Početna » Partnerstvom za bolje reproduktivno zdravlje mladih

Partnerstvom za bolje reproduktivno zdravlje mladih

od strane bukovac

Da li je tema reproduktivnog zdravlja mladih zastupljena i u kojoj meri u redovnom obrazovanju, koliko mladi pričaju sa roditeljima na ovu temu, šta na temu reproduktivnog zdravlja rade udruženja građana, kako izveštavaju mediji, koje su to institucije nadležne za edukaciju i da li mladi znaju za njih, da li su internet i društvene mreže dobro mesto za informisanje, i konačno, da li su teme reproduktivnog zdravlja, polnih bolesti, kontracepcije još uvek tabu u našem društvu i kome u svojim školama mladi mogu da se obrate ako im treba informacija ili pomoć.

Sva ova pitanja, i mnoga druga, su pokrenuta na okruglom stolu “Partnerstvom za bolje reproduktivno zdravlje mladih”, koji je održan u Nišu 12. aprila, u organizaciji PROTECTA-e,  i koji je na temu reproduktivnog zdravlja mladih okupio predstavnike srednjih i osnovnih škola, grada Niša, gradskih opština, stručnih zdravstvenih ustanova, učenike i zainteresovane roditelje. 

Okrugli sto je deo projekta “Moraš i treba da znaš” koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana i u okviru koga je preko 50 mladih prošlo obuku za vršnjačke edukatore, organizovane su mnogobrojne informativne radionice po školama na temu reproduktivnog zdravlja i prigodna kampanja na društvenim mrežama.

Na okruglom stolu smo čuli razmenu iskustva, mišljenja i predloga za  unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih, ali i preporuke niških osnovaca i srednjoškolaca o reproduktivnom zdravlju mladih za lokalne institucije, zdravstvene institucije, obrazovne ustanove, medije i organizacije civilnog društva, koje su definisane u okviru Obuke za vršnjačke edukatore.

banner

Zajednički zaključak učesnika okruglog stola je da tema reproduktivnog zdravlja mladih nije dovoljno zastupljena u redovnom obrazovanju i da se moraju uložiti veći napori i finansijska sredstva za formalnu i neformalnu edukaciju mladih. Važna je i promocija institucija i organizacija koje pružaju informacije i usluge vezane za reproduktivno zdravlje madih, a u ovom procesu jako bitnu ulogu igraju roditelji, i vršnjačka edukacija, pa je potrebno osnažiti programe koji daju podršku roditeljima i mladima da se aktivnije uključe i kreiraju aktivnosti na ovu temu.

Foto: PROTECTA

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti