Početna » Dodatni napori države za podršku mentalnom zdravlju mladih u Srbiji

Dodatni napori države za podršku mentalnom zdravlju mladih u Srbiji

od strane bukovac

Šest ministarstava potpisalo Memorandum o razumevanju u oblasti mentalnog zdravlja

Danas je šest ministarstava potpisalo Memorandum o razumevanju na drugoj Međunarodnoj konferenciji posvećenoj mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci mladih pod nazivom „Ne ostavljajte nas za kasnije“ sa ciljem da unapredi sistem podrške mentalnom zdravlju dece i mladih u Srbiji. Memorandum, koji jasnije definiše raspodelu resursa, uloge i odgovornosti resora u oblasti zaštite mentalnog zdravlja dece, adolescenata i mladih, potpisali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije.

Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da svako dete zaslužuje pravo na dobro mentalno zdravlje i blagostanje, posebno ako se imaju u vidu nalazi „U-Report“ ankete iz avgusta ove godine koji pokazuju da je oko 47 odsto ispitanika istaklo da mladi ne traže pomoć, jer smatraju da je to znak slabosti i plaše se osude. Skoro polovina mladih, njih 46 odsto, koristi društvene mreže i internet kao izvor informisanja o tome kako brinuti o mentalnom zdravlju, dok samo pet odsto vidi nastavnike, a sedam odsto zdravstvene radnike kao nekog s kim mogu da razgovaraju o svojim problemima.

„Šest ključnih ministarstava danas je pokazalo jedinstvo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju. Na taj način su učvrstili svoju posvećenost unapređenju emocionalnog blagostanja dece, adolescenata i mladih u Srbiji. Kolektivna obaveza koju su preuzeli je više od sporazuma; ona znači ulaganje u našu zajedničku budućnost, ali je ujedno i dokaz da je ulaganje u mentalno zdravlje pojedinca ulaganje u otpornost naše zajednice. Zajedno možemo da izgradimo mirnije i prosperitetnije društvo u kojem dobrobit naših mladih postaje kamen temeljac naše snage“, izjavila je Deyana Kostadinova.

banner

Ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj jačanja sistema za reagovanje u krizama i univerzalni pristup uslugama zaštite mentalnog zdravlja za adolescente i mlade širom zemlje.

„Važno je da svi u sistemu i svi u društvu vidimo mlade, jer neprepoznati problemi mentalnog zdravlja utiču na njihovu interakciju u zajednici, kao i odnose koje grade sa drugima. Stoga je od neprocenjive važnosti jačanje intersektorske saradnje i koordinisano delovanja svih nadležnih institucija u cilju ranog prepoznavanja i pravovremenog reagovanja u situacijama jer svi zajedno treba da radimo na podizanju svesti o očuvanju mentalnog zdravlja u zajednici. Učesnici konferencije su se jednoglasno složili da su međuresorna saradnja i adekvatna koordinacija resursa od vitalnog značaja za mentalno zdravlje dece i mladih“, istakla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

„Mentalno zdravlje i blagostanje dece i mladih zaslužuje ključno mesto kad je u pitanju javno zdravlje kao i prevencija mentalnih poremećaja. U našoj zemlji je i dalje najdominantniji medicinski model pružanja podrške mladima s problemima mentalnog zdravlja, a u svetu se svi više govori o pristupu ‘korak po korak’ gde se usluge pružaju u različitim sektorima i nivoima po principu psihosocijalne podrške. Potpisivanjem memoranduma ostvaruje se mogućnost pružanja podrške našim najmlađima na svim nivoima i svim sistemima gde deca i mladi borave. Uz korišćenje jedinstvenog narativa i ključnih oslonaca za rad s mladima podršku treba da dobiju tamo gde je ona najizvodljivija i najdostupnija. Za rad sa decom i mladima potrebno je vreme, motivisan stručnjak i uslovi koji bi obezbedili da pružanje psihosocijalnih intervencija, koje se promovišu kroz projekat UNICEF-a, Orygena i Instituta za mentalno zdravlje, bude omogućeno kao neophodna i svakodnevna podrška deci i mladima. Ulaganje u decu i mlade je ulaganje u budućnost našeg društva”, rekla je prof. dr Milica Pejović Milovančević, direktorke Instituta za mentalno zdravlje.

Prof. dr Fabio Skano, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i specijalni izaslanik regionalnog direktora SZO za Zapadni Balkan ukazao je na značaj inovativnih pristupa podršci očuvanju mentalnog zdravlja i blagostanja dece i mladih.

„Najnoviji podaci SZO-a pokazuju da se među mladima u Evropskom regionu zadovoljstvo životom i samoocenjivanje zdravlja smanjilo između 2018. i 2022. godine. Sa ponosom mogu da kažem da SZO u Srbiji već podržava Ministarstvo zdravlja u unapređenju kapaciteta stručnjaka za mentalno zdravlje u domovima zdravlja i školama, kako bi mogli da razviju i primene odgovarajuće i održive programe fokusirajući se na potrebe mladih“, istakao je prof. dr Fabio Scano, direktor SZO u Srbiji.

Kao rezultat realizacije programa za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku za mlade u Srbiji, mladima je omogućen pristup pouzdanim informacijama i profesionalnoj podršci putem interaktivne onlajn platforme svejeok.rs koju je od 2021. godine posetilo više od 90.000 ljudi.

„S obzirom na to da mentalno zdravlje utiče na sve aspekte života, kao i na dalji razvoj dece i mladih, drago mi je što postoje resursi koji nam pomažu da sačuvamo blagostanje. Ultimativno, briga o mentalnom zdravlju nama mladima pomaže da razvijemo svoje potencijale i izgradimo rezilijentnost. Raduje me da je UNICEF deo pokreta smanjenja stigmatizacije prema traženju psihološke pomoći. Važno mi je da znam da imam pravo na pomoć, kao i da imam podršku profesionalaca kojima je moje blagostanje glavni cilj. Posebno je značajna platforma svejeok.rs Tu se mogu naći zaista korisne informacije o gorućim problemima u životima nas mladih i kako da ih rešavamo. A i roditelji mogu da se informišu i dobiju ideju kako da razgovaraju sa svojom decom i kako da im pomognu“, smatra Gabi Petković, iz UNICEF-ovog omladinskog odbora.

Ambasadorka Kraljevine Norveške, Kristin Melsom, ukazala je na sličnosti problema mladih u Norveškoj i Srbiji kada je u pitanju mentalno zdravlje mladih. Ona je rekla da Norveška pruža kontinuiranu podršku temi mentalnog zdravlja mladih u Srbiji kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije i UNICEF-om.

Kako bi se profesionalci iz različitih sektora uključili u rad sa mladima, UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja definisao minimalni paket usluga za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku za mlade u Srbiji, tzv. MZPP program.

Rezultati programa:

  • Kreiranje ekspertske grupe iz svih sektora koje će se baviti zaštitom mentalnog zdravlja, a predložena je i revizija zakonodavnog okvira da bi se ojačalo pružanje usluga na lokalnom nivou.
  • UNICEF je podržao OPENS i mrežu 15 novosadskih nevladinih organizacija i institucija da pružaju kontinuiranu podršku mladima u Vojvodini i širom Srbije kroz individualna onlajn i oflajn savetovanja, kao i grupne, čet i telefonske sesije. Kroz ove usluge, pružena je podrška za 5.948 mladih ljudi.
  • Od 2021. godine preko platforme svejeok.rs, koja mladima pruža relevantne i bezbedne informacije o mentalnom zdravlju, mladi su imali 350 individualnih i 4.690 telefonskih sesija, kao i 2.538 čet sesija.
  • U partnerstvu sa Institutom za mentalno zdravlje, 450 mladih iz Zrenjanina, Kragujevca i Subotice koristilo je inovirane usluge psihosocijalne podrške savetovanja u ta 3 grada u školama, domovima zdravlja i institucijama socijalne zaštite od strane 160 obučenih profesionalaca. U okviru zdravstvenog sektora, u Srbiji su testirane i telezdravstvene usluge.

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti