Početna » Optimizacija zdravlja u menopauzi je kapija zdravog starenja žene – Žene provode polovinu svog života u menopauzi

Optimizacija zdravlja u menopauzi je kapija zdravog starenja žene – Žene provode polovinu svog života u menopauzi

od strane bukovac

U odnosu na broj stanovnika, Srbija je među prvim zemljama u Evropi u kojoj žene ulaze u menopauzu pre četrdesete godine. Menopauzalna tranzicija se dešava postepeno tokom mnogo godina, počevši od perimenopauze, kada se prvi put primećuju nepravilnosti menstrualnog ciklusa i drugi hormonski simptomi. Organizam se godinama priprema za ovaj proces, a procenjuje se da žene čak polovinu svog života provedu upravo u ovom stanju, istaknuto je na predavanju posvećenom obeležavanju Svetskog dana menopauze “Žena – Generator regeneracije” u organizaciji MediGroup sistema i kompanije Delta holding.

Predavanje je okupilo veliki broj izvrsnih stručnjaka i predavača koji su menopauzi pristupili kao jednom sveobuhvatnom procesu u kome žena prolazi kroz različite faze. Paneli su bili posvećeni sagledavanju žene iz svih uglova, sa fokusom na zdravlje, ali i lepotu i negu.

Žena. Generator regeneracije

U okviru prvog panela koji je bio posvećen regenerativnoj medicini, dr Dejana Milojević, specijalista ginekologije i akušerstva iz MediGroup sistema zaključila je da je optimizacija zdravlja u menopauzi kapija zdravog starenja žene. Dr Milojević predviđa da će regenerativna medicina postati neizostavan deo osnovne zdravstvene zaštite.

banner

“Regeneracija je esencijalni deo starenja, ali treba da težimo zdravom starenju, a ne suprotstavljanju ovom procesu. Menopauza proizlazi iz hormonskog disbalansa, a hormoni su ključni za aktivaciju svih vitalnih procesa u organizmu. Kada opadne nivo estrogena i progesterona, gubi se i oksitocin, hormon sreće i društvene povezanosti. Upravo zbog toga, žene često pribegavaju antidepresivima, a naš cilj je da im omogućimo da prođu kroz ovaj period što lakše”, izjavila je doktorka Milojević.

Genetika starenja – gde smo sada?

U okviru panela “Genetika starenja – gde smo sada?” doc dr Marina Gazdić, sa Katedre za genetiku Fakulteta medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, objasnila je da menopauzu prati i proces starenja koji je prirodan i složen. Prema njenim rečima, iako na ovaj proces ne možemo uticati, on se može usporiti.

Dr Gazdić je navela da kada je reč o spoljašnjim faktorima, izbegavanje izloženosti suncu, UV zračenju i štetnim dejstvima različitih zagađivača nije uvek dovoljno za zdravu i negovanu kožu. Važna je i fizička aktivnost, pravilna ishrana i dovoljno sna.

Funkcionalni testovi i ispitivanje

U okviru predavanja o menopauzi, na posebnom panelu posvećenom funkcionalnim testovima i ispitivanjima, dr med. biohemije, Milka Popović, istakla je da laboratorijske analize mogu biti od velike pomoći u otkrivanju disfunkcija koje pojačavaju simptome menopauze. Na osnovu tih nalaza moguće je personalizovati plan tretmana i terapije.

“Danas je moguće za svakog pacijenta obaviti personalizovanu procenu hormona, štitne i adrenalne žlezde, metaboličke evaluacije na ćelijskom nivou, analizu crevnog mikrobioma, toksikološke i genetske analize. Funkcionalne analize omogućavaju detaljnu analizu zdravstvenog stanja putem uzorka krvi, stolice, mokraće, pljuvačke i kose. Pljuvačka se posebno koristi za hormonsko testiranje, a kosa za toksične metale”, objasnila je dr Popović.

Novi termin – psihostilizovanje

Mr. sci. med Tanja Jovanović, specijalistkinja psihijatrije i subspec. sudske psihijatrije posebnu pažnju posvetila je psihološkom aspektu menopauze.

Prema njenim rečima, usled hormonskog disbalansa, javljaju se različite fiziološke i psihološke promene poput valunga, sklonosti ka gojenju, menjanje kontura lica i tela, kao i problema sa spavanjem, anksioznosti, skolnosti ka depresiji. Sve ove promene posledično dovode do gubitka samopouzdanja.

Mr. sci. med Jovanović uvodi novi termin psihostilizovanje kao inicijalni korak ka revitalizaciji. Ovaj koncept je ključan u donošenju odluke da počnemo ozbiljno da brinemo o svom fizičkom i mentalnom zdravlju i prepoznamo svoje potrebe i krenemo u njihovu realizaciju, što će nam pomoći da budemo srećniji, zadovoljniji i imamo bolji kvalitet života.

Nega i estetika

Promene na koži koje nastaju kao posledica procesa menopauze moguće je prikriti zahvaljujući savremenim estetskim procedurama.

“Žene danas žele da izgledaju sveže, zdravo, negovano, privlačno i zadovoljno sobom. Hijaluronski fileri, vitaminski kokteli, kolagen stimulatori, laserski tretmani, hemijski pilinzi su tretmani pomoću kojih možemo da stimulišemo tkivo kože i postignemo ovakve rezultate”, zaključila je dr Marina Ćirović, spec. dermatologije u MediGroup bolnici.

Borba za zdrave dojke

Poslednji deo predavanja bio je posvećen temi borbe za zdrave dojke, a svoja iskustva iz prakse podelile su specijalisti radiologije, doktorke Nataša Kostadinović i Nataša Pujić-Stanisavljev iz MediGroup sistema.

Dr Kostadinović i Pujić-Stanisavljev istakle su da se u sklopu Dijagnostičkog centra MediGroup Slavija nalazi visoko specijalizovani Centar za dojku, opremljen medicinskom opremom poslednje generacije, koja precizno otkriva rane promene na tkivu dojke. U Centru za dojku angažovani su stručnjaci iz oblasti radiologije, specijalizovani za dijagnostiku dojke, dok je u Dijagnostičkom Centru Slavija moguće obaviti kompletnu dijagnostiku i lečenje.

Predavanje posvećeno obeležavanju Svetskog dana menopauze okupilo je veliki broj posetilaca koji su pored edukativnog dela, zahvaljujući sponzorima iz farmaceutske industrije, dobili vredne proizvode za suplementaciju i negu.

Autor fotografija: Delta Holding

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti