Početna » Nišville jazz festival obeležava dva jubileja: 30 godina postojanja i 15 godina jedinstvenog ‘Kristina stejdža’

Nišville jazz festival obeležava dva jubileja: 30 godina postojanja i 15 godina jedinstvenog ‘Kristina stejdža’

od strane bukovac

Nišville jazz festival otvara konkurs za pijaniste na “Kristina stejdžu

Nišville jazz festival ove godine obeležava značajan jubilej – 30 godina postojanja, a jedan od pratećih programa – jedinstveni “Kristina stejdž” puni 15 godina kao sastavni deo festivala.

Foto: Miloš Stojanović

U početku zamišljen kao svojevrstan eksperiment koji sublimira filmsku i muzičku umetnost, KRISTINA stejdž se etablirao kao originalan koncept  gde na otvorenom prostoru, u predivnom ambijentu niške Tvrđave mladi pijanisti nastupaju uz neme filmove improvizujući muziku u datom trenutku, prateći radnju i dinamiku nemih filmova, svirajući regtajm, klasične i vodvilj motive, kao što je pre nekih stotinak godina bio običaj u bioskopskim salama širom sveta i na ovdašnjim prostorima početkom XX veka.

banner

Zato je opšte prihvaćen i naziv programa „Kristina stejdž“ sa jasnom asosijacijom na kultni film „Maratonci trče počasni krug“ u kome naša glumačka diva Seka Sabljić glumi Kristinu, devojku koja svira u bioskopu uz neme filmove kod Đenke (Bora Todorović), ali sa pojavom ton filmova doživljava neizbežni fijasko i prestanak angažmana.

Foto: Zoran Ćirić

„Kristina stejdž“ je tokom prethodnih 14 godina sa razvojem Nišville festivala evoluirao u vrlo značajan i nadasve originalan umetnički izraz i do sada je nastupilo preko 50 pijanista iz zemlje i inostranstva.

Ove godine, povodom dva jubileja, Nišville jazz festival otvara konkurs za pijaniste svih uzrasta koji vole izazove i improvizaciju da se prijave za nastupe u terminu od 15. do 18. avgusta 2024.

Od svih prispelih prijava, specijalni žiri sastavljen od profesora sa muzičke akademije u Nišu i članova Nišville produkcije, odabraće 10 pijanista koji će nastupati u pomenutom periodu.

Za učešće na “Kristina stejdžu” na jubilarnom, 30. Nišvilu potrebno je poslati kraću biografiju, fotografiju sa nekog nastupa i link za video snimak sa nekog dosadašnjeg nastupa. Konkurs je otvoren do 10. juna 2024. Prijave treba poslati na mail adresu info@nisville.com

Foto: Zoran Ćirić

Poslednjih 5 godina, lokacija KRISTINA bine je postavljena u niškoj Tvrđavi, u arheološkim iskopinama iz rimskog doba, u „podnožju“ Salona 77 (nekada Ali Begova džamija), na čijem se spoljašnjem zidu na velikom platnu emituju nemi filmovi i ovi nastupi se zvanično promovišu kao deo celokupnog Nišville bioskopskog programa koji je poznatiji kao „Nišville movie summit“.

Za sve posetioce festivala program na „Kristina stejdžu“ je besplatan.

Autor naslovne fotografije: Zoran Ćirić

Autor: Portal Media Srbija Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti