Početna » Pijanista, kompozitor, dirigent Filip Bulatović predavač na drugoj radionici BMR MasterClass

Pijanista, kompozitor, dirigent Filip Bulatović predavač na drugoj radionici BMR MasterClass

od strane bukovac

Drugu muzičku radionicu u okviru ovogodišnjeg ciklusa “BMR MasterClass”- a u organizaciji Štek House-a održaće pijanista, kompozitor i dirigent Filip Bulatović (Mapo Keys) u kući Julijana Djupona 22. maja sa početkom od 17 časova. Ulaz je besplatan i nije potrebna prijava.

Filip Bulatović ( umetničko: “Mapo Keys” ) rođen je u Beogradu, 23. novembra 1987. godine. Klavir počinje da svira sa samo 8 godina a već sa 10 otkriva da ima apsolutni sluh i smisao za improvizaciju. Tada piše i svoje prve kompozicije a nakon završene klasične muzičke škole “Kosta Manojlović” upisuje džez odsek u srednjoj muzičkoj školi “Stanković” u klasi prof. Miloša Krstića.

Sa samo 16 godina Filip počinje sa svojim prvim džez nastupima u Beogradu i u tom periodu upoznaje eminentnog nemačkog dirigenta i kompozitora Petera Herbolzheimera koji će kasnije igrati veliku ulogu u početku Filipove karijere. Nakon sto je čuo Filipa, Peter ga poziva da se pridruži jednom od najboljih internacionalnih omladinskih džez orkerstara “Bu-jazzo” Big Band i omogućuje mu da se preseli u Nemačku i tamo započne svoje studije.

Nakon dve godine saradnje sa “Bu-jazzo” orkestrom, Filip upisuje muzičku akademiju u Kelnu u klasi nekih od najvećih džez imena u Evropi i svetu – bitanski pijanista John Taylor i nemački pijanista Hubert Nuss. Nakon što je upisao studije Filip uskoro postaje jedan od najuposlenijih srpskih džez pijanista i postaje sve češće sajdmen u grupama dva srpska džez velikana: Duška Gojkovića i Stjepka Guta. Tada počinje da nastupa i sa muzičarima poput: Vitto Giordanio ( italijanski trubač ), Johan Hoerlen ( švedski saksofonista ), Vladimir Kostadinovič, Dušan Novakov i mnogi drugi. 2009. godine, sa samo 19 godina, u Kelnu formira svoj prvi internacionalni trio sa basistom Draganom Trajlkovskim (Makedonija) i bubnjarom Rodrigom Villalonom (Kolumbija). Sa njima snima svoj prvi trio album, ”Filip Bulatovic Trio – Live At Bechstein Centrum’’ a godinu dana kansnije osvaja 3. mesto na internacionalnom takmičenju za džez pijaniste u Freiburgu kao najmlađi učesnik.

banner

Nakon brojnih internacionalnih iskustava, 2010. godine Filip se seli za Srbiju i započinje nekolicinu novih projekata. Osim džeza, Filip započinje mnoge projekte na polju funk, fusion i pop muzike. Prvo autorsko iskustvo u pop/funk muzici zapocinje kompozicijom “Love And Trust” kao autor, tekstopisac i producent. Tada postaje i član udruženja Kompozitora Srbije.

Potom su 2012. godine usledile saradnje sa nekim od najboljih muzičara iz Srbije. Zajedno sa Peđom Milutinovićem, Lukom Ignjatovićem i Perom Krstajićem osniva autorski džaz sastav “Qzama Quartet”. Brzo nakon toga “Qzama Quartet” postaje jedan od najinovativnijih bendova na Beogradskoj džez sceni kao i jedan od omiljenijih među domaćom publikom. Uz podršku SOKOJ-a iz fonda za kulturna davanja, brzo je usledilo i snimanje prvog albuma “Portrait In Black And White” koji izdaju 2016. godine.

Nakon albuma sa “Qzama Quartet-om” započijnje jos jedan funk projekat “Filip Bulatovic Funk Edition”, ansambl od 13 muzičara za koji je Filip pisao originalnu muziku i aranžmane. 2015. godine Filip prvi put odlazi u Njujork ( Sjedinjene Američke države ) i ostvaruje nova poznanstva na najkonkurentnijoj džez sceni na svetu. Tu ponovo oformljuje svoj trio 2017. i nastupa sa muzicarima kao sto su: Ofri Nehemya, Alexander Claffy, Dan Chmielinski, JK Kim i mnogi drugi. Osim trija, u Njujorku započinje seriju Fusion Quartet i solo koncertara. 2019 godine po prvi put objedinjuje ceo svoj popularnni autorski opus pod umetničkim imenom MAPO – “Multiple Artistic Personality Order” i formira veliki 9-očlani bend sa kojim pocinje da nastupa u prestižnom Njujorškom klubu “Nublu”.

Iste godine izbacuje svoj treci single “ What Did You do To Me” sa američkim RnB pevačem Saeed Renaud, koji je finalista popularnog americčkog takmicenja za pevače “The Four”.

U maju 2021. postaje član Big Benda Radio Televizije Srbije, prvobitno kao pijanista a potom i kao dirigent. Iste godine izbacuje novi single “Boyfriend” kao i prvi single na srpskom jeziku “Mirisi u Magli”.

9. juna 2022. godine objavio je svoj drugi singl na srpskom jeziku “Ti i ja”.

Ciklus muzičkih radionica BMR MasterClass realizuje se u saradnji sa kućom Julijan Djupona.

Foto: Štek House 

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti