Početna » Saznajte kako trajno rešiti problem sa vidom i osloboditi se naočara

Saznajte kako trajno rešiti problem sa vidom i osloboditi se naočara

od strane bukovac

 Prof. dr Zora Ignjatović objašnjava kada se opredeliti za lasersko skidanje dioptrije, a kada za ugradnju multifokalnih sočiva

Pacijenti koji imaju problema sa vidom često se suočavaju sa brojnim nedoumicama prilikom donošenja odluke o najboljem rešenju – da li nastaviti sa nošenjem naočara, da li se opredeliti za lasersko skidanje dioptrije, ili ugradnju multifokalnih sočiva? Na ova pitanja odgovara prof. dr Zora Ignjatović, oftalmohirurg i direktorka Specijalne bolnice za oftalmologiju Miloš klinika, u petoj epizodi serijala MediGroup preporuka.

Prema njenim rečima, metoda laserskog skidanja dioptrije najpogodnija je za mlade osobe, naročito one koje imaju urođenu dioptriju: „Njima iste naočare služe za daljinu i blizinu, jer njihovo sočivo u momentu gledanja na blizinu preuzima ulogu izoštravanja slike. Ta dioptrija se skida obično excimer laserom. To podrazumeva da se rožnjača polira, odnosno modifikuje na određeni način, u zavisnosti od toga da li je reč o kratkovidosti ili dalekovidosti. Cilj je da se prevaziđe neadekvatna dužina očne jabučice, kao i da se postigne da se svetlosni zraci, kada se prelome preko rožnjače i sočiva, seku tačno na mrežnjači, u tački jasnog vida“, ističe dr Ignjatović.

Nakon 45. godine života usled gubitka elastičnosti sočiva i slabljenja cilijarnog mišića, javlja se dodatna dioptrija na blizinu.

banner

„Za osobe koje već nose naočare, bilo minus ili plus, to podrazumeva dodatnu dioptriju pored postojeće. To su ljudi koji recimo za daljinu imaju dioptriju +1, za srednju daljinu +2 ili +2.5, a za blizinu imaju +3.5 ili +4. Ono što je dodatno otežavajuće je što kod dalekovidosti tokom godina dioptrija raste i vremenom pacijent dolazi u situaciju da poseduje tri para naočara. Idealno rešenje u tom slučaju je ugradnja multifokalnih sočiva. Ona imaju nekoliko fokusa da bi opslužila sve potrebe svakodnevnog života i obezbedila dobar vid na daljinu, srednju daljinu i blizinu, rešavajući i staračku dalekovidost. Cilj je da se pacijent oslobodi naočara“, navodi dr Ignjatović.

Prvi korak ka rešavanju problema sa vidom svakako je pregled, koji podrazumeva različita merenja i kalkulacije, odnosno sagledavanje trenutnog stanja i postojeće dioptrije. Na osnovu analiza, pažljivo se donosi najbolja odluka o daljim koracima i lečenju, uz sagledavanje mogućih ishoda izabrane metode.

Ukoliko se laserom skida plus dioptrija, sa gubitkom akomodacije, čak i kod mlade osobe, moguća je ponovna pojava dioptrije posle nekoliko godina. U slučaju ugradnje multifokalnih sočiva, rešenje je trajno i nema pojave nove dioptrije. Važno je da se time ujedno i predupređuje ono što bi pacijent dobio vremenom kao dioptriju da se nije operisao – ako ga operišemo u stadijumu kada on ima dioptriju +2 za daljinu i +4 za čitanje, posle toga će trajno imati nulu. Da se nije operisao, on bi sledeće godine imao dioptriju +3 za daljinu i +5 za čitanje, što bi nastavilo godinama dodatno da se uvećava. Dakle, na ovaj način ne samo da rešavamo dioptriju trenutno, već je rezultat trajan“, navodi dr Ignjatović i dodaje da se zamenom sočiva onemogućava dobijanje katarakte i glaukoma uskog grla.

Specijalnu bolnicu za oftalmologiju Miloš klinika karakteriše sprovođenje svih intervencija koje se rade u oftalmologiji – od rešavanja dioptrije, dečije oftalmologije, ugradnje multifokalnih sočiva, do najkomplikovanijih operacija na zadnjem delu oka i transplantacije rožnjače.

Naslovna fotografija: MediGroup

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti