Početna » ‘Zlatna macola’ reditelju filma ‘Megalomanijak’

‘Zlatna macola’ reditelju filma ‘Megalomanijak’

od strane bukovac

Žiri Internacionalnog festivala umetničkog horor filma „SLAUGHTER“ u sastavu: Dejan Zečević, Miroslav Lakobrija i Nenad Bekvalac; na sednici održanoj 2. jula u Doljevcu, doneo je jednoglasnu odluku da nagrada „ZLATNA MACOLA“ u konkurenciji za dugometražni film pripadne Karimu Uelažu, reditelju filma MEGALOMANIJAK.

U obrazloženju žiri navodi: Zlatna macola za dugometražni film Megalomanijak Karima Uelaža nije samo film o serijskom ubici nego i o njegovim potomcima i o tome da li je greh nasledan. Provokativan i zastrašujući, ali vas tera i na razmišljanje o društvu u kome živimo. U trenucima težak i mučan, a ipak ne okrećete glavu od platna nego nastavljate da gledate.

Megalomanijak nas vodi na mesto na kome nada mora biti u potpunosti eliminisana da bi se odbranila premisa da ne postoji ništa sem sudbine koja je upisana na samom rođenju, kao u Grčkim tragedijama.

Nakon raspisanog konkursa, kako bi ohrabrili domaće filmske stvaraoce kratkih horor filmova, u trajanju od pet do 30 minuta, u oštroj selekciji, našla su se tri filmska ostvarenja, od tridesetak prispelih, a žiri je doneo jednoglasnu odluku da film BDENJE ponese nagradu „ZLATNA MACOLA“ za najbolji kratkometražni film.

banner

U obrazloženju žiri navodi: Zlatna macola za kratkometražni domaći film Noć je uvek ta koja nam otkriva misterije života, čuda prirode, ćud ljudi i upozorava da treba da budemo uvek oprezni, pogotovo ako nas sudbina nanese da pokucamo na vrata
nepoznate kuće. Bdenje Maraka Marinkovića nam otkriva jednu od tih misterija i pokazuje važnost porodice, rituala koji se moraju ispoštovati, i kako se neko ophodi prema smrti. Isto tako nam pokazuje da ona ne mora da predstavlja kraj i da poštapalica koju često koristimo „mora samo da se umre“ ne važi za sve.

Svečano uručenje Nagrade „ZLATNA MACOLA“ je večeras, na prostoru WATER MOVIE SCREEN sa počekom u 21 čas. Nakon uručenja nagrada slede projekcije nagrađenih filmova, kratkometražnog BDENJE i pobedničkog MEGALOMANIJAK, ovaj put sa
srpskim prevodom.

Prevoz do Doljevca na završno veče, kao i sinoć, od 18 do 18:30 sa parkinga ispred Doma vojske Srbije u Nišu, a ulaz na festival se ne naplaćuje.

Slaughter Festival je podržan na konkursima Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Doljevac.

Foto: KOMPLOS ART FAKTORY

Autor: PORTAL MEDIA PRESS SRBIJA

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti