Početna » 24% građana Srbije pretražuje lekove za dijabetes, dok čak 19% traži antidepresive

24% građana Srbije pretražuje lekove za dijabetes, dok čak 19% traži antidepresive

od strane bukovac

Svetski dan zdravlja – 7. april

Lekovi za dijabetes, epilepsiju, antidepresivi, kao i preparati za hemoroide i mršavljenje, najčešća su tema pretrage građana Srbije, prema podacima Apoteka.rs, objavljenih povodom Svetskog dana zdravlja. Čak 24 odsto korisnika širom zemlje rezerviše lekove za dijabetes, dok njih 19 odsto pretražuje lekove iz kategorije antidepresiva.

Sve učestalije respiratorne infekcije i druga hronična oboljenja, samo su neki od uzročnika nestašica lekova u apotekama širom zemlje. Zbog toga ne čudi podatak da se za kratko vreme preko 10.000 građana registrovalo preko sajta i aplikacije Apoteka.rs, besplatne online platforme za pretragu i rezervaciju lekova. Glavne prednosti ove besplatne platforme su ušteda vremena prilikom traženja lekova i drugih farmaceutskih proizvoda, kao i mogućnost rezervacije i preuzimanja u odabranoj apoteci, kojih u bazi ima više od 760, širom Srbije.

Ovo je lista 10 lekova i farmaceutskih proizvoda koje su građani Srbije najviše pretraživali preko Apoteka.rs platforme, u toku 2023. godine:

banner

Ozempic – za terapiju dijabetesa

Actawell – antidepresiv

Eftil – epilepsija

Roaccutane – tretman akni

Elidel – krema za lečenje atopijskog dermatitisa

Rifamor – antibiotik

Faktu mast – hemoroidi

Nifelat – antihipertenziv

Saxenda – mršavljenje

Diprophos – kortikosteroid (alergije, astma…)

Korisnici Apoteka.rs platforme imaju mogućnost i besplatnih konsultacija sa farmaceutima, što su prepoznali kao značajan benefit:

„Građani se iz svih krajeva Srbije najčešće javljaju iz dva razloga. Sa jedne strane imamo nestašice lekova, zbog kojih traže informacije gde mogu da ih pronađu ili koja je adekvatna zamena, dok su sezonske teme drugi najčešći razlog njihovih poziva. Zanimaju ih saveti za spuštanje telesne temperature i lečenja prehlada zimi, najadekvatnije terapije za sezonske alergije u proleće, do preporuka za zaštitu od sunca i lečenja opekotina u letnjem periodu. Građani učestalo pitaju za informacije o adekvatnoj suplementaciji i prevenciji određenih stanja, što nam ukazuje na značajan porast svesti i edukacije o važnosti očuvanja zdravlja i dobrog imuniteta“ – istakla je Mirjana Spajić, jedna od farmaceutkinja iz Apoteka.rs.

Ovogodišnji jubilarni 75. Svetski dan zdravlja obeležava se, u petak, 7. aprila, pod parolom „Zdravlje za sve“. Ovim povodom, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na značaj i unapređenje primarne zdravstvene zaštite, s obzirom na to da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava.

Foto: Apoteka.rs

Naslovna fotografija: Free pictures

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti