Početna » U susret Međunarodnom danu ženskog preduzetništva: Švedska vlada nastavlja da podržava privrednice u Nišu kroz partnerstvo sa SKGO

U susret Međunarodnom danu ženskog preduzetništva: Švedska vlada nastavlja da podržava privrednice u Nišu kroz partnerstvo sa SKGO

od strane bukovac

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa Vladom Švedske, pružiće podršku lokalnoj samoupravi u Nišu, kako bi unapredila poslovno okruženje za razvoj ženskog preduzetništva. U okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji je finansiran od strane Vlade Švedske, Grad Niš, uz podršku SKGO priprema program za podsticaj lokalnog ekonomskog razvoja i ženskog preduzetništva u ovom gradu, kao i program za zapošljavanje sa posebnim merama za podršku ženama. Do kraja godine SKGO će organizovati obuke za preduzetnice iz Niša i one koje to žele da postanu, kao i za zaposlene u gradskoj upravi, regionalnoj razvojnoj agenciji i nevladinom sektoru na temu pisanja biznis planova, finansijskog menadžmenta i digitalne transformacije. U jedinicama lokalne samouprave u Nišu dosad su realizovane obuke za zaposlene o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena.  

SKGO je takođe sproveo istraživanje o stanju ženskog preduzetništva među skoro 100 privrednica u Nišu. Najčešći izazovi sa kojima se suočavaju preduzetnice su nedovoljan pristup izvorima finansiranja i komplikovane procedure za korišćenje finansijskih podsticaja, pokazuju rezultati ankete u Nišu, na koje SKGO ukazuje povodom Međunarodnog dana ženskog preduzetništva.

Jelena Mihajlović Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj SKGO, istakla je važnost postavljanja konkretnih ciljeva za dalji razvoj ženskog preduzetništva u Nišu.

Žensko preduzetništvo zahteva sveobuhvatnu podršku, jer zavisi od mnogo faktora. Za unapređenje uslova žena u poslovnom svetu, ključne smernice uključuju povećanje finansijskih sredstava iz lokalnog budžeta, veće angažovanje žena u procesu donošenja lokalnih odluka, i podsticanje inovacija. Osim toga, da bismo osnažili žene da se upuste u izazov osnivanja i vođenja sopstvenog biznisa, neophodno je i poboljšanje usluga brige o deci, promovisanje ravnomerne podele obaveza u porodici i jednakosti zarada, izjavila je Jelena Mihajlović Tanasijević.

banner

Rezultati istraživanja obavljenog među preduzetnicama u Nišu jasno pokazuju potrebu za promenama. Najpre, potrebno je osigurati bolji pristup izvorima finansiranja, jer preduzetnice često moraju koristiti lični kapital za pokretanje i razvoj svojih poslova. Takođe, te žene nedovoljno koriste lokalne finansijske podsticaje, uglavnom zbog kompleksnih administrativnih procedura i nedovoljne informisanosti. Za proizvode i usluge preduzetnica potreban je bolji pristup regionalnim tržištima, što zahteva dodatnu podršku u oblastima kao što su analiza tržišta, pronalaženje kupaca, ali i saradnja sa poslovnom zajednicom.

Pored finansijske podrške, edukacija je ključna za uspeh. Pristup obukama iz oblasti kao što su menadžment, marketing i finansije omogućiće preduzetnicama da razviju veštine i znanja potrebna za vođenje i rast njihovih biznisa.

Foto: SKGO

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti