Početna » Upala slepog creva i kila među najčešćim oboljenjima abdomena – kako prepoznati simptome?

Upala slepog creva i kila među najčešćim oboljenjima abdomena – kako prepoznati simptome?

od strane bukovac

BRZ OPORAVAK I OPERACIJA GOTOVO BEZ OŽILJKA

Prof. dr Slavko Matić o glavnim prednostima abdominalne laparoskopske hirurgije

Upala slepog creva može se javiti u bilo kom životnom dobu i jedan je od najčešćih razloga za hitnu operaciju. Ukoliko se ne reaguje na vreme, ovo stanje može rezultirati ozbiljnim komplikacijama koje dovode do životne ugroženosti pacijenta i zato je praćenje simptoma i pravovremeno javljanje lekaru od velikog značaja. Pored upale creva, kao često oboljenje u predelu trbuha javlja se i kila, koju pacijenti uglavnom primete u vidu izbočine. Oba stanja se rešavaju hirurškim putem, a prema rečima prof. dr Slavka Matića, lekara specijaliste opšte hirurgije i direktora Opšte bolnice MediGoup, ovi zahvati predstavljaju jedne od najčešće izvođenih operacija u opštoj hirurgiji, nakon kojih su postoperativni bolovi svedeni na minimum.

Kako prepoznati simptome upale slepog creva?

banner

“Tipičan simptom upale slepog creva je bol koji nastaje u srednjem delu trbuha, sa specifičnim premeštanjem bolova iz srednje regije u donji desni kvandrant trbuha, gde se nalazi slepo crevo. Takođe, povišena telesna temperatura, mučnina, povraćanje i osetljivost trbuha su česti znaci koji ukazuju na zapaljenje. Ukoliko se ovi simptomi jave, ne treba čekati duže od nekoliko sati za javljanje lekaru. Ima slučajeva gde zapaljenje brzo napreduje, čak i u roku od 12 ili 24 sata može doći do teškog zapaljenja slepog creva”, otkriva prof. dr Matić.

Ukoliko je potrebno, pacijentu se pored uobičajenog hirurškog pregleda i laboratorijskih analiza, radi i abdominalni ultrazvuk ili CT skener abdomena, koji će pokazati da li je zaista reč o upali slepog creva. Nije neophodno da se svako slepo crevo operiše, ali prema rečima prof. dr Matića, kada jednom nastane, upala najčešće progresira i može rezultovati ozbiljnim komplikacijama u vidu isticanja prljavog zapaljenskog i crevnog sadržaja iz slepog creva u slobodnu trbušnu duplju, što može dovesti do upale trbušne maramice i životne ugroženosti pacijenta.

Prednosti laparoskopskih operacija

Laparoskopska operacija predstavlja minimalno invazivni pristup koji podrazumeva neuporedivo manje postoperativne bolove za pacijente, a sam oporavak je mnogo brži. Zahvaljujući laparoskopu izbegava se veliki hirurški rez, pa tako ne ostaje gotovo nikakav ožiljak, a pacijenti se već nakon 24 sata otpuštaju na kućno lečenje.

“Slika koju danas imamo zahvaljujući laparoskopu je zapravo mnogo kvalitetnija od onoga što mi vidimo. Naime, naša optika uvećava čak 16 do 20 puta, tako da mi praktično gledamo uvećane strukture kakve nikada ne bismo mogli da vidimo golim okom, jer u otvorenoj hirurgiji ne možemo toliko blizu da priđemo operativnom polju. Veoma je značajno i to što kada nemamo veliki rez, izbegavamo niz problema koji se mogu javiti u postoperativnom toku, kao što su krvarenje i infekcija rane, ali i stvaranje hernije na mestu reza”, ističe prof. dr Matić.

Šta je kila i kako nastaje?

Kila ili hernija predstavlja defekt mišićnog i fascijalnog vezivnog omotača trbušnog zida, gde kroz slabe tačke trbušnog zida, poput pupka ili preponskih kanala, dolazi do prolaska trbušne maramice sa nekim od unutrašnjih organa, što dovodi do stvaranja izbočine. Najčešće vrste kila su preponske, odnosno ingvinalne, zatim femoralne
kile poznatije kao bedrene, umbilikalne koje se manifestuju na samom pupku, a mogu se javiti i postoperativne hernije.

Kako nastaje preponska kila?

Prema mestu javljanja, postoje dve vrste preponskih kila. Kile dečijeg doba nastaju kao posledica urođene anomalije prilikom koje se preponski kanal ne zatvara nakon spuštanja testisa iz stomaka u mošnice. Naime, tokom materičnog razvoja, kod muških beba testisi su deo unutrašnjih organa, a u poslednjem trimestru trudnoće prolaze kroz preponski kanal kako bi neposredno pre rođenja sišli u mošnice. Taj kanal kod neke muške dece ostane nezatvoren, što može uzrokovati pojavu kile na tom mestu. 

Druga vrsta preponskih kila se češće javlja kod muškaraca i to u četvrtoj i petoj deceniji i kasnijem periodu života. Javlja se u preponama i od trenutka kada nastane, najčešće mesecima nastavlja da raste.

“Oslabljeni deo trbušnog zida uz napinjanje ili povećan pritisak u trbušnoj duplji mogu dovesti do nastanka kile. Kako starimo, naša tkiva gube elastičnost i kvalitet. Gojaznost, uvećana prostata koja tera na napinjanje radi lakšeg mokrenja, kao i niz drugih problema sa plućima i srcem koje rezultiraju jakim kašljem, mogu prouzrokovati pojavu preponske kile. Često se pojavljuje i kod sportista, usled intenzivnog napora i napinjanja”, ističe prof. dr Matić.

prof. dr Slavko Matić

MediGroup preporuka

“MediGroup preporuka” je serijal u kojem gostuju vrhunski stručnjaci iz različitih oblasti medicine, pokreću važne teme i odgovaraju na mnoga pitanja. Najnovija epizoda podkasta posvećena je temi “Abdominalne laparoskopske hirurgije”, a na ovu temu govorio je prof. dr Slavko Matić, specijalista opšte hirurgije i direktor Opšte bolnice MediGroup.

Dijagnoza i operacija preponske kile sa mrežicom

Pacijenti najčešće primete kilu kao izbočinu nakon perioda napinjanja ili bolova. Lekarski pregled u ovom slučaju obično ne zahteva nikakvu dopunsku ultrazvučnu, skenersku ili drugu dijagnostiku. U današnje vreme najveći broj preponskih kila se rešava hirurški, klasičnom operacijom koja podrazumeva implantaciju mrežice napravljene od posebnih materijala sa specifičnim karakteristikama posebne adaptacije na tkivo u kome se nalaze.

“Ranije, dok se mrežice nisu koristile, hirurzi su morali hirurškim šavovima da sužavaju rupu kod velikog otvora kile, a pacijenti su neretko posle toga imali postoperativne tegobe. Danas je operacija preponske kile potpuno bezbedna i jedna je od jednostavnijih operacija u opštoj hirurgiji, koja se može izvoditi u uslovima lokalne anestezije”, naglašava prof. dr Matić.

Foto i video: MediGroup arhiva

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti