Početna » Kako sprečiti pregrevanje mobilnog telefona: Uzroci i rešenja

Kako sprečiti pregrevanje mobilnog telefona: Uzroci i rešenja

od strane bukovac

Pregrevanje mobilnih telefona može biti ozbiljan problem, ne samo zbog neugodnosti koje donosi, već i zato što može trajno oštetiti uređaj. Pregrevanje može biti rezultat više faktora, uključujući intenzivno korišćenje uređaja, neadekvatne uslove za punjenje, kao i nepovoljne spoljne temperature. Evo nekoliko uobičajenih grešaka koje vode do pregrevanja i kako ih izbeći.

Intenzivno korišćenje uređaja

Korišćenje aplikacija koje intenzivno troše resurse procesora, kao što su zahtevne igre ili aplikacije za video obradu, može znatno povećati temperaturu vašeg telefona. Da biste sprečili pregrevanje, preporučuje se da smanjite upotrebu ovih aplikacija, posebno ako primetite da se uređaj zagreva. Alternativno, možete privremeno prebaciti telefon u “airplane mode” kako biste smanjili opterećenje na procesor.

Nepravilno odlaganje uređaja

banner

Držanje mobilnog telefona u džepu, naročito na visokim temperaturama, može doprineti njegovom dodatnom zagrevanju. Ukoliko je napolju toplo, potrudite se da telefon držite na hladnijem mestu, van direktnog sunčevog svetla i izvora toplote, kao što je unutrašnjost automobila. Parkirani automobil na suncu može dostići ekstremne temperature (na primer, 47 stepeni Celzijusa na temperaturi vazduha od 35 stepeni), što je izuzetno štetno za elektronske uređaje.

Greške pri punjenju

Izbegavajte punjenje telefona na mestima izloženim direktnom sunčevom svetlu. Toplota koja nastaje tokom punjenja, u kombinaciji sa visokom spoljnom temperaturom, može ubrzati pregrevanje. Takođe, nikada ne ostavljajte mobilni telefon na mekanim površinama poput jastuka ili ispod jorganа tokom punjenja, jer to može blokirati ventilaciju i zadržati toplotu koju uređaj emituje.

Kako pravilno rashladiti uređaj

U slučaju da se vaš telefon već pregrevao, najbolje rešenje je da ga isključite i ostavite na hladnom mestu dovoljno dugo da se temperatura vrati na normalu. Nemojte ga stavljati u frižider ili izlagati naglim promenama temperature, jer to može dovesti do kondenzacije unutrašnjih komponenti i potencijalno uzrokovati vlagu unutar uređaja.

Dodatni saveti

Redovno proveravajte i ažurirajte softver vašeg uređaja, jer nove ispravke često sadrže poboljšanja vezana za upravljanje temperaturom.
Koristite originalne punjače i baterije koje preporučuje proizvođač, jer neodgovarajući punjači mogu povećati rizik od pregrevanja.
Razmislite o korišćenju zaštitnih maski koje omogućavaju bolju ventilaciju uređaja.
Pravilnim rukovanjem i pažnjom, možete znatno smanjiti rizik od pregrevanja mobilnog telefona i produžiti njegov vek trajanja. Ovi saveti ne samo da štite vaš uređaj, već osiguravaju i njegovu optimalnu funkcionalnost u svim uslovima.

Foto: Freepik.com

Izvor: Uraditozasebe.rs

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti