Početna » UNICEF: Dobrotvorno davanje neophodno za ublažavanje posledica krize

UNICEF: Dobrotvorno davanje neophodno za ublažavanje posledica krize

od strane bukovac

Od početka godine, svet se suočava sa kompleksnim i međusobno povezanim krizama koje utiču na živote i dobrobit dece širom sveta. Novi i dugotrajni sukobi, uticaj klimatskih promena, globalna kriza hrane i vode, smanjene stope imunizacije, porast nasilja i raseljavanja, rastuće stope siromaštva, dovode u pitanje godine teško stečenog napretka za decu.

Projekcije siromaštva UNICEF-a o uticaju rata u Ukrajini pokazuju da se do 2023. godine povećalo apsolutno siromaštvo dece u Srbiji za skoro 28.000 dodatne dece koja žive ispod granice apsolutnog siromaštva. Poslednji popis pokazuje da se stanovništvo Srbije smanjilo za skoro pola miliona u poslednjih 11 godina, a udeo stanovništva starijeg od 65 godina u Srbiji će verovatno porasti sa već visokih 21 odsto na 24 odsto do 2030. godine.

Zato UNICEF u Srbiji poručuje da je sada, više nego ikada, važno da usmerimo snažnu podršku najdragocenijem kapitalu koji imamo – deci. A to znači, ulaganje u svako dete – da ono ima pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i efikasnim programima usmerenim na smanjenje siromaštva i socijalnu zaštitu.

Bez obzira na to što se naše društvo suočava sa brojnim izazovima u poslednjih nekoliko godina, humanost i davanje u Srbiji dobija zamah i naša zemlja se našla u prve tri koje su zabeležile najznačajnija povećanja u svom indeksu doniranja u poslednjih pet godina.

banner

Mladi i darivanje

Adolescenti u Srbiji su takođe okrenuti davanju, što potvrđuju rezultati UNICEF-ove U-Report ankete. Čak 67 odsto mladih ispitanika neguje kulturu davanja tokom novogodišnjih praznika, 67 odsto njih donira u dobrotvorne svrhe, a 68 odsto deli apele za pomoć putem društvenih mreža.

Prema podacima iz Globalnog indeksa davanja za 2022. godinu, Srbija se, zahvaljujući mnogobrojnim dobrim delima građana i kompanija, sada nalazi na 27. mestu svetske liste davanja, dok je 2017. bila na dalekom 132. mestu. Takođe, u toku pandemije, 2020. darivano je gotovo tri puta više nego prethodne, 2019. godine.

A jedan od načina na koji građani i kompanije doniraju jeste putem UNICEF-ovog Kluba prijatelja, koji ove godine obeležava 10 godina od uspostavljanja. Danas ovaj Klub čini 45.000 pojedinaca i 320 kompanija koji podržavaju UNICEF-ove programe u korist dece  u Srbiji – od rođenja i razvoja u prvim godinama, obrazovanja, zaštite dece, ali i tokom adolescencije, uključujući brigu o mentalnom zdravlju mladih, kao i njihovo zapošljavanje. Članove Kluba povezuje uverenje da svako dete zaslužuje priliku za srećno detinjstvo.

„Kako bi Srbija imala ljudski kapital koji može da doprinese rastu i prosperitetu zemlje, potreban je naš snažan i hitan odgovor. Siromaštvo u detinjstvu ima dokazano negativne posledice po razvoj i budućnost dece. Sada je vreme da reagujemo!“, poručuje Kostadinova.  

Simbol Kluba prijatelja je Plavi kišobran koji štiti decu, posebnu onu najranjiviju, i on predstavlja oslonac kako u svakodnevnom životu, tako i u vanrednim situacijama. UNICEF podržava i roditelje da se izbore sa svim izazovima koje roditeljstvo nosi, od rođenja deteta do adolescencije. Zahvaljujući redovnoj podršci donatora, UNICEF može da urgentno reaguje u bilo kojoj vanrednoj situaciji i pruži efikasnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Članovi kluba prijatelja UNICEF-a pomažu da se otklone osnovni uzroci problema sa kojima se suočavaju deca, kao i da olakšaju posledice koje utiču na decu. Njihove redovne donacije predstavljaju temelj na kojem zajedno možemo da izgradimo srećnije detinjstvo za decu u Srbiji. Oni dele uverenje da napredak društva zavisi od sadašnje dece i od toga koliko ulažemo u njih.

Pridružite se ovoj misiji kako bismo zajedno stvorili bolju budućnost za svako dete. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti!

Foto: UNICEF Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti