Početna » Svečano obeležavanje 103. godišnjice osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu i dodela WIPO nagrada u Malom pozorištu ‘Duško Radović’

Svečano obeležavanje 103. godišnjice osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu i dodela WIPO nagrada u Malom pozorištu ‘Duško Radović’

od strane bukovac

U sredu, 15. novembra u 13.00 časova u Malom pozorištu „Duško Radović” u Beogradu, povodom obeležavanja 103. godišnjice od osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu biće dodeljene nagrade pobednicima takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2023. godinu – WIPO National Awards. Prisutnima će se obratiti Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, kao i predstavnici Ministastva privrede i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Takmičenje Svetske organizacije za intelektualnu svojinu se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva. Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije, i to: za pronalazača ili grupu pronalazača za patent, pravnih lica ili preduzetnika za privrednu primenu industrijske svojine, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka i učenika ili grupu učenika srednje škole za pronalazak. Pored toga biće dodeljena i nagrada domaćem pravnom licu ili preduzetniku sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2023. godine.

Pobednici takmičenja u svakoj od navedenih kategorija će biti objavljeni najkasnije 10. novembra ove godine na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu, na osnovu odluke odgovarajućih komisija.

Tokom događaja će biti predstavljena publikacija Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) „Preduzetničke ideje: Vodič za intelektualnu svojinu za startape“, koju je Zavod za intelektualnu svojinu izdao na srpskom jeziku i koja pruža smernice o tome na koji način startapi mogu koristiti sistem intelektualne svojine da bi sačuvali konkurentnost i razumeli rizike koji mogu nastati kao posledica zanemarivanja značaja zaštite intelektualne svojine. O ovoj publikaciji i drugim WIPO alatima za startape govoriće Silvija Trpkovska iz Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (IP for Business Division) i Ryszard Frelek, predstavnik Sekcije za srednjeevropske, baltičke i mediteranske zemlje u ovoj organizaciji.

banner

Promocija publikacije će biti održana dan ranije, 14. novembra 2023. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd uz čiju podršku je rađeno i prilagođavanje publikacije sa primerima iz Srbije kao i štampanje izdanja u okviru švajcarskog projekta Tehnopark 2.

Autor vizuala: Zavod za intelektualnu svojinu

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti