Početna » Pesma “Uspavana dolina” izgubljena pre 25 godina, a onda oborila rekord gledanosti – spot za pesmu “vanvremenski”

Pesma “Uspavana dolina” izgubljena pre 25 godina, a onda oborila rekord gledanosti – spot za pesmu “vanvremenski”

od strane bukovac

Bend “Modiljani” iz Niša postao je jedna od glavnih tema u mnogim društvima jer su uradili pesmu “Uspavana dolina”, a pogotovo sjajan spot koji je za manje od mesec dana na društvenim mrežama videlo i čulo više od pola miliona ljudi!

Likovni umetnik i muzičar Aleksandar Todorović Modiljani kaže da pesmu prati jedna specifičnost.

Pesma je bila izgubljena punih 25 godina. Slučajno sam sreo kolegu Milana Petrovića koji je elektronski sačuvao čitav projekat iz 1997. godine! Onda smo oživeli pesmu ponovo tako da je “Uspavana dolina” ponovo probuđena posle četvrt veka i obara sve rekorde gledanosti na You tube kanalu – počinje priču ovaj niški, ali i srpski umetnik. Te godine je urađen aranžman u Ćupriji, u studiju kod Saše Ristića. Naredne 1998. godine u Nišu u tonskom studiju “86” kod Brace Stamenkovića snimljeni su vokali. Miks, mastering i produkciju je uradio Milan Petrović, Minja Marković iz Lutajućih srca i naš sagovornik Aleksandar Todorović Modigliani. On je autor muzike i teksta. Spot je mešavina filmskog žanra Neo noira, Steampunka i nadrealizma uz elemente fantazije.Spot je snimljen na petnaestak lokacija.

Priča traga za izgubljenom emaptijom koje je sa širenjem modernih tehnologija sve manje. Zato je i radnja smeštanja u neka stara dobra vremena gde su se ljudi više voleli i poštovali, a reč bila veća od života . Spot je inspirisan rediteljima poput Žan Pjer – Žanea i “Grada izgubljene dece” sa obrisima Dalijevih vizija – objašnjava ovaj umetnik.

banner

Priča u spotu vodi dečaka s mandolinom, inače Aleksandrovog sina Duška koji sanja i ima snažnu viziju budućnosti, a u kojoj spoznaje samog sebe u vremenu koje dolazi. U pesmi i spotu je obrađena i tema “da nema sudbine osim one koju sami sebi stvorimo”.

Spot je svojevrsni kratki filmski metar, metaforički sa bezbroj fioka iz koje svako može da izvuče ono šta mu je u mladosti nedostajalo, ono što izgubio pa ponovo pronašao. Drago mi je da su mi mnogi rekli i potvrdili da je pravo malo umetničko delo – kaže Saša Modiljani kako ga zovu prijatelji.

Kamermani su bili Nikola Jovanović i Dalibor Ćerškov, a montažu i color greading potpisuje Miodrag Živković. Bend Modigliani čine Aleksandar i Dejan Todorović i Zoja Đorđević. Promocija pesme i spota je održana u galeriji DMV Niš koja je zadužena za post produkciju. Promociju je otvorio filmski kritičar Dejan Dabić na kojoj su govorili profesor i kompozitor Bata Zlatković i filmski publicista Saša Jovanović Južnjački.

VIDEO:

Foto i video: Bend “Modiljani” (ustupljen promo materijal redakciji portala Media Press Srbija)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

Izbor urednika

Najnovije vesti