Početna » Koji su simptomi katarakte i kada se preporučuje operacija?

Koji su simptomi katarakte i kada se preporučuje operacija?

od strane bukovac

Istraživanja pokazuju da je katarakta vodeći uzrok slepila u manje razvijenim zemljama, a ovo progresivno oboljenje je uglavnom povezano sa starenjem, mada se ponekad može razviti i kod mlađih osoba. Pored staračke katarakte, koja je najrasprostranjenija, katarakta može nastupiti i usled određenih genetskih faktora, ali i metaboličkih bolesti. U šestoj epizodi serijala MediGroup Preporuka, prof. dr Zora Ignjatović iz Miloš klinike govorila je o dijagnostici i savremenoj metodi lečenja ove bolesti.

„Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog unutrašnjeg sočiva oka koje blokira svetlost, što otežava jasan vid. Dakle, zamućenje sprečava svetlost da prodre u oko i samim tim slika postaje zamućena, a u ekstremnim slučajevima nema ni oštrine vida. Pacijent ima sve mutniju sliku, dok u poslednjem stadijumu zrele katarakte uopšte nema sliku, već samo primećuje svetlost“, objašnjava prof. dr Ignjatović.

Koji su faktori rizika?

Staračka kataratka koja nastaje usled starosti, najčešće nakon 65. godine života, predstavlja najčešću vrstu ovog oboljenja. Ipak, zamućenje očnog sočiva može biti i urođeno, a može da se manifestuje u bilo kom životnom dobu. 

banner

“Ukoliko se radi o urođenoj katarakti, najčešći razlog je genetski ili neko oboljenje majke za vreme trudnoće. Ukoliko majka u ranoj trudnoći preleži rubeolu, to može biti jedan od razloga da se dete rodi sa kongenitalnom kataraktom. Pored toga, bolesti oka, kao što je unutrašnja upala, mogu dovesti do nastanka katarakte”, otkriva prof. dr Ignjatović u šestoj epizodi serijala MediGroup Preporuka.

VIDEO:

Metaboličke bolesti kao što je dijabetes, takođe dovode do razvoja katarakte u izuzetno mladom uzrastu ili u starijem životnom dobu, pre nego što bi pacijent dobio staračku kataraktu. Pored toga, traumatska katarakta, koja predstavlja povredu sočiva, dovodi do nastanka vrlo brze progresije katarakte.

Koji su simptomi i kada se preporučuje operacija?

Simptomi katarakte su različiti, a kako je bolest veoma progresivna, indikacije vremenom napreduju. Prof. dr Ignjatović objašnjava da je operacija jedini način lečenja i da se preporučuje čim osoba oseti smetnje i tegobe kao što su umanjenje vida, smanjenje vidne oštrine, odnosno zamagljenje.

“Kada nešto posmatra, osoba nema jasnu sliku predmeta, već gleda kao kroz maglu. To zamagljenje može više da smeta pri gledanju na daljinu ili blizinu, a ponekad se pojavljuje i dupliranje slike na jednom oku. Ukoliko simptomi napreduju, a ništa se ne preduzima, dolazi do totalnog gubitka slike i vidna oštrina se svodi na sam osećaj svetlosti, što dovodi do toga da pacijent ne može samostalno da se kreće i obavlja svakodnevne aktivnosti.”, ističe prof. dr Ignjatović.

Operacija katarakte izvodi se ambulantno, u jednom danu, nakon što se obavi cela oftalmološka dijagnostika i osnovni internistički pregled. Preoperativna priprema podrazumeva širenje zenica, a samo oko se ispira antiseptičkim rastvorima, nakon čega se dobija lokalna anestezija. Više od 90 odsto pacijenata operiše se u kapljičnoj anesteziji, bez ikakve injekcije, a manji broj pacijenata koji ima dodatne probleme može da dobije lokalnu, infiltracionu anesteziju.

“Sama operacija traje desetak minuta i podrazumeva jedan mali rez na rožnjači, veličine oko 2.4 milimetra, nakon čega nije potrebno nikakvo šivenje. Ulazimo u oko, otvaramo prednju kapsulu sočiva, a zatim ultrazvučnom sondom usitnjavamo to sočivo i uklanjamo ga iz oka. Sočivo ima prednju i zadnju kapsulu, a mi odstranjujemo unutrašnji sadržaj, dok zadnja kapsula ostaje da nosi veštačko sočivo koje postavljamo na mesto prirodnog sočiva. Nakon operacije, pacijent odmah može da ide kući. Važno je istaći da mi značajno možemo da poboljšamo kvalitet vida pacijenta, pa tako u nekim slučajevima možemo da postignemo bolji vid nego što je osoba prethodno imala”, zaključuje prof. dr Ignjatović.

Operacija katarakte i lečenje bolesti zadnjeg segmenta oka, mrežnjače i rožnjače, uključujući i transplataciju rožnjače, lasersko skidanje dioptrije, ugradnju multifokalnih sočiva, lečenje razrokosti kao i ostale oftalmološke usluge dostupne su u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Miloš klinika, koja je deo MediGroup sistema. Za više informacija posetite http://milosklinika.medigroup.rs/.

Naslovna fotografija: MediGroup

Foto ilustracija: Freepik.com

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti