-a koji čine 47.000 pojedinaca i 280 malih i većih kompanija. Oni, zajedno sa UNICEF-om i drugim partnerima, pomažu da svako dete živi dostojanstven život i dobije priliku da razvije svoje potencijale.  

Ana Ivanović, koja je nedavno treći put postala mama, posetila je i radionicu posvećenu roditeljstvu „Od igre se raste kao od spanaća“, koja se održala u prostorijama Banca Intesa. Radionica je namenjena zaposlenima ove kompanije koji su od stručnjaka dobili relevantne informacije i savete u vezi sa roditeljstvom. Banca Intesa je prva kompanija u regionu koja je sprovela procenu i analizu svog modela upravljanja koji je prilagođen potrebama zaposlenih sa ciljem da dodatno unapredi procedure i prakse kako bi bile usklađene sa potrebama zaposlenih roditelja.

Foto: UNICEF Srbija/Pančić

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti