Početna » Gile (Električni orgazam) otkriva kako je nastao mega-hit ‘Seks, droga, nasilje i strah’

Gile (Električni orgazam) otkriva kako je nastao mega-hit ‘Seks, droga, nasilje i strah’

od strane bukovac

Jedan od najvećih hitova legendarnog Električnog orgazma pesma „Seks, droga, nasilje i strah” objavljena je davne 1992. godine na albumu „Seks, droga, nasilje i strah”/ Balkan horor rock” za izdavača „PGP-RTB”. Mrtvačka glava na omotu albuma, ali i sam naziv istog, jasna su aluzija na mračne 90-te godine na Balkanu.

Foto: Wikipedia

„Sećam se kad je Čavketov mlađi brat Saša izašao iz zatvora da sam ga pitao ‘I šta ćeš sad, Sale, koji su ti planovi?’ On je samo kratko odgovorio: ‘Seks, droga, nasilje’. To je bilo polovinom osamdesetih al’ taj njegov odgovor, koji je bio poluzajebancija, ostao je negde u meni. Početkom devedesetih, kad je počeo rat, setio sam ga se i samo dodao reč strah na kraju. Bio je to idealan naziv da opišem kako je meni izgledao taj početak devedesetih – rat i užas u koje smo svi koji smo živeli u Jugoslaviji ulazili. Mislim da je ta pesma dosta dobar opis onoga što su mnogi tada osećali”, otkriva pevač, gitarista i frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile šta ga je inspirisalo da napiše ovu kultnu pesmu.

Foto: Wood

banner

„Pre početka rata, mi smo bili jugoslovenski bend koji je svirao po celoj teritoriji bivše države, i sada odjednom više nismo mogli skoro nigde da idemo. Osećali smo se kao da smo se našli u nekom getu. Mogli smo da sviramo samo u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji i sećam se da smo tih godina (1992-1993) preživeli zahvaljujući turneji po Makedoniji gde smo odsvirali 10-ak koncerata. Osim po makedonskim gradovima, tada smo svirali i po selima, jer je u Srbiji bila velika inflacija, tako da smo na koncertima po makedonskim selima mogli da zaradimo više nego na koncertima u većim srpskim gradovima”, seća se Gile.

Akustičnu verziju pesme „Seks, droga, nasilje i strah” iste godine (1992) snimili su Gile (vokal, gitara), Cane (vokal) i Milan Mladenović (usna harmonika), za potrebe filma „Crni bombarder”.

„Ja jako volim tu pesmu jer je nastala u tom nekom sveopštem previranju i autentično prenela ono što sam tad osećao. To je jedna od pesama koje gotovo uvek sviramo na koncertima, a sviraćemo je i na koncertu u MTS dvorani u Beogradu 15. decembra, zaključuje Gile.

Ulaznice za beogradski koncert su u prodaji na blagajni i sajtu MTS dvorane, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i onlajn putem sajta www.tickets.rs.

Foto: Wood

Autor: Nikola Jovanović – Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti