Početna » Fakultet iz Srbije dobitnik prestižnog priznanja za doprinos IKT razvoju mladih

Fakultet iz Srbije dobitnik prestižnog priznanja za doprinos IKT razvoju mladih

od strane bukovac

Održan drugi Huawei Evropski samit talenata u Atini

Talenat je neophodan Evropi da nastavi svoju digitalizaciju i održivi razvoj. Zbog toga moramo da se udružimo i izgradimo otvoren ekosistem za zajednički uspeh. Huawei je negovanje i razvoj mladih oduvek smatrao izuzetno važnim i to je jedan od naših glavnih prioriteta u Evropi. Tokom protekle decenije obučili smo više od trideset hiljada IKT profesionalaca u ovom regionu, istakao je Radoslav Kedzia, potpredsednik Huawei Technologies CEE & Nordic regiona, na drugom Huawei Evropskom samitu talenata u Atini.

Događaj pod nazivom Zajedno stvaramo održivu budućnost za evropske talente, okupio je 80 izuzetnih studenata i stotinu predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, industrije i akademske zajednice iz cele Evrope.

Huawei je ovom prilikom predstavio i dosadašnje uspehe svojih programa za podršku mladima. Otvoreno je više od 200 ICT akademija u Evropi koje je uspešno pohađalo oko 16.000 studenata, a 2011. godine kompanija je pokrenula Seeds for the Future i obučila preko 3.500 studenata kroz ovaj jedinstven program dostupan i u Srbiji.

banner

Zajednički cilj tokom prethodne godine bio je pronalazak rešenja za nedostatak IKT profesionalaca, promovisanje digitalne pismenosti i veština za smanjenje digitalnog jaza i izgradnju otvorenog i održivog ekosistema. Upravo je zbog ovoga, među svim fakultetima u Evropi, Geografski fakultet u Beogradu na Samitu u Atini prepoznat i nagrađen u kategoriji Outstanding ICT Academy za podršku IKT razvoju mladih.

U Atini je pokrenut i program Bright Star, čiji je cilj da regrutuje 100 univerzitetskih pripravnika u Evropi svake godine, a samo u naredne tri Huawei planira da zaposli 600 novih diplomaca sa evropskih univerziteta.

Mladi, talentovani ljudi doprineće unapređenju digitalnih veština ne samo širenjem i usvajanjem mogućnosti koje nude nove i pametne tehnologije, već i radom sa starijom generacijom, koja ima određenih izazova u prihvatanju digitalnih inovacija.

Jedan od zaključaka Samita jeste i to da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u digitalnoj industriji.

„Postoje očigledne prepreke koje sprečavaju žene da dođu do viših pozicija u svojim akademskim i profesionalnim karijerama“, rekla je Elisaveta Vozemberg, poslanica Evropskog parlamenta, potpredsedavajuća Komiteta za ženska prava i ravnopravnost polova.

Zbog toga se Huawei zalaže za jednakost ženskih talenata i radi na promovisanju učešća žena u IKT industriji, a u saradnji sa organizacijom za zapošljavanje Manpower i Ministarstvom za rad i socijalna pitanja Grčke pokrenuo je program Žene u tehnologiji za pružanje obuke o osnovnim IKT veštinama za 500 nezaposlenih žena u Grčkoj.

Tokom Samita objavljena je i Bela knjiga o međugeneracijskoj saradnji i digitalizaciji.

Rezultati naše ankete naglašavaju važnost međugeneracijske razmene znanja, posebno za digitalne veštine. Otprilike trećina radnika starijih od 55 godina naučila je digitalne veštine od najmanje deset godina mlađeg kolege u poslednjih mesec dana, objasnila je profesorka dr Ana Šnajder sa Hochschule Fresenius Univerziteta primenjenih nauka. Profesorka je dalje podvukla potrebu da se ubrza digitalizacija i rekla da što je kompanija više digitalizovana, to se znanje više razmenjuje širom sveta.

Paralelno sa Samitom, organizovana je i dvodnevna radionica za takmičenje Tech4Good sa učesnicima iz cele Evrope.

Autor fotografija: HUAWEI arhiva

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti