Početna » Premijera predstave ‘Prosidba i Medved’ Akademskog pozorišta SKC Niš u režiji Meta Jovanovskog

Premijera predstave ‘Prosidba i Medved’ Akademskog pozorišta SKC Niš u režiji Meta Jovanovskog

od strane bukovac

„Prosidba i Medved“ u režiji Meta Jovanovskog, nova je predstava na repertoaru Akademskog pozorišta SKC Niš. Ove dve Čehovljeve jednočinske komedije, pretočene u jednu predstavu, premijerno će biti izvedene u ponedeljak, 13. marta u niškom Pozorištu lutaka u 20 sati.

Čajkovski kaže: “Znate li za velikog ruskog književnog talenta, Čehova? On je budući stub naše divne ruske književnosti.” Svako njegovo dramsko delo je izazov za svako pozorište, reditelja i glumca, navodi reditelj predstave Meto Jovanovski, bard jugoslovenskog glumišta.

On podseća da je Čehov jedan od vrhunskih svetskih dramskih velikana sa preko hiljadu savršenih kratkih priča i dramskih dela, sa divno osmišljenim događajima, zapletima i scenama. Dijalozi su, kaže, živi, sočni, komunikativni, a likovi markantni.

„Po želji mladih kreativaca iz Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš, dve kratke dramske storije – Prosidba i Medved – pretočili smo u uzvišeni scenski život, sa namerom da ih približimo našim gledaocima i notirali neke zajedničke vrednosti kao svetsko kulturno nasleđe“, zaključuje Jovanovski.

banner

“Prosidba” i “Medved”, šaljive igre u jednom činu Antona Pavloviča Čehova nam, kako kažu u Akademskom, pružaju raznolike likove – ljude iz naroda, stamene, srčane, koji se bore i zalažu za sebe, ljude oko sebe i ono što imaju.

„Videćemo gde će likove ovih jednočinki odvesti njihova srčanost, borba, tvrdoglavost i suptilonst u izabranim situacijama“, navode u pozorištu.

U “Prosidbi” igraju Uroš Stanković/ Milan Stamenković, Anđelija Mirović i Petar Ščepihin. U jednočinki “Medved” igraju Anđela Andrijević / Petra Nešić, Igor Ivanovski i Aleksa Stojiljković. Asistenti režije su Julija Petković i Aleksandar Stevanović, a muziku je radio Đorđe Marković.

Predstava će pretpremijerno biti izvedena u nedelju, 12. marta u 20 sati, a premijera je zakazana za 13. mart u 20 sati. Oba izvođenja su u Pozorištu lutaka. Ulaznice se mogu kupiti na dan igranja predstave od 17 sati, po ceni od 250 dinara.

Promo plakat: Studentski kulturni centar Niš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti