Početna » Brooklyn Funk Essentials na Nišvilu

Brooklyn Funk Essentials na Nišvilu

od strane bukovac

Njujorški fanki gruv na niškoj Tvrđavi

Jedan od najboljih svetskih fank bendova, američki sastav Brooklyn Funk Essentials, nastupiće u glavnom programu predstojećeg Nišville jazz festivala u četvrtak, 15. avgusta 2024.

Bend je osnovan u Njujorku 1993. godine na inicijativu producenta Artura Bejkera i basiste Latija Kronlunda, nakon neobaveznih džem sešn svirki u studiju gde im se pridružuju lokalni muzičari, pesnici i DJ ekipa sa različitih svetskih destinacija, tako da od samog početka Brooklyn Funk Essentials deluju kao svojevrstan muzički kolektiv koji sublimira multikulturalnost i kosmopolitizam kroz savremen fank izraz stvarajući poprilično originalnu fuziju zvuka koristeći elemente jazz, house, soul & dub, hip hop i latino muzike.

Nakon prvih snimaka vrlo brzo postaju klupska atrakcija u Njujorku, a 1995.godine objavljuju prvi album pod nazivom „Cool and Steady and Easy” koji iz starta definiše njihov eklektičan muzički izraz i pozicionira ih na Top 1 Bilbordove liste u kategoriji Alternative R&B Album of the Year.

banner

Ovaj neverovatan debitanski uspeh otvara im vrata za nastupe u većim dvoranama i na festivalima, te u narednim godinama svraju na turnejama na svim kontinentima nastupajući sa velikim zvezdama kao što su James Brown, Parliament-Funkadelic, Erykah Badu, Kool & The Gang,  George Banson,Underworld, Iggy & Stooges,New Power Generation, itd.

Njihove numere korišćene su i u filmskoj i tv produkciji za filmove i serije The Sopranos, Starsky & Hutch, The Blacklist, Manifest, itd.

Od 2016. Brooklyn Funk Essential etablira novu i koncertno kvalitetniju postavu, koja nastupa i danas. Britanska house legenda Alison Limerick je na poziciji glavnog vokala, dugogodišnji član je rođeni Jamajčanin Desmond Foster – gitara i vokal, za bubnjevima je Hux Nettermalm, a bend lider i osnivač Lati Kronlund je na bas gitari. Klavijature svira Kristoffer Wallman, trombon Ebba Åsman iz Švedske, a saksofon Loïc Gayot.  

Brooklyn Funk Essential je u protekle tri decenije snimio 7 studijskih albuma, a prošle 2023. izašao je novi album pod nazivom “Intuition” koji bend uveliko koncertno promoviše širom sveta. U okviru evropske turneje Brooklyn Funk Essential će nastupiti na 30.-om, jubilarnom Nišvilu u četvrtak, 15. avgusta 2024. na Platou niške Tvrđave.

VIDEO:

Izvor videa: https://www.youtube.com/@Brooklynfunkessentialsmusic

Foto: Brooklin Funk Essentials (promo press)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti