Početna » UMEK aka Zeta Reticula premijerno u Srbiji!

UMEK aka Zeta Reticula premijerno u Srbiji!

od strane bukovac

U krugovima ljubitelja elektronske muzike kao bomba je pre dva meseca odjeknula vest da će u Nišu nastupiti jedan od dvojice osnivača i živih legendi slovenačke scene. Od tada se dolazak Uroša Umeka nestrpljivo čeka i pomno preslušavaju materijali, koje već dugi niz godina objavljuje pod alijasom Zeta Reticula. Pod ovim pseudonimom naći će se u subotu, 24. decembra, u klubu Feedback, istom prostoru (koji se nekada zvao VelvetUGD) u kojem je kao Umek, techno car, ’98. premijerno gostovao u Nišu. Ovoga puta premijeran je njegov Zeta Reticula electro set, i to ne samo za Niš već za čitavu Srbiju.

Nebrojena izdanja, plasirana na etiketama kakve su Mechatronica, Monotone, Bass Agenda, Reticulate ili Electrix, obogatila su electro žanr tokom godina i osnažila pravi underground. Sa druge strane, pored techno izdanja u svojim izdavačkim kućama Recycled Loops, Consumer Recreation, Astrodisco i 1605, Uroš je objavljivao muziku i za prestižne mainstream izdavače Mute i Virgin Records. Njegova diskografija broji preko 200 izdanja, a kao producent sa dugogodišnjom karijerom imao je prilike da radi sa bendovima kao što su Depeche Mode i Laibach.

Jedan od načina da producenti ne dosade sebi samima u istom žanru jeste i da objavljuju muziku pod različitim pseudonimima i za različite izdavačke kuće. Uroš ih ima desetak, premda Zeta Reticulu izdvaja kao najdraži.

“Pod ovim imenom otprilike od 2000-e radim electro, muziku za manju scenu, barem je bila manja na početku. Projekat je skoro deset godina bio u mirovanju, a onda sam nastavio da pravim trake za svoju dušu. Pod alijasom Zeta Reticula mogu da objavim sve mekše, melodičnije osećaje u muzici. Electro pruža više mogućnosti za melodije, jer ako radiš techno sa melodijama, onda se nekako brzo ode u komercijalu” – objašnjava Uroš.

banner

Iako neće raditi techno set, po kojem je najprepoznatljiviji u svetu i sa kojim će iduće godine obeležiti 30 godina postojanja na sceni, niška publika odlično zna o kakvom DJ/producentu je reč i jedva čeka da ga u svom gradu čuje uživo u electro izdanju.

Organizator ovog, po mišljenju mnogih, najekskluzivnijeg događaja ove godine u Nišu je srpsko-nemačka izdavačka kuća Stellar Mode, osnovana 2020. Etiketa trenutno ima dva izdanja, a u pripremi je nova ploča Stellar Mode 3, koja će se pojaviti početkom 2023.

Ambasadori elektra, Kalson i Dagobert, promovišu ovaj muzički pravac autorskim radom objavljenim na tradicionalnim nosačima zvuka – pločama, ali i digitalnim servisima, kao i svojim i nastupima inovatora ovog pravca.

“Setovi Zeta Reticule su jedinstveni i retki dragulji, predstavlja nam izuzetnu čast i priviliegiju to što ćemo ga imati kao headlinera na ovom događaju” – naglašavaju organizatori, dodajući da će subotnja žurka biti prava poslastica za ljubitelje electro zvuka i zbog same činjenice da Umek kao Zeta Reticula dosad nije nastupao u Srbiji.

Početak prve Stellar Mode sesije u klubu Feedback zakazan je za 22 sata, a za lokalnu podršku zaduženi su H! i Kalson. S obzirom na kapacitet kluba i mali broj preostalih karata, organizatori apeluju da svoj ulaz obezbedite na vreme, tokom dana. Detaljne informacije potražite OVDE.

Autor fotografija: Luka Kase

Autorka: Ivana Antović Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti