Početna » GoetheFEST – festival savremenog nemačkog filma u Nišu od 24. do 27. oktobra

GoetheFEST – festival savremenog nemačkog filma u Nišu od 24. do 27. oktobra

od strane bukovac

Niški kulturni centar i Goethe institut Beograd organizuju GoetheFEST – festival savremenog nemačkog filma u Nišu koji će se održati od 24. do 27. oktobra 2024. godine. Projekcije filmova biće prikazane u Cineplexx Niš bioskopu, u sali broj 5.

Četvrtak, 24.10. – otvaranje

19.30 “15 godina” (Nemačka, Austrija, Luksemburg, 2023, 144 min)

banner

Režija: Kris Kraus

Uloge: Hana Hercšprung, Hasan Akuš, Albreht Šuh, Kristijan Fridel, Adel Nojhauser

Nekadašnje pijanističko čudo od deteta Dženi osuđena je na 15 godina zatvora za zločin koji nije počinila. Nakon izlaska na slobodu, mržnju koju je u međuvremenu razvila prema samoj sebi pokušava da ublaži molitvama u crkvenom domu za resocijalizaciju bivših kažnjenika. Kada upozna Omara, izbeglicu iz Sirije i talentovanog pevača, pristaje da ga prati na klaviru na jednom televizijskom takmičenju. Međutim, nastup u toj emisiji prisiljava Dženi da se suoči sa čovekom koji je počinio zločin zbog kojeg je ona osuđena i zbog koga je ležala u zatvoru.

Nagrade: Nemačka filmska nagrada 2023. za najbolju sporednu žensku ulogu (Adel Nojhauser) i još dve nominacije (za najbolju glavnu žensku ulogu – Hana Hercšprung i za najbolju sporednu mušku ulogu – Kristijan Fridel); Nemačka komisija za film i medije FBW okarateristala je „15 godina” kao „film izuzetne vrednosti”; Filmski festival u Linienu: glavna nagrada za najbolji film (Lidija, Kris Kraus); Bavarska filmska nagrada 2023. za najbolju glavnu žensku ulogu (Hana Hercšprung).

Petak, 25.10.

19.00 “Jonja” (Nemačka, 2023, 85 min)

Režija: Anika Mecke

Uloge: Elin Donst, Ted Trube, Sira-Ana Fal, Pol Arens

Letnja priča o odrastanju: Jonja i Paul su drugari i tokom raspusta svaki dan provode zajedno. Jonja se krišom pridružuje Paulovoj porodici na odmoru. Dani pored jezera su savršeni, prva ljubav cveta, sve dok na videlo ne izađe jedna tajna.

Nagrade: Nagrada za scenario Saveta za radio i televiziju medijske kuće MDR u okviru festivala Zlatni vrabac 2023; Filmska nagrada Braunšvajga 2023. (Elin Donst); Filmska nagrada Baden-Virtemberga za najbolji igrani film 2023.

21.00 “Đavolje vrelo” (Austrija, Nemačka, 2024, 121 min)

Režija: Veronika Franc, Severin Fiala

Uloge: Anja Plašg, Marija Hofšteter, David Šeid, Elias Šucenhofer

Austrija sredinom XVIII veka. Mlada žena Agnes udaje se za seljaka Volfanga i seli se iz rodnog sela na osamljenu farmu Lizlfelner koju Volf vodi sa svojom majkom Genglin. Međutim, Agnes ne uspeva da se uklopi u novu sredinu, a pritisak na nju dodatno raste pošto nikako ne može da ostane u drugom stanju.

Nagrade: Austrijska filmska nagrada 2024. za najbolji film, najbolju glavnu žensku ulogu (Anja Plašg), najbolju sporednu žensku ulogu (Marija Hofšteter), najbolju kameru (Martin Gšlacht), najbolju scenografiju, najbolju šminku, najbolju montažu i najbolju muziku (Anja Plašg kao Soap&Skin); Berlinale: Srebrni medved za izuzetno umetničko ostvarenje; Festival austrijskog filma Dijagonale: najbolji zvuk u igranom filmu.

Subota, 26.10.

19.00 “Franky Five Star” (Nemačka, 2022, 114 min)

Režija: Birgit Meler

Uloge: Lena Urcendofski, Cino Džavid, Merjem Ebru Oz, Sofi Kiler, Jarko Lahti

U pokušaju da pronađe sebe, Frenki se stalno povlači u svoj imaginarni svet. Različita alter ega često je pritom dovode u neprijatne i smešne situacije. Kreativna, nekonvencionalna komedija o sazrevanju i o teškom procesu pronalaženja sebe.

Nagrade: Nagrada „Maks Ofils” 2023, Takmičenje za igrani film: nagrada ekumenskog žirija; Filmski festival u Bremenu: pohvala za najbolji nemački film; Filmski festival u Nejsu: nagrada publike za najbolji igrani film; Filmski festival FILMZ: specijalna nagrada grada Majnca za najbolju scenografiju; Nemačka komisija za film i medije FBW: Odbor za omladinu dao je ovom filmu maksimalnih 5 zvezdica u svim kategorijama

21.00 “Iz sopstvene kože” (Nemačka, 2022, 104 min)

Režija: Aleks Šad

Uloge: Mala Emde, Dimitrij Šad, Jonas Dasler, Merjam Zari, Edgar Zelge, Tomas Vodijanka

Aleks Šad prikazuje nežnu naučnofantastičnu priču neobične teme. Mladi par odlazi na ostrvo na kome je moguće privremeno zameniti tela s drugim parovima. Pol, simpatije ili bilo koja druga sklonost pritom se ne uzimaju u obzir – sudbina odlučuje. Tokom ove razmene, protagonisti mogu ispitivati kako vide sebe i svoje partnere: da li vole telo ili duh koji u njemu boravi? Film postavlja pitanje koliko telo utiče na identitet. Fascinantna, uzbudljiva priča o ljubavi i samospoznaji.

Nagrade: Bavarska filmska nagrada: nagrada za najboljeg novog autora i za najbolji scenario (Aleks i Dimitrij Šad); 79. Filmskog festivala u Veneciji, „Settimana della critica“: nagrada „Queer Lion”; Evropski filmski festival u Lez Arku 2022: nagrada „Cineuropa” (Aleks Šad); Evropski festival u Sevilji: nagrada „Okanja” (Aleks Šad)

Nedelja 27.10.

19.00 “S one strane plave granice” (Nemačka, 2024, 102 min)

Režija: Sara Nojman

Uloge: Lena Urcendofski, Vili Gajtman, Janis Vejhelman

Film govori o bekstvu iz Istočne u Zapadnu Nemačku, preko Baltičkog mora, pri čemu begunci plivajući moraju da savladaju čitavih 50 kilometara. Paralelno, drama oslikava blisko prijateljstvo između troje petnaestogodišnjaka, čiji svakodnevni život odražava različite načine suočavanja sa vladajućim strukturama u Istočnoj Nemačkoj.

Nagrade: nagrada publike „Maks Ofils” 2024. za najbolji igrani film, nagrada Ekumenskog žirija, nagrada za najboljeg mladog glumca (Vili Gajtman); Filmski festival u Bremenu 2024: nagrada za najbolji film iz Bremena i okoline.

21.00 “Mrtav ugao” (Nemačka, 2023, 118 min)

Režija: Ajše Polat

Uloge: Katja Birkle, Ahmet Varli, Čagla Jurga

U udaljenom gradu na severoistoku Turske jedna nemačka filmska ekipa pokušava da snimi dokumentarni film, dok se turski obaveštajac bori sa naizgled mističnim silama koje progone njegovu ćerku; kako se njihove priče prepliću, tako se širi i kompleksna mreža zavere. Neobični incidenti bacaju senku na snimanje nemačke filmske ekipe na severoistoku Turske: u jednom kurdskom selu, starica ritualom održava sećanje na svog sina koji je nestao pre 25 godina.

Nagrade: Locarno IFF – svetska premijera; Locarno IFF: Srebrni leopard za najbolji film i Bronzani leopard za najbolju glumicu; Nagrada nemačke filmske kritike; predstavljen 2023 na Berlinalu u sekciji Encounters; Bronzana Nemačka filmska nagrada „Lola” 2024. za najbolji igrani film, Zlatna Nemačka filmska nagrada „Lola” za najbolju režiju i najbolji scenario (Ajše Polat); Filmski festival u Oldenburgu 2023: nagrada za najbolji film; Istanbul Filmski festival 2023: nagrada za najbolji scenario i najbolju montažu, kao i nagrada FIPRESCI; Međunarodni filmski festival u Ankari 2023: najbolja režija, najbolji scenario, najbolji glavni glumac, najbolja kamera, najbolja montaža, najbolja scenografija; Filmski festival u Izmiru 2023: najbolji film, najbolja režija, nagrada kritike.

Ustupljeni trejleri filmova i promo vizual redakciji portala Media Press Srbija: Niški kulturni centar i Goethe institut Beograd

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

Izbor urednika

Najnovije vesti