Početna » Slaughter art-horor festival u Doljevcu od 30. juna do 2. jula

Slaughter art-horor festival u Doljevcu od 30. juna do 2. jula

od strane bukovac

Od 30. juna do 2. jula 2023. održaće se Internacionalni festival umetničkih horor filmova “Slaughter Festival” u nekadašnjoj doljevačkoj klanici, u organizaciji Komplos Art Factory, udruženja građana iz Doljevca.

Na prigodnoj svečanosti otvaranja festivala nastupaće finska grupa „URAL UMBO“ koja će izvesti polučasovni program sa muzikom iz horor filmova, a odmah nakon toga sledi projekcija filmskog ostvarenja „REZ“ Oskarovca Mišela Hazanavicijusa. Veliki kuriozitet predstavlja činjenica da je ova „zombi komedija“ otvorila i prošlogodišnji kanski festival.

Organizatori festivala iz programa ističu filmove: belgijski „MEGALOMANIJAK“, o bratu i sestri, potomcima serijskog ubice koji kreću očevim stopama, jedan od najnagrađivanijih horora ove sezone; danska brutalno crna satira o (ne)toleranciji, „NE GOVORI ZLO“, koja je pobrala neke od najvažnijih nagrada na festivalima; „ORGIJA MRTVIH“, košmaran, šokantan film iz Austrije, čiji je reditelj laureat Zlatne macole za film čiji je ovo nastavak; „UROKLJIVO OKO“, španski „folk horor“ u stilu Giljerma del Tora, sa odličnom atmosferom i efektima, „ZLOČINI BUDUĆNOSTI“ kojim se kultni reditelj Dejvid Kronenberg najzad vraća svom osobenom spoju horora i SF-a itd. Najboljem od njih biće dodeljena nagrada „Zlatna macola“ za najbolji dugometražni horor film.

Na festivalu će biti prikazano tridesetak stranih i domaćih filmskih ostvarenja na tri bioskopska platna: jedno u prostoru bivše klanice, i dva na otvorenom u krugu klanice, a pored toga, kao i prošle godine, biće postavljen i 9D bioskop. Ulaz na sve projekcije, tribine i koncerte se ne naplaćuje.

banner

Specijalni gost festivala je Dejan Zečević, reditelj horor-slešera T.T. SINDROM, koji će takođe biti prikazan na festivalu, a drugi važan gost je Miroslav Lakobrija, jedan od najistaknutijih i najvrednijih majstora za efekte maske. U prostorijama bivše klanice biće upriličena izložba nekih od njegovih prepoznatljivih maski, delova tela, lutaka i drugih rekvizita iz domaćih i stranih filmova na kojima je radio. Pored toga, biće postavljena i izložba velikih foto-printova najuspelijih maski i čudovišta koja je kreirao, a na festivalu će biti prikazan i izbor kratkih filmova koje je režirao.

Još jedan od gostiju festivala biće Nenad Bekvalac, poznavalac horor žanra, njegov kritičar i popularizator, koji će zajedno sa Zečevićem i Lakobrijom učestvovati na tribini „20 GODINA T.T. SINDROMA“. Ova tribina će biti upriličena u Nišu, u subotu 1. jula, a moderator razgovora je Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter Festivala.

Kako bi ohrabrili filmske stvaraoce, ove godine organizatori su raspisali konkurs za najnovije domaće kratke horor filmove, u trajanju 5-30 minuta. Najuspešnija ostvarenja biće prikazana na festivalu, a najboljem će pripasti Zlatna macola za najbolji domaći kratkometražni horor film.

Za publiku iz Niša biće organizovan prevoz do Doljevca za sve tri festivalske večeri, a polasci će biti u 18.30 časova iz Niša ispred Doma Vojske.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Opština Doljevac uz svesrdnu pomoć doljevačke javne biblioteke, turističke organizacije i komunalnog preduzeća.

Promo vizual: Komplos Art Factory

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti